De beste smart TV in test 2022 - Toppricer

De beste smart TV in test 2022

In dit artikel hebben wij 0 van de beste smart TV verzameld die er op dit moment te koop zijn. De smart TV hier zijn beoordeeld op basis van hoe goed ze hebben gepresteerd in 0 reviews, waar ze onder andere zijn uitgeroepen tot "beste uit de test".

Wij hebben de beste geselecteerd, op basis van reviews van experts, en de prijs van elke smart TV beoordeeld. Dus als je op zoek bent naar de juiste smart TV voor een goede prijs, dan kun je hier alles lezen over de verschillende smart TV en de speaker vinden die aan jouw wensen voldoet.

Geschreven door: Simon Rasmussen
0 Reviews
Goedgekeurd door: Simon Rasmussen
0 Producten
Laatst bijgewerkt: Jan 18, 2022
97 uren Tijd besteed

Toppricer aanbevolen producten

Hier ziet u de door Toppricer aanbevolen producten, zoals het product met de beste prijs of onze beste in tests.

Ons beste voor de prijs zal binnenkort worden gevonden
Best in test wordt binnenkort gestemd
Onze premium selectie vindt u binnenkort

De Beste Smart TV

Het is tegenwoordig moeilijk de beste smart TV te kopen, maar gelukkig hebben we een aantal stappen die je kunnen helpen om de juiste keuze te maakt. Je weet dat alles er beter uitziet op een goede TV, maar hoe vind je de juiste TV voor jou? Met zo veel beeldschermopties en technologieën (en niet te vergeten een duizelingwekkend aantal slimme functies die bijna standaard worden bij een smart TV) is het niet vreemd dat veel mensen totaal overrompeld zijn wanneer ze een nieuwe TV moeten uitzoeken. Of je nu op zoek bent naar eenvoudig koopadvies of wilt weten welke functies het belangrijkst zijn, we vertellen je precies hoe je een goede smart TV kunt scoren.

Er is tegenwoordig een overweldigend aanbod van high-definition (HD), 4K Ultra HD en zelfs 8K TV’s verkrijgbaar, van voordelige grote schermen tot de high-end beeldschermen waarmee de beste TV’s zich onderscheiden. Van de verschillen tussen 8K en 4K resolutie, de ‘standaard’ smart TV opties, waarom je HDR wilt, en de verschillen tussen LED en OLED, we hebben hier alle antwoorden op alle veelgestelde vragen over de beste smart TV opties.

Een paar goede tips – even in het snel

Misschien heb je maar een paar minuten de tijd om wat informatie te achterhalen. Als dat het geval is hebben we een aantal punten waar je op moet letten. Natuurlijk bespreken we deze later in wat meer detail, maar zo heb je een beter beeld van wat je wel of niet moet kopen.

  • Zoek een televisie met minstens vier HDMI aansluitingen. En kies voor het nieuwere HDMI 2.1 formaat als dat mogelijk is.
  • Probeer altijd te gaan voor 60 Hz of 120 Hz refresh rate of vernieuwingsfrequentie: Wat refresh rate betreft is 60 Hz goed, maar 120 Hz is beter. Een hogere refresh rate zorgt voor vloeiender beweging bij alles van films en shows tot live sport en wanneer je gaat gamen.
  • Koop geen TV met minder dan 4K resolutie. Vermijd TV’s die alleen maar full HD of 1080p bieden. De toekomst gaat echt richting 4K.
  • OLED TV’s zien er veel beter uit dan de meeste LCD toestellen: Maar QLED TV’s van Samsung en Vizio zijn een betaalbare middenweg.
  • Zoek een HDR-geschikte TV: Dit zorgt voor realistischere kleuren en een beter contrast.
  • Je kunt 8K TV’s (voorlopig) nog wel even overslaan. 8K TV’s zijn superduur, en 8K films en shows zijn nog niet beschikbaar. Het is dus momenteel een beetje zonde geld.

Wat is een smart TV precies?

De oude “domme TV’s” – die alleen materiaal kunnen weergeven van een HDTV-antenne, kabel of een andere A/V-bron – zijn langzaam aan het verdwijnen. De moderne verbonden wereld verwacht iets dat een beetje slimmer is. Met krachtige processors, internetconnectiviteit en eenvoudig te bedienen software heeft de moderne TV meer weg van een smartphone of tablet dan de beeldbuis-tv van vroeger.

Smart TV’s bieden, net als smartphones en smart home apparaten, internetconnectiviteit en ondersteuning voor een reeks apps. Dit opent een wereld van nieuwe entertainment mogelijkheden, van het streamen van video op Netflix en Videoland tot het spelen van games, het checken van sociale media en het besturen van een heel huis vol verbonden gadgets, waaronder de beste Alexa compatibele apparaten en de beste Google Home compatibele apparaten.

Een groeiend aantal modellen heeft nu spraakherkenning functies, zoals Amazon Alexa en Google Assistant, voor het schakelen tussen kanalen en het zoeken naar programma’s. De meeste slimme TV’s werken samen met een van de beste slimme luidsprekers die je al hebt, en een paar bieden een deel van of al diezelfde functionaliteit ingebouwd in de TV.

Smart TV’s krijgen ook steeds meer geïntegreerde smart home-functies en sommige zijn zelfs de beste smart home-apparaten. Veel TV’s zijn te combineren met andere aangesloten apparaten in huis, zoals de beste slimme lampen, de beste slimme sloten en andere sensoren, en sommige TV’s hebben zelfs een speciaal dashboard waarmee je alle apparaten in je verbonden huis kunt bedienen.

Zoek de juiste grootte smart TV

De beste smart TV vinden begint voor de meeste mensen bij het bepalen van de juiste grootte. Of je nu een eenvoudige of een premium TV zoekt, de belangrijkste factor in je beslissing zal waarschijnlijk de grootte van het beeldscherm zijn. Overweeg hoeveel mensen in je gezin doorgaans tegelijk kijken en waar jij je nieuwe toestel gaat neerzetten. Kies dan het grootste schermformaat dat comfortabel in die ruimte – en binnen je budget – past. Tegenwoordig is de beste keuze voor de meeste mensen, rekening houdend met prijs, prestaties en de typische woonruimte, tussen de 55 en 65 inch. Dan heb je een mooi, grote televisie zonder dat deze te veel hoeft te kosten.

De grootte van het scherm hangt ook af van hoe dicht je bij de TV zit. Het komt erop neer dat als je de afzonderlijke pixels van het scherm kunt zien, je eigenlijk te dichtbij zit. Een goede vuistregel is dat je op een afstand van de TV moet zitten die drie keer zo groot is als de hoogte van het scherm bij een HD TV en slechts 1,5 keer zo groot als de hoogte van het scherm voor een 4K Ultra HD TV. Met andere woorden, je kunt twee keer zo dicht bij een 4K UHD TV zitten.

Maar alle suggesties of aanwijzingen die we je geven, hoe gedetailleerd ook, kunnen je eigen ervaring en oordeel niet vervangen. Als je de gelegenheid hebt, ga dan naar een winkel (en neem misschien je gezin mee) en bekijk de beschikbare televisies om zo tot de beste smart TV te komen die past bij jouw voorkeur. Ook al is 4K materiaal tegenwoordig minder gangbaar dan 1080p, je wil misschien die hogere-resolutie opties nu al hebben als je van plan bent dicht bij een heel groot scherm te gaan zitten.

Maar je moet ook bedenken waar de TV in je huis komt te staan. Hoewel het bovenstaande advies bedoeld is voor woonkamers en thuisbioscopen, moet je ook overwegen welk formaat geschikt is voor andere delen van het huis, zoals de slaapkamer of de keuken, waar een kleinere TV waarschijnlijk een noodzaak is.

Kort samengevat: Kies een schermformaat en resolutie die passen bij de afstand die je verwacht dat je tot de TV gaat hebben. We zouden beginnen bij 55 inch, tenzij je in een klein appartement of studentenhuis woont. Hou er ook rekening mee waar je de TV neer gaat zetten. Een slaapkamer of een woonkamer zijn vaak geschikter voor grotere televisies.

Schermresolutie: 8K, 4K of HD?

Resolutie is het aantal pixels waaruit het beeld op een beeldscherm bestaat, uitgedrukt in horizontale rijen en verticale kolommen. Meer pixels zorgen voor scherper beeld en meer details, dus een hogere resolutie is (bijna altijd) beter.

We kunnen niet bespreken wat de beste smart TV opties zijn zonder het over de resolutie te hebben. Jarenlang was de 1920 x 1080 resolutie, ook wel full HD genoemd, de standaard. Dat is nog steeds de meest voorkomende resolutie bij TV’s over de hele wereld. TV fabrikanten schakelen echter snel over op Ultra HD toestellen (ook wel 4K genoemd). Deze 4K modellen hebben vier keer zoveel pixels als de huidige HDTV schermen. We hebben het dan over 2.160 horizontale lijnen, of 3840 x 2160 pixels

Het grootste voordeel van 4K TV’s is dat kleine voorwerpen op het scherm meer detail hebben, waaronder nog scherpere tekst. Over het algemeen lijken beelden rijker en levendiger dan op een HDTV, maar de voordelen kunnen wel enigszins subtiel zijn. Het scherpere beeld heeft ook als bijkomend voordeel dat je het scherm comfortabel van een kortere afstand kunt bekijken, waardoor het in gewone woningen vaak prettiger is om grotere televisies te kijken.

Ultra HD video ziet er geweldig uit, en het wordt steeds gemakkelijker te vinden. Verschillende streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Prime en zelfs YouTube zijn begonnen met het aanbieden van 4K beeldmateriaal, waardoor hierdoor zijn smart TV’s, mediaspelers en streaming sticks je beste kans zijn om gemakkelijk 4K films en programma’s te vinden. Hoewel ultra HD Blu-ray discs steeds gangbaarder worden, blijven ze nog altijd minder gebruikt dan de standaard 1080p Blu-ray opties. Live TV heeft 4K nog niet volledig omarmd, maar er zijn een aantal aanbieders begonnen met het aanbieden van 4K films. Hoewel Ultra HD sets bestaand HD materiaal kunnen upscalen zijn de resultaten wisselend en zien ze er niet zo scherp uit als de oorspronkelijke 4K opname.

Er zijn nu eindelijk ook enigszins betaalbare 8K TV’s op de markt. Deze schermen verviervoudigen de resolutie die je op 4K toestellen ziet, en bieden een enorme sprong vooruit in beeldkwaliteit. Maar het probleem is dat je momenteel bijna geen materiaal kunt vinden dat op 8K af te spelen is. Daarom is het dus alleen eigenlijk een investering in de toekomst en heb je er nu op dit moment niet heel veel aan.

Kort samengevat:

Ultra HD resolutie, ook wel 4K genoemd, wordt steeds meer de standaard, en het is een betere keuze als je jouw investering in een smart TV toekomstbestendig wilt maken. Je kunt al 8K TV’s met een hogere resolutie kopen, maar we raden aan nog even te wachten.

HDR – als je de meeste kleuren wilt

HDR is een nieuwe functie van 4K Ultra HD-sets en dat staat voor ‘high dynamic range’, een verwijzing naar het feit dat het meer kleuren, meer contrastniveaus en meer helderheid kan leveren. HDR is in wezen een upgrade van het 4K-, of Ultra HD-formaat (het is niet van toepassing op 1080p HD-toestellen). Voor deze nieuwe functie gebruiken TV-fabrikanten nieuwe benamingen om de toestellen te onderscheiden van standaard 4K Ultra HD TV’s

Waarom is HDR zo belangrijk?

De eerste reden is het beperkte dynamische bereik van je TV, of zijn onvermogen om de fijnste verschillen in helderheid te laten zien. Dit betekent dat je de nuance mist die er wel zou moeten zijn. Je ogen kunnen immers veel meer informatie onderscheiden dan je TV je doorgeeft.

Dan is er nog de verwerking die langs de schakel plaatsvindt nadat iets gefilmd is. Die vermindert de hoeveelheid overgebrachte informatie drastisch om aan te sluiten bij de technische beperkingen die je TV oplegt.

De laatste tijd zijn TV’s echter veel krachtiger geworden. En daarmee bedoelen we helder. Een standaard TV geeft ongeveer 100-300 nits aan helderheid, waarbij één nit (van het Latijn voor ‘schijnen’) gelijk is aan het licht dat één kaars geeft. Een HDR TV kan, in theorie, tot 5000 nits leveren.

Natuurlijk zou dat soort licht bij maximale helderheid verblindend zijn. Het gaat er bij deze technologie echter niet om je netvliezen te verschroeien – het gaat erom het bereik te verbreden om subtielere nuances weer te geven.

De bedoeling is dat je meer ziet van wat opgenomen is. Je krijgt meer details in de schaduwen en hoogtepunten. Zonlicht zal op de juiste manier tegen ramen schijnen. Kleuren zijn rijker en levensechter, met fijnere gradaties en grotere kleurverschillen. Kortom, je beeld ziet er natuurlijker en echter uit.

Wat is HDR10?

Momenteel zijn er vijf verschillende vormen van HDR: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision en Advanced HDR van Technicolor.

HDR10 is de oorspronkelijke en momenteel meest gangbare vorm van HDR. Het is een open standaard die door talrijke fabrikanten, streaming diensten (Amazon, Netflix, Apple en Disney+) en de Blu-ray Disc Association (BDA) is overgenomen.

Volgens de Consumer Electronics Association (CEA) moet HDR10 aan bepaalde normen voldoen, waaronder 4:2:0 kleursubsampling, 10-bits diepte en de BT.2020 kleurruimte. Het past die specifieke normen toe op het beeld dat de TV weergeeft.

Als algemene regel geldt dat alle 4K TV’s die nu op de markt zijn en in de toekomst zullen komen HDR10 moeten ondersteunen. Dit betekent dat je TV geschikt zal zijn voor de meest algemeen verkrijgbare 4K Blu-ray discs, 4K spelers en 4K streaming beeldmateriaal – en hij zou een veel beter beeld moeten bieden dan een 4K TV zonder HDR.

De toekomst van HDR

In korte tijd is HDR voor veel mensen een realiteit geworden, en het is iets dat zeker iets is om over na te denken als jij je huidige TV weg doet voor een nieuwe TV. Nu we duizenden uren HDR inhoud op een groot aantal geschikte TV’s hebben bekeken, is het duidelijk dat High Dynamic Range een transformerend effect op de beeldkwaliteit kan hebben.

De combinatie van 4K en HDR op een TV betekent een superscherp, superdynamisch beeld – en is een duidelijke stap vooruit ten opzichte van Full HD. 8K TV’s kunnen ook HDR laten zien, en die combinatie tilt alles naar een nog hoger niveau, maar er is nog geen direct beschikbare 8K materiaal en geen datum waarop die beschikbaar zal zijn, dus het heeft weinig zin daar nu al te enthousiast over te worden.

Het enige mogelijke struikelblok voor wie nu een nieuwe TV gaat kopen, is de verwarring over welke HDR-formaten nu echt van belang zijn.

Op dit moment zouden we ervoor zorgen dat jouw nieuwe smart TV HDR10 en Hybrid Log Gamma als het absolute minimum heeft. Het is waarschijnlijk dat jouw volgende 4K TV (tenzij het een Samsung is) ook Dolby Vision zal ondersteunen, maar het is de moeite waard om de specificaties te raadplegen. Het is ook veelbelovend om te zien dat fabrikanten zoals Philips en Panasonic ondersteuning bieden voor zowel HDR10+ als Dolby Vision op sommige TV’s, wat veel mensen gerust zal stellen.

Ja, de jacht naar ultieme beeldprestaties lijkt inderdaad goed op weg te zijn. Consumenten hebben nu toegang tot de beeldschermen, de beeldbronnen en het materiaal om de HDR-keten te voltooien. Daarom is het belangrijk dat ook jij er deel van uitmaakt als je op zoek gaat naar de beste smart TV voor de toekomst.

Alles over de refresh rates

Een van de vele verwarrende aspecten van het kopen van een nieuwe TV is het snappen van de technische specificaties die de TV-fabrikanten ons voorschotelen. Eén van de meest voorkomende is de ‘refresh rate’ van de TV. Ons wordt verteld dat deze TV een refresh rate heeft van 120 H. 240 Hz. 480 Hz. Steeds maar meer dus! Dus, wat is de beste refresh rate voor een TV? Hoe groter het getal, hoe beter toch? Nou, het is niet altijd zo, en in veel gevallen, helemaal niet

Laten we dus proberen de refresh rate van LED en OLED TV’s te begrijpen en enkele van de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Het is een complex onderwerp, maar laten we toch proberen alles zo duidelijk mogelijk te maken.

Wat is de refresh rate van een TV?

De verversingsfrequentie van een TV is het aantal keren per seconde dat het beeld opnieuw wordt “getekend”. Of, om het anders te zeggen, hoeveel beelden in één seconde kunnen worden getoond. Hoe sneller het beeld wordt vernieuwd, hoe vloeiender het menselijk oog bewegingen kan waarnemen en hoe minder het beeld flikkert.

En dat is natuurlijk alleen maar goed.

Framerates tegenover refresh rate

Allereerst is het een goed om het verschil te begrijpen tussen de beeldsnelheid van een video-opname en de refresh rate van een TV.

Het zijn twee verschillende dingen, maar ze beïnvloeden elkaar wel. Zoals je waarschijnlijk wel weet, leggen video-opnamen live-actie vast door een reeks stilstaande beelden – of frames – op te nemen. Als deze frames dicht genoeg bij elkaar liggen dan zien we dit als vloeiende beweging als ze afgespeeld worden.

Historisch was de beeldsnelheid van analoge video gebaseerd op de frequentie van de plaatselijke stroomvoorziening. Dit betekent dat deze overal ter wereld verschillend was:

PAL regio’s (het VK, een groot deel van Europa) – 25 beelden per seconde

NTSC regio’s (Noord-Amerika, Japan) – 29.97 beelden per seconde

Om bandbreedte te besparen bij de doorgifte was analoge video altijd interlaced (af en toe in het Nederlands ook interliniëring genoemd).

Dit betekent dat een enkel frame verdeeld werd in twee velden die de oneven genummerde lijnen en de even genummerde lijnen van het beeld bevatten. Het TV scherm gaf deze velden dan in de juiste volgorde weer om de video af te spelen.

In PAL gebieden was de frequentie van interlaced video dan ook 50 Hertz (Hz):

25 beelden per seconde x 2 velden = 50 velden per seconde

In NTSC gebieden was de frequentie van interlaced video 59.94 Hertz:

29,97 beelden per seconde x 2 velden = 59,94 velden per seconde

Er is veel verwarring over de NTSC beeldsnelheden 29.97 en 59.94. Veel mensen ronden deze gewoon naar boven af tot 30 en 60 beelden per seconde. Dit is feitelijk niet juist, want moderne HD camera’s kunnen opnemen met 29.97 of 30 en 59.94 of 60 beelden per seconde. Het zijn dus eigenlijk twee verschillende snelheden. Maar om de verwarring niet nog groter te maken (en dus om zo de zaken te vergemakkelijken), verwijzen we hier nu naar 30 en 60 Hz

We begrijpen nu dus dat de standaard verversingssnelheid van TV’s ofwel 50 Hz of 60 Hz is

Waarom zien we dan verschillende refresh rate van TV’s genoteerd als we een nieuwe TV kopen? Je ziet genoteerde refresh rate van 120 Hz, 240 Hz, 480 Hz en zelfs nog meer. Om te beginnen moet je begrijpen dat de maximale natuurlijke refresh rate van een moderne flatscreen TV tegenwoordig 120 Hz is. Dit betekent dat hij 120 beelden per seconde kan weergeven.

De TV die je koopt zal dus of een 120 Hz refresh rate hebben – of de oudere standaard van 60 Hz in NTSC landen. In PAL landen zal dit eerder 50 Hz of 100 Hz zijn – hoewel een moderne TV in deze regio vaak ook 60/120 Hz zal ondersteunen.

Als je dus op zoek bent naar de TV met de hoogste refresh rate, is het antwoord dat de meeste hetzelfde zijn als de andere. Alles wat je hoger ziet dan dit is een marketing hype die bedoeld is om je een ‘betere’ TV te laten kopen. Het grotere getal moet beter zijn, nietwaar?

Is een 120 Hz TV beter dan een 60 Hz TV? De voor de hand liggende conclusie is dat een TV met een 120 Hz refresh rate een vloeiender beeld weergeeft. Het is echter niet zo eenvoudig. We moeten ook rekening houden met de frequentie van het beeldmateriaal dat op de TV wordt weergegeven. En, we weten nu dat de beeldsnelheid van de inhoud, en de refresh rate van de TV, twee verschillende dingen zijn.

Als we een video nemen die opgenomen is met 60p, dan wordt, om dit beeld op een 120 Hz TV weer te geven, elk beeld tweemaal herhaald:

60 fps x 2 = 120 fps

Voor een 30p video herhalen we dezelfde beelden gewoon 4 keer:

30 fps x 4 = 120 fps

Dit maakt echter geen verschil voor hoe vloeiend het beeld er uitziet, en er is geen toename in het detail van de bewegingen.

Je 120 Hz TV laat je gewoon dezelfde beelden zien die je op een 60 Hz TV zou zien. Ook zullen sommige 120 Hz TV’s, als je een 60 Hz video invoert, gewoon overschakelen op een 60 Hz refresh rate. Dus, nogmaals, geen verschil met een standaard 60 Hz TV.

Betekent dit dus dat het geen zin heeft om een 120 Hz TV te kopen? Nee, zo ver willen we niet gaan, maar het betekent wel dat de voordelen niet zo groot zullen zijn als je zou denken.

De belangrijkste voordelen van een 120 Hz TV

Bepaald videomateriaal en sommige spelletjes zijn gemaakt met hogere beeldsnelheden. Daarom kan de TV ze weergeven zoals bedoeld. De HDMI ingangen op je TV zijn echter waarschijnlijk op 60 Hz vergrendeld. Dit is de huidige limiet van de HDMI 2.0 specificatie. De nieuwe HDMI 2.1 specificatie ondersteunt wel 4K en 8K video’s bij 120 Hz

Films worden gemaakt bij 24 Hz. In sommige gevallen kunnen ze er vloeiender uitzien op een 120 Hz TV. Dat komt omdat elk beeldje 5 keer herhaald kan worden om de 120 Hz refresh rate te spiegelen – 24 fps x 5 = 120. Veel TV’s stellen hun refresh rate echter gewoon in op 24 Hz om een film af te spelen, dus de hogere snelheid maakt in dat geval geen verschil.

Een 120 Hz TV kan bewegingsinterpolatie aanbrengen op een 60 Hz bron. Dat komt omdat hij een hogere refresh rate heeft om de extra geïnterpoleerde beelden te kunnen weergeven. Een 60 Hz TV kan een 60 Hz bron niet interpoleren omdat hij niet meer dan 60 beelden per seconde kan weergeven. Hij kan alleen materiaal interpoleren met een lagere snelheid dan 60 Hz. Dit voordeel is alleen nuttig als je houdt van de uitstraling van het ‘soap opera effect’. Bewegingsinterpolatie wordt hieronder in meer detail beschreven.

Sommige TV’s zijn gevoelig voor bewegingsonscherpte. Dit is wanneer het beeld wazig lijkt te worden bij de weergave van snel bewegende beelden zoals spelletjes en sport. Sommige mensen ergeren zich hier meer aan dan anderen. Een hogere refresh rate kan helpen om de bewegingsonscherpte te verminderen, wanneer die met verschillende verwerkingstechnieken wordt gebruikt. Bewegingsonscherpte wordt echter veroorzaakt door verschillende factoren, en de refresh rate van de TV zal daarop weinig invloed hebben.

Ben je gevoelig voor flikkering? Dan zou een TV met een snellere refresh rate moeten helpen.

Dus, hoewel er enkele voordelen zijn van een 120 Hz TV, zal je er niet heel veel vinden die nuttig zijn bij het dagelijkse kijken op jouw nieuwe televisie.

Als je nu een nieuwe TV koopt, heb je misschien toch geen keus wat je krijgt. De refresh rate op een 4K TV zal vaak 120 Hz zijn. Ook al zullen sommigen beweren dat ze meer hebben!

Hoe maak jij jouw smart TV schoon en onderhoud je hem?

We willen allemaal dat onze producten zo lang mogelijk meegaan, en onderhoud is daar een belangrijk onderdeel van. Zeker als je veel geld gaat uitgeven voor een mooie smart TV wil je deze natuurlijk de beste levensduur geven die mogelijk is.

  • Verwijder alle stickers en plastic omhulsels – Zeker als je net een nieuwe televisie hebt gekocht is de verleiding groot om de stickers en plastic omhulsels te laten zitten. Zo heb je het idee dat jouw televisie de best mogelijke bescherming heeft en zal er ook niet gelijk stof op komen. Maar het feit is wel dat het plastic op de TV ervoor kan zorgen dat deze te warm gaat worden. Dat zorgt er weer voor jouw televisie op den duur veel minder zou worden. Het is een goed idee om al het plastic er af te halen wanneer je daar de mogelijkheid voor hebt. Het plastic zit er feitelijk alleen maar om de televisie te beschermen tijdens het transport.
  • Kies kabels van goede kwaliteit – kabels moeten glad zijn, gemakkelijk buigen, en van sterk materiaal gemaakt zijn. Het is ook belangrijk dat je een kabel gebruikt met minstens een HDMI 1.2 voor HD TV’s, HDMI 2.0 voor 4K en UHD televisies, en een HDMI 2.1 voor 8k TV’s, om kwalitatief hoogwaardig materiaal af te spelen.
  • Bescherm de afstandsbediening goed – In tegenstelling tot de TV hoef je niet bang te zijn dat je afstandsbediening oververhit raakt. Heb je kinderen in de familie, een huisdier of ben je gewoon onhandig? Dan is een siliconen hoesje een prima manier om je afstandsbediening te beschermen als je hem laat vallen. Het is ook een goed idee om een reserve afstandsbediening te kopen voor als je afstandsbediening kwijt bent of deze om een andere reden gewoon niet meer werkt.
  • Laat het scherm niet te lang op pauze staan – OLED TV’s kunnen wat pixel inbranding en beeldbehoud hebben, hoewel dit niet zo erg is als bij de plasma TV’s van vroeger. Ook LCD TV’s ontkomen er niet aan en als je je beeldscherm urenlang op pauze laat staan, dat kan de beeldkwaliteit behoorlijk doen afnemen. Nieuwe TV’s hebben screensavers of schakelen automatisch uit als ze een tijdje niet worden gebruikt. Zorg er dus voor dat je die functies aanzet als je ze hebt.

Het reinigen van jouw nieuwe smart TV

Als je gewend bent een oudere beeldbuis TV schoon te maken dan was dat een stuk gemakkelijker omdat het scherm van glas was. Nieuwere TV’s hebben echter enorm gevoelige schermen en moeten dan ook echt zorgvuldig worden schoongemaakt om krassen en andere beschadigingen te voorkomen. Zowel LCD als OLED TV’s moet je schoonmaken met een zachte droge doek om beschadiging van het scherm te voorkomen. Het is aan te bevelen je TV minstens een keer per maand schoon te maken, maar als je dieren of een vol huis hebt moet je het misschien vaker doen

Begin met een microvezeldoek die zowel zacht en droog is, dingen als papieren handdoekjes en tissues kunnen schade veroorzaken vanwege de vezels in het materiaal. Als je een antistatische microvezeldoek in een cirkelvormige beweging gebruikt verwijder je het meeste stof en vuil. Let op dat je niet te hard drukt, want daardoor kan het scherm kapot gaan.

Veeg de kast en de ventilatie van de TV schoon om het stof te helpen verwijderen, zodat de warmte gemakkelijker en gelijkmatiger kan worden afgevoerd. Als er moeilijker te verwijderen vlekken zijn kun je een doek lichtjes bevochtigen met water om het scherm schoon te maken. Spuit geen water rechtstreeks op het scherm, want dat kan de onderdelen beschadigen of tot storingen leiden.

Als je klaar bent ga je nogmaals met een droge doek over de TV om achtergebleven strepen of vlekken te verwijderen, jouw televisie is weer helemaal netjes.

Gebruik geen chemicaliën

Glassex, beeldschermreinigers, of alles wat op de markt gebracht wordt om je TV schoon te maken kun je beter vermijden. Ze kunnen het scherm beschadigen en bevatten schurende middelen die krassen op het scherm maken. Misschien zijn het geen beschadigingen die je gelijk ziet, maar ze komen er zeker wel.

Vergeet de afstandsbediening niet

Afstandsbedieningen kunnen ziektekiemen en bacteriën, stof, en olie- en voedselophopingen vasthouden. Het is een goed idee om je afstandsbediening vaak schoon te vegen, vooral als je voor de TV eet. Dan wil het zeker nog wel eens vaker voorkomen dat er viezigheden op jouw afstandsbediening

Verwijder de batterijen voor je met de schoonmaak begint en draai de afstandsbediening ondersteboven zodat de toetsen naar beneden gericht zijn. Tik de afstandsbediening zachtjes tegen de palm van je hand om eventueel vuil dat tussen de knoppen of toetsen zit los te maken. Veeg de afstandsbediening af met een doekje dat met alcohol in water bespoten is. Het doekje moet vochtig zijn, niet nat.

Om tussen de knoppen te komen kun je een wattenstaafje gebruiken, en hardnekkig vuil kun je er met een tandenstoker uit vissen. Veeg de afstandsbediening daarna gewoon schoon met een droge doek en doe de batterijen er weer in.

Veel voorkomende fouten die mensen maken met het kopen van een smart TV

Als je op zoek gaat naar de beste smart TV voor jou dan weet je maar al te goed hoe lastig het kan zijn om de juiste optie te vinden. Dit zijn een aantal van de fouten waar je op moet letten als je een goede televisie wil vinden.

Een tv kiezen op basis van een demonstratie in de winkel

Velen van ons hebben op een bepaald moment te veel vertrouwd op demonstraties in de winkel. Het is een algemeen geloof dat zien geloven is, dus waarom zou je een aankoopbeslissing niet baseren op een demo? Hoewel dat in theorie misschien wel zou kloppen is de werkelijkheid heel anders.

Iets om rekening mee te houden is dat sommige TV’s fabrikant-specifieke demo’s op elk toestel hebben draaien, terwijl andere gewoon een basis feed op elk scherm laten zien. Het is niet altijd duidelijk of deze feed zelfs maar 1080p haalt, laat staan 4K of HDR. Het is moeilijk een eerlijke beoordeling te maken zonder te weten waartoe de TV werkelijk in staat is als je hem een hoogwaardige bron voert, zoals een UHD Blu-ray.

 

Dan zijn er nog de instellingen op de TV. De meeste hebben een demomodus die bedoeld is voor gebruik in winkels, en deze hebben de neiging alles maximaal op te krikken. Je ziet oververzadigde kleuren, de maximaal mogelijke helderheid, en misschien zelfs wat kunstmatige verscherping van het beeld. Dit wordt gedaan om bepaalde modellen op de beursvloer te laten opvallen, maar het is geen nauwkeurige weergave van hoe je de televisie uiteindelijk zult gebruiken.

Winkeldemo’s kunnen nuttig zijn, maar niet om beeld- of geluidskwaliteit te beoordelen. Zelden komen de lichtomstandigheden in een winkel overeen met die in je woon- of slaapkamer.

Geloven dat meer uitgeven de beeldkwaliteit zal verbeteren

De beste budget TV makers doen geen concessies op het gebied van beeldkwaliteit. Sterker nog, beeldkwaliteit is het enige wat de beste budget TV’s te bieden hebben. Dit is de reden waarom TCL en Hisense beide zoveel marktaandeel hebben verworven door toestellen zonder franje te verkopen tegen betaalbare prijzen.

Je kunt het dubbele uitgeven van de prijs van iets als de TCL 6-Series en op de een of andere manier toch op een slechtere beeldkwaliteit uitkomen. Hoe is dit mogelijk? Je betaalt voor functies, niet voor een beter beeld.

Fabrikanten als TCL hebben het budgetsegment van de markt in het nauw gedreven door hun producten terug te brengen tot het absolute minimum dat nodig is om te imponeren. In het geval van de 6-Serie is dat een 4K paneel van goede kwaliteit dat een helder beeld levert met Mini-LED local dimming om de zwartweergave te verbeteren. Wat je niet krijgt is een 8K resolutie, een nieuwe generatie beeldprocessor, uitstekende bewegingsverwerking, een 120 Hz refresh rate, of HDMI 2.1 poorten.

Vergeten te begroten voor een soundbar of beter

Naarmate TV’s dunner worden en de randen kleiner worden hebben fabrikanten minder ruimte voor ingebouwde luidsprekers. Bij de meeste TV’s worden zelfs geen luidsprekers gebruikt die rechtstreeks naar de kijker gericht zijn. In plaats daarvan richten de fabrikanten de luidsprekers schuin naar beneden, en “kaatsen” het geluid dan naar de kijker toe.

Dit geeft een slechte geluidsweergave, vooral wat de basweergave betreft. Je volgende TV kan slechter klinken dan de TV die je vervangt, zelfs als je een duur model koopt. Als geluid belangrijk voor je is, wil je beslist budget uittrekken voor een soundbar of surround sound.

Soundbars zijn een ideale optie voor wie niet de ruimte of het budget heeft voor echt surround geluid. Je kunt een soundbar vinden voor zowat elk budget, en elke soundbar is beter dan helemaal geen soundbar. Als je iets meer te besteden hebt, kun je investeren in een receiver, satelliet speakers, en een subwoofer voor echt surround geluid.

Als je naar soundbars kijkt, let dan op ARC of eARC. ARC staat voor audio return channel, en het vereenvoudigt het aansluiten van een soundbar op je TV enorm. Je kunt een HDMI kabel gebruiken om je soundbar met je TV te verbinden. De TV geeft dan de juiste bron door aan de soundbar, of dat nu een Blu-ray speler, spelconsole, of kabeldecoder is.

Stem de tv af op je gebruiksdoel.

Mensen lezen honderd recensies en alle honderd recensies gaan over hoe geweldig het kijken naar Netflix op de TV wel niet is. Maar je bent niet iemand die graag Netflix kijkt, sterker nog je kijkt vrijwel alleen nog maar naar live televisie. In dat geval zijn deze recensies zinloos, want waar jij je op moet richten is upscaling en misschien de beeldkwaliteit in je huiskamer, want je huiskamer is buitengewoon helder. Feit is dat je gewoon zelf moet weten waar je jouw televisie voor wil gaan gebruiken Zodat je dat weet kun je de recensies bekijken die bij jou en jouw huidige situatie passen.

FAQ

Vind antwoorden op de vragen die normaal gesproken voorkomen bij de aankoop van een Smart tv

Wat is een goede refresh rate voor een 4K TV?

Er zijn maar twee native refresh rates voor 4K TV’s – 60 Hz en 120 Hz. Elk getal dat je daarboven ziet vermeld is niet de echte refresh rate van de TV – het wordt alleen door beeldverwerkingstechnieken gecreëerd. De meeste mensen zullen weinig verschil zien tussen 60 en 120 Hz refresh rates, dus het is niet iets om je al te veel zorgen over te maken.

Wat is een smart TV precies?

Een smart TV betekent simpelweg dat je de televisie op het internet kunt aansluiten. Dat betekent dus ook dat je gebruik kunt maken van een aantal verschillende internetdiensten naast het traditionele televisie kijken. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, Amazon Prime of Videoland. Het zorgt ervoor dat jouw televisie niet alleen statisch is, maar voor meerdere doelen kan worden ingezet.

Hoeveel geld moet ik uitgeven voor een goede smart TV?

Gelukkig worden smart TV’s steeds goedkoper. Tegenwoordig moet je verwachten dat je tussen de 500 en 900 euro uitgeeft voor een goede televisie. Daarboven kan natuurlijk altijd nog als je echt iets bijzonders zou willen.

Hoe groot zijn smart TV’s ongeveer?

Je kunt een goede smart TV kopen van een beperkte grootte als 20 inch tot maar liefst 81 inch. De laatste geeft je het idee in een thuisbioscoop te zitten. Uiteindelijk is de perfecte grootte voor jouw smart televisie afhankelijk van hoe dicht je er op zit, de resolutie van de televisie en de ruimte die je in huis hebt.

Bronnen

We gebruiken natuurlijk alleen maar de beste bronnen om informatie te krijgen over wat de beste smart TV van het moment is. En deze bronnen zijn natuurlijk ook volledig onpartijdig.

Consumentenbond 🇳🇱

https://www.consumentenbond.nl/

De Consumentenbond is een vereniging in Nederland die opkomt voor de belangen van consumenten. De Consumentenbond is verantwoordelijk voor de onderzoeksresultaten die ze via hun eigen media publiceren. Het doel is consumenten in staat stellen beter en makkelijker keuzen te maken met respect voor mens en milieu. Men heeft hierbij gekozen voor een vereniging met als doel op te komen voor de belangen van de consument. De Consumentenbond neemt een onafhankelijke positie in los van politieke belangen of de belangen van het bedrijfsleven. De Consumentenbond is een vereniging van en voor consumenten zonder winstoogmerk.

Tweakers 🇳🇱

https://tweakers.net/

Tweakers (voorheen Tweakers.net) is een Nederlandstalige website van DPG Media met nieuws en informatie over hardware, software, games en internet. Het is de grootste elektronica- en technologiewebsite. Tweakers biedt een unieke mix van informatie die bestaat uit nieuws, reviews, product- en prijsinformatie, een Vraag & Aanbod-sectie voor gebruikte producten, shopreviews en een zeer actieve community.

Terug naar boven

De score wordt berekend van 1 tot 100 op basis van geselecteerde factoren:

  • Gebruikersrecensies tellen mee voor 70%.
  • De prijs telt mee voor 15%.
  • Expertbeoordelingen tellen mee voor 10%.
  • En geselecteerde specificaties tellen mee voor 5%.