De Beste Espressomachine
Als je op zoek bent naar een nieuwe espressomachine, zoek dan niet verder, wij zijn hier om je te helpen! We hebben de top 5 espressomachines geselecteerd die je in Nederland kunt krijgen. Alle espressomachines in de lijst zijn door ons beoordeeld op basis van beoordelingen door experts, prijzen, en aanbevelingen. We beantwoorden ook een aantal van de veelgestelde vragen die je hebt bij het zoeken naar een espressomachine.
Laten we eerlijk zijn, espressomachines zijn behoorlijk intimiderend. Kijk er maar eens naar met hun gierend hete metaal, de kokende stoom, en gepolijste chromen buizen. Elk van die rare kleine onderdelen speelt een rol bij het vormen van het perfect gemaakte espresso shot. Espresso is even persoonlijk als technisch, wat betekent dat het kopen van een espressomachine voor thuis een soort nachtmerrie is. Iedereen heeft verschillende maar stellige meningen, en soms voelt het alsof je een professional moet zijn alleen al om te weten hoe je een espressomachine moet kiezen.
Daarom hebben wij een lijstje gemaakt zodat jij dat niet hoeft te doen. Zo kun je van jouw keuken je eigen espresso bar maken en weet je zeker dat je met de juiste espressomachines thuis komt.
Vijf vragen om mee te beginnen
We kunnen de essentie van het vinden van de beste espressomachine terug brengen naar een vijftal vragen. Deze zullen je helpen om de beste keuze te maken voor jouw situatie.
- Wat is je totale budget voor een machine en molen (ook wel eens een grinder genoemd)? We raden over het algemeen aan 40% van je budget naar een molen te laten gaan. Waarom? Daarover hieronder meer.
- Wat voor soort dranken hebben normaliter bij jou de voorkeur? Kleine cappuccino’s? Grote lattes? Gewone espresso’s of americanos? We proberen te achterhalen welk type machine het beste zal zijn: Enkele boiler, warmtewisselaar, of dubbele boiler.
- Hoeveel achtereenvolgende drankjes maak je in één keer? Dit helpt de grootte van de brouw- en/of stoomboiler te achterhalen die je nodig hebt.
- Wat zijn de afmetingen van de ruimte waarin je de apparatuur gaat plaatsen? Ben je van plan deze machine nu of in de toekomst direct op een waterbron aan te sluiten?
- Welke koffiesmaken vind je het lekkerst? Dit zal ons helpen een molen te vinden die die smaken kan repliceren.
Om kort samen te vatten zijn dus de 5 belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een espressomachine:
- Budget
- Soort espresso dranken
- Frequentie en hoeveelheid drankjes
- Keukenruimte
- Molen keuze
Budget
In onze ervaring zijn er twee veel voorkomende fouten die nieuwe espressoliefhebbers maken bij het bepalen van hun budget. Ze trekken te weinig geld uit voor een molen en geven vaak te veel geld uit aan de daadwerkelijke espressomachine. We begrijpen dat natuurlijk wel. Een aantal van de mooiste machines zijn grote dubbele boiler machines en we begrijpen dat deze aankoop deels vorm en deels functie is. Er zit zeker een zekere mate van keukentechniek in deze met de hand gemaakte prachtwerken. Ons doel is om thuis high-end café prestaties na te bootsen en tegelijk een evenwicht te vinden tussen esthetiek en ruimte.
Dranken
Een van onze beloften aan onze lezers is dat we niet iets zouden aanbieden dat we niet met ons eigen geld zouden kopen. Alles wat we hier bespreken kan uitzonderlijke espresso maken. Maar ze kunnen niet allemaal 16 oz. lattes goed stomen. We willen er zeker van zijn dat je machine past bij je ochtendroutine.
Als je van grote melkkoffies houdt heb je waarschijnlijk een machine met dubbele boiler of warmtewisselaar nodig, tenzij je maar één drank tegelijk maakt. Als je van gewone espresso’s of Americanos houdt, is een machine met één boiler voldoende.
Frequentie
Hoe vaak ga je de machine gebruiken? Is dat voor een enkel kopje ‘s morgens, of gebruik je hem de hele dag door voor meerdere drankjes? Ga je vrienden en familie vermaken en moet je achtereenvolgens drankjes maken?
Voor eenpersoons ochtenddrankjes zal een enkele boiler of kleine dubbele boiler volstaan. Als je gedurende de dag meerdere drankjes achter elkaar maakt (bijvoorbeeld twee cappuccino’s van 12 oz ‘s morgens en 2 cortado’s in de namiddag) is een grotere machine met dubbele boiler waarschijnlijk beter.
Keukenruimte
Ren naar je ideale ruimte en pak een meetlint. Als je niet wilt rennen of geen meetlint hebt, dan kun je ook gewoon schatten. De eigenlijke vragen hier zijn of je ruimtegebrek hebt voor je espressomachine (de meeste niet-aangesloten machines hebben reservoirs die van boven gevuld worden) of voor je molen. Hoewel de meeste gebruikers hier omheen werken, is het toch een belangrijke overweging. Of je van plan bent deze machine nu of in de toekomst aan te sluiten is ook belangrijk om daar nu alvast rekening mee te houden.
Molen keuze
Het belangrijkste deel van de keuze is het kiezen van de juiste molen. De meest voorkomende misvatting die steeds vaker terugkomt is “welke molen zou goed bij deze machine passen”? Het is niet de machine waar de molen goed bij moet passen – de molen moet juist goed bij jou passen. Ga naar je favoriete café en vraag welke soort molen ze hebben. Merken zijn niet zo belangrijk als de braamgrootte en het type (conisch versus plat). Dat zal je een indicatie geven van welke thuismaler die smaken voor jou kunnen nabootsen.
Een espressomachine kiezen
Als je eenmaal de molen hebt, is het tijd voor de koffiemachine. Om de juiste machine voor je te kiezen, moet je de belangrijkste elementen kennen die de kwaliteit en dus ook gelijk de prijs beïnvloeden. Hieronder bespreken we de belangrijkste eigenschappen van halfautomatische espressomachines, hun invloed op de kwaliteit van de gebrouwen koffie, en op de functionaliteit en efficiëntie
Boiler
Het is het hart van de koffiemachine, dat heet water en stoom bevat. Hoe groter de capaciteit hiervan, hoe beter voor de prestaties en de temperatuurstabiliteit van de koffiemachine. Espressomachines zijn meestal gebouwd in drie technologieën, die opeenvolgend meer mogelijkheden bieden en ook een graadmeter zijn voor de prijs die je moet betalen
Enkele boiler: Eén element is verantwoordelijk voor het verwarmen van het water voor het zetten van espresso, en voor het opwekken van stoom voor het opschuimen van melk. Dit type boiler is een basisontwerp dat gebruikt wordt in goedkope koffiemachines. Het nadeel ervan is dat je niet tegelijk espresso kunt zetten en melk opschuimen. Dit vergroot de bereidingstijd van dranken als cappuccino, latte of flat white. Enkele boilers hebben meestal ook een lage capaciteit, wat zich vertaalt in hun lage rendement. Zulke machines werken goed voor wie van zwarte koffie houdt – als espresso je go-to drankje is, dan vind je hier een goede koffiemachine met een relatief laag budget
Warmtewisselaar: de beste, professionele halfautomatische espressomachines zijn meestal op dit systeem gebaseerd. De belangrijkste, grotere boiler is verantwoordelijk voor het opwekken van stoom voor het opschuimen van de melk. Binnenin staat een kleinere boiler, die verwarmd wordt door de warmte van het omringende water. Dit is de warmtewisselaar die het water bevat dat gebruikt wordt voor het zetten van de espresso. Het voordeel van deze oplossing is de mogelijkheid om melk op te schuimen en tegelijk koffie te zetten.
Stoom is op elk moment beschikbaar en het is niet nodig de boiler op te warmen om stoom te produceren, zoals bij het systeem met één boiler. De warmtewisselaar is meestal groter van formaat, wat een hoger rendement en een betere temperatuurstabiliteit oplevert. Deze technologie is al vele jaren succesvol gebleken in de gastronomie. Zijn nadeel is echter de afhankelijkheid van de watertemperatuur van de instellingen van de stoomboiler.
Als we dus de stoomdruk verhogen om bijvoorbeeld melk gemakkelijker en sneller op te schuimen, gaat de onttrekkingstemperatuur automatisch omhoog en omgekeerd – verlaging van de watertemperatuur leidt tot een lager stoomvermogen, en bij extreme instellingen kan het gebeuren dat de stoom niet wordt opgewekt in de hoeveelheid die nodig is om melk op te schuimen. Een warmtewisselaar is een goede oplossing voor iedereen die hoogwaardige espresso op prijs stelt, maar ook melk wil opschuimen en van cappuccino of flat whites wil genieten.
Dubbele Boiler: dit systeem bestaat uit twee boilers met afzonderlijke verwarmingselementen. De ene levert stoom en de andere heet water. Beide eenheden zijn onafhankelijk van elkaar en kunnen afzonderlijk worden ingesteld. Deze opstelling biedt de grootste mogelijkheden voor het instellen van verschillende parameters, en ook de grootste efficiëntie en temperatuurstabiliteit. Deze technologie wordt gebruikt in professionele topmodellen, maar sommige koffiemachines voor thuisgebruik zijn er ook mee uitgerust.
Temperatuurregeling
De watertemperatuur is een van de belangrijkste factoren die de koffiewinning beïnvloeden. De instelling ervan, en de stabiliteit in de loop van de tijd, zijn zeer belangrijk, niet alleen vanwege de kwaliteit van de espresso, maar ook vanwege het gebruiksgemak.
Thermostaat/ drukschakelaar – is een analoog temperatuurregelsysteem. Meestal zijn specifieke waarden niet aangegeven, dus de instellingen worden ongeveer ingesteld. In dit geval vergt het enige oefening om de temperatuur te regelen en het juiste moment aan te voelen om met het koffiezetten te beginnen. Het analoge systeem is echter geen probleem als je alleen een espresso of koffie met melk wilt drinken, en je over iets anders droomt dan het gebruik van portafilters, drukschakelaars en roterende pompen.
Maar als je inderdaad wel een van deze gebruikers bent, dan ben je alleen tevreden met een digitale PID temperatuurregelaar. Deze gebruikt een geavanceerd algoritme dat de werking van de verwarmingselementen zo regelt dat de ingestelde temperatuur gehandhaafd blijft. Met de digitale regelaar kun je de gewenste temperatuur instellen, vaak met een nauwkeurigheid tot 0.1 graden Celsius, wat de meest veeleisende thuisbarista’s tevreden zal stellen. Dit systeem garandeert continu een stabiele temperatuur, en stelt je ook in staat elektriciteit te besparen, omdat de verwarmingselementen hier korter werken dan in de analoge variant.
Andere factoren
De twee hierboven genoemde punten zijn bepalend voor de klasse van het apparaat, zijn functionaliteit en, vooral, de kwaliteit van de espresso. Maar dat is nog niet alles. Ook andere factoren zijn het overwegen waard als je eenmaal besloten hebt tot een specifieke combinatie van een boiler en temperatuurregeling.
Pomp: deze is verantwoordelijk voor de waterdruk tijdens het zetten van de espresso. Het moet mogelijk zijn de instellingen ervan te veranderen (hoewel ze meestal diep in de behuizing verborgen zit en wijziging van de instellingen het verwijderen van het buitenpaneel noodzakelijk maakt). De meeste koffiemachines hebben een vibratiepomp die meer lawaai produceert dan de roterende pomp, die efficiënter is, maar ook duurder.
Thermische isolatie van boilers: vermindert het elektriciteitsverbruik en maakt een betere temperatuurstabiliteit mogelijk.
De grootte van de brouwgroep: de wereldstandaard bij professionele machines is 58 mm. Een koffiemachine met zo’n brouwgroep is geschikt voor verwisselbare accessoires, zoals precisiezeven of -stampers. Dankzij hen kan de kwaliteit van de espresso nog verder verhoogd worden.
Wateraansluiting: een functie die het gebruikscomfort aanzienlijk verhoogt. Nadat je de machine blijvend op gefilterd water en de afvoer hebt aangesloten, hoef je je geen zorgen meer te maken over een overvolle afvalwatertank of het onderbreken van het zetten van koffie bij gebrek aan water in de tank. Deze functie zit in koffiemachines van hoge kwaliteit, die niet alleen thuis goed werken, maar ook in kleine gastronomie of op kantoor.
Programmeerbare doseringen: dankzij deze functie doseert de machine, nadat de zetknop is ingedrukt, een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid water en schakelt het zetten van de koffie op het gewenste moment uit. Deze oplossing zorgt voor grotere herhaalbaarheid en gebruiksgemak.
Stoompijpje: de algemene regel is – hoe duurder de machine, hoe beter het melkopschuimsysteem. Het is de moeite waard aandacht te besteden aan de vormgeving van het stoompijpje – de afneembare punt maakt het schoonmaken gemakkelijker. Je kunt hem ook verwisselen om andere stoomeigenschappen te krijgen en daardoor betere opschuimresultaten. Met koffiemachines met een warmtewisselaar en een dubbele boiler kun je sneller, beter en handiger melk opschuimen dan met de varianten met een enkele boiler.
Het is mogelijk om espresso in de horeca kwaliteit te maken in het comfort van je eigen woning. De kwaliteit ervan hangt af van je eisen en budget. Hoe beter de molen en de koffiemachine, hoe meer smaak je uit dezelfde bonen krijgt. Bedenk dat de molen in de eerste plaats de loop van de zetting bepaalt en het is het beste uitgangspunt voor je thuiscafé opstelling.
Soorten espressomachines voor thuis en op kantoor
Stel je de luxe voor van het maken van je eigen koffie en espresso van echte horeca kwaliteit. Alleen dan op thuis of op kantoor. Of je nu het gemak van een latte met een druk op de knop wilt of een meer barista-achtige ervaring zoekt, er is een machine voor jou. We behandelen de twee basistypes machines en de dingen die je moet weten als je een machine uitkiest
De twee basistypen machines zijn super-automatisch en halfautomatisch. Met super-automaten doet, zoals de naam al zegt, de machine het meeste werk voor je. Het is een afroepbarista op je aanrecht. In de meeste gevallen zijn geen vaardigheden nodig om een super-automaat te bedienen, je zult geen gemakkelijker espressomachine vinden om te bedienen en je dagelijkse cappuccino te zetten dan een super-automaat.
Met halfautomaten heb je enkele basisvaardigheden nodig om goede resultaten te krijgen. Je kunt het verschil als volgt zien: met een super-auto is de machine de barista, en met een semi-auto ben jij de barista. Beide soorten machines zijn er in een breed scala van mogelijkheden en, natuurlijk, kosten. Een halfautomatische machine in de handen van een bekwame gebruiker kan betere espresso en melkschuim maken dan wat je in de meeste cafés zult krijgen. Anderzijds produceren super-automaten resultaten van café-kwaliteit en doen dat snel zonder dat enige vaardigheid van de gebruiker daarvoor nodig is is
Nog een fundamenteel verschil: super-auto’s hebben een ingebouwde molen voor je koffiebonen. Bij semi-auto’s heb je een aparte molen nodig die ook voor espresso kan malen. Nu heb je wel de mogelijkheid om voorgemalen koffie te gebruiken in beide soorten machines, en Easy Serve Espresso (ESE) pods op sommige semi-auto’s. Voorgemalen koffie en ESE pods leveren echter niet dezelfde kwaliteit op als vers gemalen bonen. Ga je voor een semi-automaat en wil je uitstekende espresso kunnen maken? Neem dan zeker een goede molen op in je aankoopplan.
Meer informatie over super-automaten
Laten we dus beginnen met de snelle, gemakkelijke, en handige super-auto’s waarvoor geen vaardigheid nodig is. Ze gebruiken allemaal een ingebouwde molen om bonen vers te malen voor elk kopje. Je hoeft geen aparte molen te kopen als je een super-auto gebruikt, hij doet al het werk voor je. Binnenin deze machines zit een onderdeel dat een brouwgroep heet en dat de barista functies uitvoert bij het onttrekken van de koffie. De beste super-automaten worden vaak “One-Touch” machines genoemd omdat ze met een druk op de knop van begin tot eind zonder tussenkomst van de gebruiker espressodranken op basis van melk kunnen maken, zoals een latte, cappuccino, flat white, en meer. One-touch machines zijn handig en de gemakkelijkste manier om de lekkerste espressodranken te maken vanuit het comfort van je eigen huis
Alle super-auto’s gebruiken een soortgelijk proces om koffie te zetten. Waar ze in verschillen is hoe ze met melk omgaan, de mate van programmeerbaarheid, hun displays, en zaken als capaciteiten, kopjesruimte, en afwerkingsmaterialen. De goedkopere modellen gebruiken automatisch schuimende stoomstaafjes om melk te bewerken. Het is een handmatig proces, maar vraagt niet veel vaardigheid. Een andere mogelijkheid om melk op te schuimen is de cappuccinatore, die een ophaalbuis gebruikt om opgeschuimde melk in je kopje te leveren.
Bij de duurdere modellen zijn er opzetbare melkkaraffen en in de tuit geïntegreerde opschuimers die gevoed worden uit thermische containers of gekoelde melkvoorraden. Deze eigenschap vind je op de “One-Touch” machines. Let ook op de mogelijkheid om de dichtheid van het melkschuim in te stellen. Op sommige machines heb je controle over het schuim, want met een draaiknop kun je overschakelen van een fijn schuim voor een latte naar een luchtiger schuim voor een cappuccino. En er zijn zelfs machines die voor elke drank verschillende schuimdichtheden kunnen programmeren.
Hoe een machine met melk functioneert is een belangrijke overweging. Wil je zelf in een kan automatisch laten schuimen? Wil je liever een karaf uit de koelkast halen en op een knop drukken voor een latte, of heb je misschien de altijd beschikbare capaciteit nodig van een gekoelde melkvoorraad op het aanrecht? Wil je de kwaliteit van het schuim kunnen instellen? Er zijn zelfs een paar machines met zowel een melkkaraf voor gemakkelijke drankjes met één druk op de knop, als een handmatig stoomstaafje voor weekend barista’s die wat latte kunstwerkjes willen maken.
Aan de koffiekant moet je letten op het aantal maalinstellingen, de mogelijkheid om de koffiesterkte en -temperatuur in te stellen, en extra koffieregelaars die je op sommige machines vindt zoals pre-infusie, doorstroomregeling, en pulse brewing. Over het algemeen krijg je, naarmate je in prijs stijgt bij super-automaten, meer controle en programmeermogelijkheden, en ook meer verfijnde displays en een robuustere constructie. Je zult ook willen overwegen hoe groot een machine is. Hoe groot is de ruimte voor kopjes onder de tuitjes? Passen er hoge glazen in of een reismok om koffie mee te nemen? Kijk naar de manier waarop bonen en water in de machine worden gedaan. Kun je daar bij als je overhangende kasten hebt? Wat voor capaciteiten heeft een machine voor water, bonen, en gebruikte koffie? Als je grote groepen bedient, betekenen hogere inhoudscapaciteiten minder vullen en legen.
Dit zijn een heleboel factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een super-automaat en het kan overweldigend zijn voor elke beginnende thuisbarista, om je te helpen je keuzemogelijkheden te beperken, hebben we hieronder een aantal voorbeelden van de beste super-automaat opties.
Meer informatie over halfautomaten
Als we verder gaan met halfautomaten, is er een heel assortiment beschikbaar. Van instapapparaten die beginnen onder een paar honderd dollar, tot verfijnde, met de hand gemaakte machines die gebouwd zijn om tientallen jaren mee te gaan. Halfautomaten vereisen wel enige vaardigheid om goed te bedienen. Als je een beginner bent zijn er instap espressomachines die goed zijn om de kneepjes van het vak te leren. Maar begrijp dat halfautomatische espresso een spel is van het regelen van variabelen, waaronder variabelen als maalgraad, koffiedosering, en brouwtemperatuur. Fijnregeling van die factoren schijnt moeilijker te zijn en de resultaten zijn minder consistent bij gebruik van goedkopere instapmachines.
De meeste instap espressoapparaten gebruiken ondermaatse druk portafilters, die veel kleiner en lichter zijn dan de 58mm commerciële portafilters die je op duurdere machines vindt. Druk-portafilters zijn een soort misleiding die de neiging hebben een mindere kwaliteit espresso te produceren. Positief is dat ze vergevingsgezinder zijn wat de maalgraad betreft, zodat je je espresso reis kunt beginnen zonder een molen aan te schaffen en voorgemalen koffie of ESE pods kunt gebruiken.
Goedkope, instap espressoapparaten gebruiken thermoblok boilers waarbij dezelfde boiler water verwarmt om te zetten en om te stomen. Dat betekent 30 seconden tot een minuut of zo wachten tot de machine op temperatuur is als je melk wilt opschuimen. Hoewel ze prima kunnen stomen met hun automatische opschuimstaafjes, is er een enorm verschil in vermogen tussen deze instap modellen en duurdere machines met boilers met een groter volume. Als je je vaardigheid wilt opvoeren tot het niveau van latte art uitschenken, wees je er dan van bewust dat instapmachines of elke machine met een automatisch opschuimstaafje niet echt in staat is melk op te schuimen tot de kwaliteit die daar voor nodig is.
Hoe maak je de perfecte espresso?
Vraag jij je af hoe de barista’s in koffiehuizen dat perfecte kopje espressokoffie kunnen zetten? We delen 10 tips die je zullen helpen die perfecte espressokoffie te maken. Espresso is de basis voor veel koffiedranken, zoals cappuccino’s en lattes. Het perfectioneren van je espresso leidt er ook toe dat de andere drankjes beter worden. Het kan gemakkelijk of moeilijk zijn om het perfecte kopje espressokoffie te maken, afhankelijk van de manier waarop je het recept volgt en of je het maken van een paar veelgemaakte fouten vermijdt. Deze tips gaan je zeker helpen.
Portafilter moet schoon zijn
A Een portafilter dat nat is of waar restjes koffiedik op zitten leidt tot een koffie die bitter en bitterder smaakt. Het portafilter moet schoon zijn voordat je er koffie in doet.
Gebruik een weegschaal
Een lepel gebruiken of je koffie doseren met het blote oog is een van de belangrijkste redenen voor een verpest kopje koffie. Voor een betere koffiedosering moet je een weegschaal gebruiken voor de metingen. Als je er maar een paar gram naast zit, kan dat de verhouding enorm veranderen.
Gebruik alleen vers gebrande bonen
Als de koffiebonen eenmaal gebrand zijn hebben ze nog maar twee tot drie weken voor ze hun frisheid en aroma’s beginnen te verliezen. Dat komt omdat de bonen tijdens het brandproces poreus worden, waardoor aroma’s gemakkelijk kunnen ontsnappen.
Daarom kun je het beste kopen bij branders die het ter plekke doen of in kleine partijen en alleen als het nodig is branden. Je kunt ook de groene bonen kopen en ze zelf roosteren. Zo kun je de koffie op het hoogtepunt van versheid ervaren en zal je koffie smaakvol zijn.
Gebruik een molen
Malen is even belangrijk als de koffiebonen die je koopt. Een constante maling is heel belangrijk om de smaken goed te kunnen proeven. Een braammolen oververhit de bonen ook niet tijdens het malen zoals een messenmolen. Het oververhitten van de bonen kan tot vermindering van de versheid leiden. De molen is ook even belangrijk als de koffiemachine, zo niet meer.
Gebruik gefilterd water
Je leidingwater kan onzuiverheden en mineralen bevatten die de smaak van je koffie veranderen. Je kunt het beste gefilterd water gebruiken om de smaak van je koffie zuiverder te houden. Je kunt het gefilterde water in de koelkast bewaren voor je koffiezetdoeleinden. Ook kan leidingwater hard zijn, wat slecht kan zijn voor je koffiezetapparaat.
Gelijkmatig tampen
Het is belangrijk de gemalen koffie met constante druk in je filter te tampen. Voor een goed kopje espressokoffie moet de gemalen koffie mooi vlak zijn. Onsamenhangend tampen kan ertoe leiden dat het water meer stroomt uit plekken met grotere tussenruimten. Dit leidt tot een onjuiste onttrekking van smaken, waardoor je kopje koffie verpest wordt.
Spoel de groepskop af
Het spoelen van de groepenkop heeft twee voordelen; ten eerste verwijdert het alle koffie die er eerder in achterbleef en ten tweede helpt het de groepenkop op de juiste temperatuur te krijgen. Een temperatuurverschil in de onderdelen van de machine kan leiden tot te weinig onttrekking van koffie, waardoor je koffie zuur gaat smaken.
Gebruik de juiste verhouding van water en koffie
De verhouding water is belangrijk en moet worden aangepast aan hoe sterk je je koffie wilt hebben. Over het algemeen wordt een verhouding 1:3 aanbevolen, dat wil zeggen dat voor elke 1gm koffie 3ml espresso gemaakt moet worden. Voor sterkere koffie gebruik je de verhouding 1:2 en probeer de verhouding 1:4 voor lungo.
Pas je variabelen aan in geval van dunne/geen crema
Een goede crema boven op je koffie is een aanduiding van prima werk. Merk je een dun of zwak crema boven op je koffie? Dan kan dat wijzen op veel dingen, zoals dat de koffiebonen oud zijn of een lage druk gebruik tijdens het zetten.
Stoom melk voor het maken van espresso shots
Het is vaak het beste om je melk te stomen voor jij je espresso shots maakt. Dit komt omdat het stomen van melk langer duurt dan het maken van espresso en je espresso shot misschien al klaar is voor je melk klaar is.
Fouten die je maakt met je espressomachine
Of je nu espresso op zichzelf drinkt of door lattes mengt, er is niets fijner dan thuis je eigen espresso te maken. Alles wat je nodig hebt is een espressomachine en wat bonen voor je handgemaakte drankjes klaar hebt staan. Toch zijn er enkele valkuilen waar men in kan vallen als je nog nooit een espressomachine hebt gebruikt
Espresso zit meestal in een piepklein kopje en wordt in shots uit een espressomachine gehaald. Wil je daarom een latte of andere drank op basis van espresso sterker maken? Dan is een extra shot of twee de oplossing. Als je met een espressomachine werkt, moet je de essentiële onderdelen en processen ervan kennen. Een espressomachine vergt dat je de espresso afmeet en deze in een portafilter stevig aanstampt. Het portafilter wordt dan in de machine gezet, en heet water dringt door het espresso materiaal, waardoor rijke espresso in je kleine kopje druppelt. Van hieruit kun je de espresso in een drankje mengen of er zwart van genieten. Hoewel het proces relatief eenvoudig klinkt, is espresso een complexe boon, en de machines zijn dat ook.
Verse espressobonen malen is altijd het beste
Iedereen reageert anders op het dagelijks drinken van espresso, maar voor velen is het een onmisbaar onderdeel van hun ochtendroutine. Als zodanig is het belangrijk te weten hoe jij je espressomachine goed kunt instellen voor een optimale smaak en om te zorgen dat de machine in goede conditie blijft. Feitelijk is één van de eenvoudigste fouten die je kunt signaleren of je espresso shots wel goed trekken. Elke shot espresso moet er een laagje crema bovenop hebben, dat ziet er licht van kleur en schuimig uit. Als je geen crema hebt, kun je proberen versere gemalen koffie te gebruiken, de gemalen koffie beter te tampen, of je koffiemolen aan te passen.
Een grote fout is bovendien het gebruik van voorgemalen koffie voor espresso. Koffieoliën verliezen hun smaak en sterkte naarmate ze langer staan, dus de beste resultaten krijg je altijd van vers gemalen koffie. Daarom moet je verser gemalen koffie proberen als je geen laagje crema op je espresso krijgt.
Ook bij het thuis malen van bonen moet je erop letten dat je de juiste maalinstelling gebruikt. Espresso moet gemalen orden in een perfect gemiddelde, tussen grof en fijn, hoewel fijner meestal beter is dan grover. Hoe grof of fijn ze zijn bepaald hoe lang de shots nodig hebben om te trekken, wat de smaak beïnvloedt. Een goede trektijd is 25 tot 30 seconden, dus wees niet bang om je shots te timen om de beste instelling op je molen te vinden. Professionele barista’s timen hun shots!
Ongelijkmatig aanstampen kan het smaakprofiel van een espressoshot volledig veranderen
Uiteindelijk is een van de grootste fouten die men in de wereld van de espresso kan maken het kopen van de verkeerde apparatuur. Espressomachines op de markt variëren van heel betaalbaar tot ongelooflijk duur, maar er een in het midden vinden zal de beste resultaten opleveren. Een goedkope espressomachine kopen kan tot teleurstelling leiden, want hij zal niet dezelfde kwaliteit espresso shots leveren en kan zelfs eerder stuk gaan dan de duurdere
Welke espressomachine je ook koopt, je tampen moet gelijkmatig zijn. Ongelijkmatig tampen leidt tot slechte espresso shots. Dit betekent simpelweg dat je gemalen koffie in een gelijkmatige, compacte laag moet liggen als je ze erin hebt getampt. Dit leidt tot de best afgeronde smaak en een goed crema.
Tegelijk mag je niet vergeten je machine schoon te maken. Je machine kan gemakkelijk verstopt raken door espressodrab. Als je alles goed schoon houdt smaken je drankjes niet alleen beter, maar blijft je machine ook langer draaien.
Vergeet tenslotte niet je machine goed op te warmen voor je hem gebruikt, en spoel altijd wat water in het ingesloten portafilter uit voor je een shot trekt. Dit alles “warmt” de machine op en helpt hem het beste resultaat te leveren.
Verkeerd gebruik van melk
Verkeerd gebruik van melk bij het zetten van espresso maakt het niet alleen verkeerd, het brengt ook schade toe aan je beste espresso maker onder de 200 euro. Vermijd altijd het gebruik van magere melk, want dat geeft een minder zachte, minder zoete en minder evenwichtige koffie. Gebruik daarom goede melk die zal resulteren in een voortreffelijke koffie.
Geen rekening houden met de beste brouwverhoudingen
De kunst van het maken van de beste espresso zit hem in de juiste brouwverhouding. Als je hier dus alles verknoeit, krijg je de slechtste espresso ooit. Het is dus van cruciaal belang de beste balans te bepalen die voor je espressokoffie zal werken. Peil je smaak en voorkeuren bij het bepalen hiervan, en dan kun je het niet verkeerd doen.
Je espressomachine niet dagelijks schoonmaken
Ja, je hebt de beste espressomachine, maar maak je hem na gebruik schoon? Als je dat niet doet gaat je machine snel achteruit en je zal niet meer de best smakende koffie krijgen als voorheen. Maak je machine na elk gebruik altijd even snel schoon. Dit zal de ophoping van vuil tot een minimum beperken. Het is ook een goed idee om een grondige schoonmaakbeurt te doen nadat je de machine ongeveer 3-4 maanden hebt gebruikt.
Vermijd altijd de bovenstaande fouten als je de beste espressomachines gebruikt. Dit zal je als regelmatige gebruiker in staat stellen de beste koffie voor jou en ook voor je gezin te bereiden. Het vermijden van de bovenstaande veelgemaakte fouten zal je ook duizenden euro’s besparen aan bezoekjes aan het koffiehuis voor betere koffie. De kosten van vervanging zullen tot een minimum beperkt blijven omdat je machine langer meegaat.
De vijf beste espressomachines van dit moment
We snappen dat dit allemaal behoorlijk wat informatie is met betrekking tot het vinden van de beste espressomachine die bij je past. Om het gemakkelijker te maken hebben we het complete internet afgezocht en gekeken naar verschillende reviews, wat de experts zeggen en uiteraard wat de klantervaringen zijn. Dit zijn vijf van de beste espressomachines die je op dit moment kunt krijgen.