De beste wasmachines in test 2022 - Toppricer

De beste wasmachines in test 2022

In dit artikel hebben wij 8 van de beste Wasmachines verzameld die er op dit moment te koop zijn. De Wasmachines hier zijn beoordeeld op basis van hoe goed ze hebben gepresteerd in 1340 reviews, waar ze onder andere zijn uitgeroepen tot "beste uit de test".

Wij hebben de beste geselecteerd, op basis van reviews van experts, en de prijs van elke Wasmachine beoordeeld. Dus als je op zoek bent naar de juiste Wasmachine voor een goede prijs, dan kun je hier alles lezen over de verschillende Wasmachines en de speaker vinden die aan jouw wensen voldoet.

Geschreven door: Simon Rasmussen
1340 Reviews
Goedgekeurd door: Simon Rasmussen
8 Producten
Laatst bijgewerkt: Jan 18, 2022
75 uren Tijd besteed

Toppricer aanbevolen producten

Hier ziet u de door Toppricer aanbevolen producten, zoals het product met de beste prijs of onze beste in tests.

Haier HW80-BP16636N
Lees meer over het product
 • Bedst til prisen
90
454.14 € 434.43 €

Beste prijs bij:

Wehkamp
Miele WSD 663 WCS
Lees meer over het product
 • Geluidsniveauklasse A
 • Bediening via app
 • 0,1 € per wassen
96
1034.00 € 999 €

Beste prijs bij:

Wehkamp
Miele WWR 760 WPS
Lees meer over het product
 • Premium valg
94
. 1799 €

Beste prijs bij:

Wehkamp

Onze test van Wasmachines geeft een overzicht

Informatie over wat dit artikel bevat.

 • 1De beste Wasmachine op de markt in 2022
 • 2Overzicht van alle features en specificaties
 • 3Waar je op moet letten voor je koopt
 • 4Informatie over veiligheid en klachten
 • 5Tips voor het onderhoud van een Wasmachine
 • 6Voors en tegens

Vergelijking en overzicht

Hier krijg je een overzicht van alle producten die we hebben beoordeeld. Gebruik de iconen om de producten te vergelijken of te reviewen.

Miele WSD 663 WCS 96
Miele WWR 760 WPS 94
Haier HW80-BP16636N 90
Haier HW80-B16636N 94 Haier HW80-B14636N 92
Prijs 999 € 1799 € 434.43 € 649 € 599 €
Energieklasse A A A A A
Energieverbruik per 100 cycli 47 kWh 49 kWh 47 kWh 47 kWh 46 kWh
Energieverbruik per wassen 0,5 kWh 0,5 kWh 0,5 kWh 0,5 kWh 0,5 kWh
Energiekosten per 100 cycli 10,8 € 11,3 € 10,8 € 10,8 € 10,6 €
Energiekosten per wassen 0,1 € 0,1 € 0,1 € 0,1 € 0,1 €
Waterverbruik per wassen 47 l 48 l 45 l 45 l 43 l
Waterverbruik kosten per cyclus 0,1 € 0,1 € 0,1 € 0,1 € 0,1 €
Centrifuge-efficiëntieklasse B A B B B
Toerental centrifuge 1400 tpm 1600 tpm 1600 tpm 1600 tpm 1400 tpm
Restvochtpercentage 53 % 44 % 45 % 44 % 53 %
Vulgewicht 8 kg 9 kg 8 kg 8 kg 8 kg
Droogcapaciteit - - - - -
Motor Koolborstelloze motor Koolborstelloze motor Koolborstelloze motor Koolborstelloze motor Koolborstelloze motor
AquaStop - - - - -
Trommelverlichting Nee Nee Nee Nee Nee
Waterbeveiliging Ja Ja Ja Ja Nee
Trommelreiniging Nee Ja Ja Ja Nee
Opbouw startuitstel Ja Ja Ja Ja Ja
Stoomfunctie Ja Nee Ja Ja Ja
Automatische wasmiddeldosering Ja Ja Nee Nee Nee
Bediening via app Ja Ja Nee Nee Nee
Wifi ingebouwd - - - - -
Duur wascyclus 219 min 199 min 217 min 268 min 215 min
Duur was+droogcyclus - - - - -
Geluidsniveau centrifugeren 70 dB 68 dB 74 dB 70 dB 67 dB
Geluidsniveauklasse A A B A A
Geluidsniveau - - - - -
Hoogte 85.0 cm 85.0 cm 85.0 cm 85.0 cm 85.0 cm
Breedte 59.6 cm 59.6 cm 59.5 cm 59.0 cm 59.5 cm
Diepte 63.6 cm 64.3 cm 60.0 cm 55.0 cm 60.0 cm
Gewicht 89.0 kg 95.0 kg 72.0 kg 72.0 kg 72.0 kg
Energieklasse - - - - -
Energieverbruik per 100 cycli - - - - -
Energieverbruik per wassen + drogen - - - - -
Energiekosten per 100 cycli - - - - -
Energiekosten kosten per wassen + drogen - - - - -
Waterverbruik per cyclus - - - - -
Waterverbruik kosten per cyclus - - - - -

De beste wasmachines kopen

Bij het zoeken naar de beste wasmachines komt vaak heel wat kijken. Iedereen wil een goed en betrouwbaar apparaat wat zo lang mogelijk meegaat. Maar daarnaast moet er natuurlijk ook tijdens het wassen zelf zoveel mogelijk kwaliteit worden geleverd. Kortom, er zijn heel wat zaken om op te letten bij het aanschaffen van een wasmachine. Welke dat precies zijn, zie je hieronder. Daarnaast kom je gelijk te weten wat onze top 5 is en waarom deze wasmachines zo goed scoren.

Waar moet je aan denken voor het kopen van een wasmachine?

Voordat je aan de slag gaat met de zoektocht naar een geschikt wasmachine is het van groot belang een aantal dingen te overwegen. Daardoor weet je precies waar je op moet letten en wat er voor jou belangrijk is bij de aanschaf van een apparaat als dit. Omdat er verschillende factoren zijn die een belangrijke rol spelen in de juiste keuze voor het meest geschikte apparaat, is het belangrijk goed op te letten zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet en later geen spijt krijgt van je aankoop. Zie hieronder een aantal belangrijke facetten om rekening mee te houden bij aankoop van je volgende wasmachine.

Schrik niet van de vele keuze

In het begin kan het misschien allemaal wat overweldigend zijn. Een nieuwe wasmachine koop je immers niet elke dag, en dus hebben de meeste mensen geen idee van waar je allemaal op moet letten en naar moet kijken. Tel daarbij op dat er talloze merken en modellen zijn om uit te kiezen, en je kunt je al snel verdwaald voelen. Dat is echter helemaal niet nodig, want het is juist mooi dat er zoveel keuze is. Dit betekent namelijk dat er voor ieder soort budget en allerlei wensen een geschikt product te vinden moet zijn.

 

Bedenk goed welke kenmerken er voor jou het meest belangrijk zijn. Er zijn verschillende plaatsen waar je makkelijk kunt filteren en op zoek kunt gaan naar modellen die juist voor jou ideaal geschikt zijn. Daardoor bespaar je een hoop tijd en kun je allerlei wasmachines waarvan je weet dat het niets voor jou is overslaan. Wanneer je bijvoorbeeld alleen woont hoef je geen trommel met 9 kilogram inhoud te hebben. Door verschillende filters in te stellen kun je dit bij veel webshops van tevoren al aanpassen.

Prijs en kwaliteit

Er wordt vaak gesproken over de prijs kwaliteitverhouding, en terecht. Deze is namelijk enorm belangrijk. Want hoewel we heel goed weten dat een aankoop als een wasmachine geen kleine uitgave is, hebben we natuurlijk wel het liefste dat de kosten zo laag mogelijk blijven. Dit kan alleen door op zoek te gaan naar apparaten met een goede prijs kwaliteitverhouding. Want het is immers zonde om de goedkoopste optie te kiezen en vervolgens met een apparaat van een onbekend merk opgescheept te zitten wat nauwelijks zijn werk uitvoert.

 

Wat we eigenlijk willen zeggen is dat het logisch is dat veel mensen de prijs belangrijk vinden, maar dat het niet leidend moet zijn. Niet iedereen zal een oneindig budget hebben en dus moet je daar ze zoektocht naar de voor jou ideale wasmachine op aanpassen, maar staar je ook niet blind op een relatief kleine besparing. Als je door iets meer uit te geven een apparaat kunt krijgen met betere specificaties en hogere beoordelingen, dan is het verstandig om dit zeker niet na te laten. Wanneer een wasmachine langer meegaat of zuiniger is, levert dit op den duur namelijk ook weer geld op.

 

Aan de andere kant wil het niet altijd zeggen dat als een bepaald product duurder is dat dit het ook gelijk beter maakt dan de concurrentie. Daar komen namelijk weer een aantal andere factoren bij kijken. Hoewel dit in de meeste gevallen wel zo zal zijn, staat het zeker niet vast. De beste manier om hierachter te komen is natuurlijk door een wasmachine te gebruiken, maar dat kan pas als je deze hebt aangeschaft. Tot die tijd zit er niets anders op dan je te richten op onderstaande factoren.

Testen en beoordelingen

Hoe kun je beter van alles leren over wat is de beste wasmachine dan door te kijken naar de meningen van je voorgangers? Overal online zijn talloze beoordelingen te vinden die je zullen helpen om te kunnen bepalen of een apparaat geschikt is. Hoewel het gebruikelijk is dat iemand soms een slechte of goede ervaring kan hebben met een product terwijl iemand andere daar compleet anders over denkt, liegen duizenden beoordelingen tegelijk vaak niet. En die kun je online op verschillende plaatsen terugvinden. Daarom is dit een geschikt startpunt om een idee te krijgen over de kwaliteit van een wasmachine.

 

Daar waar de beoordelingen van je medemens enorm kunnen helpen, geldt hetzelfde voor verschillende testen. Deze worden door allerlei onafhankelijke partijen gedaan, en kunnen je van alles vertellen over verschillende apparaten. Er wordt precies aangegeven wat de plus- en minpunten zijn voor de geteste wasmachines en dat kan iedereen die de wens heeft er een te kopen ontzettend helpen. Kijk daarom goed naar testscores en hoe goed bepaalde apparaten scoren op gebieden die belangrijk zijn.

Water en energieverbruik

Het wordt een steeds actueler thema, duurzaam leven en dingen doen op een manier die minder schadelijk is voor het milieu. Daar horen zuinige huishoudelijke apparaten zeker bij en wasmachines zijn hier zeker een goed voorbeeld van. Deze verbruiken namelijk mits ze zuinig zijn enorm veel stroom en maken vaak ook veel geluid. Gelukkig komen er in rap tempo meer en meer opties bij die een stuk milieuvriendelijker zijn.

 

Voor een aantal van deze wasmachines met extreem laag verbruik kun je terecht in onze producten top 5. Hier leer je meer over wat er door verschillende fabrikanten wordt gedaan om apparaten zo zuinig mogelijk te kunnen houden. Door gebruik van verschillende functies slaagt men er vaak in het energieverbruik steeds lager te houden, net als het verbruik van water overigens.

 

Er wordt bijvoorbeeld vaker gebruik gemaakt van functies waarbij er niet teveel wasmiddel wordt gebruikt, en er korter wordt gewassen als een trommel helemaal niet vol zit. Op die manier kan een beetje extra geld uitgeven aan een zuinige wasmachine je op den duur dus aardig wat geld besparen. Dit is terug te merken aan je energierekening, die veel lager uit zal vallen wanneer je zuinige huishoudelijke apparaten hebt. Daarmee is het behalve voor het milieu ook goed voor je bankrekening. Dat maakt het een belangrijke overweging om mee te nemen alvorens je overgaat op de aanschaf van een apparaat.

Grootte trommel

Van tevoren is het goed om rekening te houden met de grootte van je huishouden. Wanneer er gewassen moet worden voor een groot gezin, met daarin een aantal kinderen, is het verstandig te kiezen voor een zo groot mogelijke trommel. Doe je dit niet, dan zal het gevolg zijn dat er heel vaak gewassen moet worden. Buiten dat dit voor jezelf enorm veel extra werk oplevert, maakt het de levensduur van je apparaat ook nog eens stukken korter. Beide van deze dingen wil je uiteraard liever zien te voorkomen.

 

Kies daarom een trommel die past bij de hoeveelheid was die je doet. Als je wekelijks meerdere malen flinke wassen draait hoort daar een apparaat met een zo groot mogelijke trommel bij. Mensen die alleen wonen of slechts met zijn tweeën, hebben vaak aan een trommel van rond de 7 kilo wel meer dan genoeg. Ook leuk is het om te weten dat steeds meer wasmachines hun programma en sterkte automatisch kunnen aanpassen aan wat er daadwerkelijk in de trommel zit, zodat er niet meer verspilt wordt indien dit niet nodig is.

Aantal toeren

Aan het aantal toeren per minuut kun je precies zien hoeveel een wasmachine ongeveer aankan. Daarmee is het een goede indicator om te zien wat je van een apparaat mag verwachten als consument. Over het algemeen geldt dat des te meer toeren een wasmachine per minuut kan draaien, des te beter dit is. Zo kun je meer was kwijt in een machine die tot een hoog aantal toeren per minuut kan komen en gaat dit niet ten koste van de kwaliteit.

 

Misschien denk je na het horen over de toeren echter nog steeds, wat maakt het voor mij voor verschil? En hoewel dat logisch is, zijn er wel degelijke meerdere redenen te noemen om te kiezen voor een apparaat met zoveel mogelijk toeren. Ook als je alleen bent en helemaal niet veel was hebt. Het zorgt er namelijk ook voor dat deze reeds veel droger is bij het uitkomen van de trommel, waardoor het minder lang in de droger hoeft te worden gedaan of te worden opgehangen.

Welke functies heeft een wasmachine?

Bij het kijken naar verschillende functies van een wasmachine, willen we vaak vooral weten wat voor opties je allemaal hebt qua programma’s. Hoewel sommige mensen hier totaal niet op lijken te letten en vrijwel altijd hetzelfde programma gebruiken, zweren andere erbij. En dat is vaak niet zonder resultaat. Want gericht wassen en gebruik maken van de programma’s die een wasmachine te bieden heeft zorgt namelijk uiteindelijk altijd voor veruit het beste resultaat. Zie hier een aantal programma’s en functies die je op de meeste wasmachines terug zult kunnen vinden:

 

Eco

Dit laat zich uiteraard al een beetje raden, maar met een eco programma wordt het mogelijk om stukken zuiniger te kunnen wassen. Wel zal het iets langer duren voordat de was eindelijk klaar is, want er wordt met een veel lagere temperatuur gewassen. Dat is op zich niet erg, maar om wel voor een goed resultaat te zorgen is het essentieel dat er langer gewassen kan worden.

Antikreukfunctie

Wanneer je niet heel gek bent op strijken, is de antikreuk optie zeker het overwegen waard. Deze zorgt er namelijk voor dat de wasmachine een stuk minder hard zal centrifugeren. Gevolg hiervan is dat de was meer nat blijft, ook nadat het programma is afgelopen. Daardoor kreukt deze minder en kan daarna worden opgehangen. Dit terwijl wanneer deze in de droger wordt gestopt, het kreuken alleen nog maar erger wordt.

Gemengde was

Mocht je een wat luie wasser zijn en het liefst niet al te moeilijk zijn, dan kan de gemengde was een uitkomst zijn. Met dit programma kun je namelijk makkelijker allerlei verschillende stoffen door elkaar gooien in dezelfde wasbeurt. Zo kun je zonder problemen allerlei stoffen met elkaar mixen. Wel gaat een dergelijke wasbeurt meestal niet op een temperatuur van hoger dan 60 graden.

Centrifugeren

Centrifugeren gebruiken lang niet altijd veel mensen, maar dit heeft er vaak mee te maken dat ze niet precies weten hoe dit moet. Wanneer je bijvoorbeeld bepaalde stukken was hebt die je liever met de hand wast en die daarna alleen een beetje droog geschud moeten worden, is centrifugeren de beste optie. Dat gebeurd dat tegelijkertijd met afpompen, zodat er niet allemaal water in de trommel zelf blijft staan.

Nachtmodus

Hoewel het steeds gebruikelijk wordt dat wasmachines minder geluid gaan maken, is dat bij nog lang niet allemaal altijd het geval. Wanneer je zelf ook nog een apparaat hebt wat flink veel geluid maakt, is de nachtmodus een goede uitkomst. Hiermee kun je in de nacht de was aanzetten en maakt het apparaat zo min mogelijk geluid, terwijl ook het trillen zoveel mogelijk zal worden beperkt.

Allergie

Wanneer er de mogelijkheid is om voor een zogenoemd allergie programma te kiezen, zal er worden gewassen met extra water. Hiermee worden de goederen die gewassen worden extra goed gespoeld en kunnen eventuele zaken die allergieën veroorzaken zoals pollen en haren worden geëlimineerd. Wassen gebeurd met meer water en op een hogere temperatuur.

Later laten starten

De mogelijkheid om een was later te laten starten kan om verschillende redenen handig zijn. Misschien ben je niet thuis en wil je zorgen dat deze precies klaar is wanneer je thuiskomt, of wellicht wil je geld besparen op de energierekening en kies je om op een speciaal moment van de dag te wassen. Hoe dan ook, deze functies biedt om meerdere reden allerlei extra handige opties voor iedereen die de was wil doen wanneer dat het beste uitkomt.

Voorwassen

Gebruik maken van voorwas is raadzaam wanneer kleding of wasgoed heel erg vies is. Het helpt niet echt bij vlekken, maar wel als er bijvoorbeeld wat stof of modder extra moet worden weg gewassen, voordat een kledingstuk daarna nog een keer goed wordt gewassen met een normaal programma. Daarom is het makkelijk om met voorwas vast een beetje voorbereidend werk te doen.

Katoen

Dit programma wordt vrijwel het meeste gebruikt van allemaal. Een katoenwas draaien duurt daarbij meestal rond de 3 uur, al kan het ook een uurtje korter of langer zijn, afhankelijk van wat voor machine je precies hebt. Het wordt zowel gebruikt voor katoen zelf, als linnen en wanneer meerdere stoffen door elkaar worden gemengd. Bovendien kan dit op allerlei temperaturen, al wordt dit het vaakst gedaan op 40 graden.

Trommel schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat, is het verstandig om af en toe een speciale was te draaien waarmee je deze reinigt. Hiermee kun je jouw apparaat extra goed onderhouden, met als gevolg dat het zolang mogelijk mee zal gaan. Zeker wanneer je vaak was op lagere temperaturen, is het verstandig om af en toe een volledig programma te laten draaien van minstens 60 graden. Dit kun je doen zonder dat er echte was in de trommel hoeft te zitten.

Fijne was

Bij fijne was ligt het allemaal iets nauwer, bijvoorbeeld in vergelijking met een katoenwas. Hier moet je stukken voorzichtiger mee zijn, en het programma leent zich ideaal voor extra gevoelige stoffen waarvan je graag wilt dat deze hun unieke kwaliteiten zolang mogelijk zullen behouden. Voor allerlei soorten textiel waarmee je extra secuur om wilt gaan is de fijne was daarom de uitkomst.

Snel

Elke wasmachine heeft wel een snelle of speed functie. Hiermee kun je in kortere tijd een was draaien. Dit vinden veel mensen uiteraard fijn, maar het verbruikt vaak wel meer water en energie. Daarbij moet je goed opletten, wanneer kleding erg vies is zal het namelijk vaak niet het gewenste resultaat opleveren. Mocht je echter een paar dingen willen wassen die niet extreem vies zijn, dan is het soms een mooie oplossing.

Automatische dosering

Er zijn meerdere wasmachines van bekende merken als Miele, Bosch en Siemens die een functie hebben waarmee zelf de dosering wasmiddel bepaald kan worden voor iedere wasbeurt. Daarbij kun je zelf een bak vullen met een grote hoeveelheid wasmiddel, waarna je er voorlopig geen omkijken meer naar hebt. De machine bepaalde immers zelf precies hoeveel er gebruikt moet worden, afhankelijk ook van wat er allemaal in de trommel ligt natuurlijk.

Hoe maak je optimaal gebruik van een wasmachine?

Als het je eindelijk is gelukt om je droom wasmachine te bemachtigen, wil je er natuurlijk zo optimaal mogelijk gebruik van maken. Maar hoe doe je dat? Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar met de volgende tips kom je al een heel eind verder. Lees deze daarom goed door en pas ze toe waar mogelijk, om zoveel mogelijk en zo lang mogelijk plezier te kunnen hebben van je eigen wasmachine:

Sorteer je was zoveel mogelijk

Het kost misschien even wat tijd, maar de was sorteren is om meerdere redenen de moeite waard. Daarbij kun je deze uit elkaar houden qua kleur, stof of de temperatuur waar je op wilt wassen. In plaats van alles in een mand te gooien waarna je het later weer uit elkaar kunt halen, kun je er ook voor kiezen met meerdere stapels of een paar kleine wasmanden te werken, om het makkelijker te houden.

 

Door niet alles door elkaar te gooien kun je ervoor zorgen dat je kleding mooier uit de was komt. Daardoor zal deze stukken langer meegaan en voorkom je dat je de wasmachine continue moet gebruiken voor allerlei dingen door elkaar. Het kan tevens helpen om wat meer was op te sparen zodat je niet steeds voor een paar kledingstukken weer een wasbeurt moet doen.

Zorg goed voor je wasmachine

Dit staat natuurlijk als een paal boven water, maar toch laten veel mensen het nog wel eens versloffen. Maar het is toch echt zaak om zelf zo goed mogelijk voor je wasmachine te zorgen, door deze regelmatig schoon te maken en te controleren of er geen roest ontstaat, of allerlei vuil in zit op bepaalde plekjes waar dit vaak voorkomt.

 

Ondanks dat dit niet de fijnste klusjes zijn in het huishouden, zullen ze toch ook moeten gebeuren en kun je er hiermee voor zorgen dat je wasmachine in betere staat blijft en langer mee zal gaan. Controleer regelmatig op vuil of verval in de trommel, tussen de rubbers en haal de filters er af en toe even uit om ze schoon te maken. Hiermee pak je zelfs dubbele winst, want niet alleen gaat je apparaat langer mee, het werkt ook weer stukken beter, met schonere was als gevolg.

Wees secuur met wasmiddel

Teveel wasmiddel gebruiken kan aardige schade toebrengen aan een apparaat. De meeste mensen nemen het helaas niet zo nauw wanneer ze voor een wasbeurt wat wasmiddel gaan gebruiken, maar dit zou je eigenlijk wel moeten doen. Daarbij is overmatig gebruik hiervan slecht voor het milieu en je kleding en wasgoed zelf.

 

Mocht je nog geen wasmachine hebben die automatisch kan afmeten hoeveel wasmiddel er gebruikt moet worden, dan kun je dit zoveel mogelijk zelf doen. Let goed op dat je kijkt naar welke hoeveelheid normaal is om te gebruiken bij jouw type wasmachine en stem dit af op hoe vol de trommel zit en wat voor soort was je gaat draaien.

Kies de juiste ondergrond

Deze hadden we nog niet eerder gehoord, maar toch is het een enorm handige tip. Veel mensen met een nieuwe wasmachine zullen hier een vaste plaats voor hebben en de oude gelijk mee laten nemen als deze stuk is, maar je doet er toch goed aan om even te controleren of het apparaat wel op een harde ondergrond staat.

 

Dit voorkomt namelijk dat een wasmachine veel geluid gaat produceren of overmatig zal gaan trillen. Dit is vooral vervelend wanneer je aan het wassen bent en zelf thuis bent, want het kan aardig storend worden na verloop van tijd. Door het apparaat op een harde ondergrond te zetten kun je dit alles bij voorbaat zoveel mogelijk voorkomen.

Selecteer goede programma’s

Bij elke wasbeurt is het zaak om te kijken naar wat voor programma je wilt gaan gebruiken. Natuurlijk, er zijn een aantal programma’s die prima zijn geschikt voor meerdere wasbeurten. Met katoen bijvoorbeeld kun je bijna iedere soort was draaien, maar wanneer je bepaalde stoffen in de trommel doet is het toch beter om voor fijne was te kiezen, waardoor het allemaal veel langer mee zal gaan.

 

Daarom is het een aanrader om je, voor of nadat je een wasmachine aanschaft, te verdiepen in de verschillende programma’s die erop zitten. Daardoor kun je kijken naar alle mogelijkheden die er zijn en hier zoveel mogelijk uithalen. Veel mensen hebben namelijk geen enkel idee over hoeveel ze eigenlijk met hun wasmachine kunnen doen. En vandaag de dag is dat steeds meer, want de meeste producten worden alsmaar geavanceerder, alsmede de programma’s die erbij horen.

Onderhoud van jouw wasmachine

Om een wasmachine zo goed mogelijk te onderhouden, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Deze zorgen er niet alleen voor dat het apparaat zo goed mogelijk zal blijven functioneren, maar helpen bovendien om de levensduur drastisch te verlengen. Door deze zaken te doen bespaar je dus uiteindelijk een hoop geld, want je apparaat gaat vele malen langer mee. Gebruik daarom het volgende elftal van tips om te zorgen voor optimaal onderhoud voor jouw wasmachine:

Was waar mogelijk lager

Uiteindelijk is kalkaanslag een grote vijand van menig wasmachine. Deze ontstaat doordat er vaak veel te heet wordt gewassen. Soms kan dit inderdaad nodig zijn, maar vaak gebeurd het terwijl er helemaal geen noodzaak is om dit te doen. Kies daarom wat vaker voor een programma op 30 of 40 graden als je hier de mogelijk voor hebt. Het zal de staat en levensduur van je wasmachine zeker goed doen.

Ontkalken

Het is niet de bedoeling om al te vaak antikalkmiddelen te gaan gebruiken, maar het kan wel helpen. Zeker wanneer je last hebt van zogenoemd hard water met daarin veel kalk. In dat geval is een ontkalkingsmiddel vaak een goede oplossing. Probeer in dit geval iets te gebruiken op aanraden van de fabrikant. Sommige mensen kiezen voor azijn of een vaatwastablet. Dit kan prima helpen, maar je loopt er het risico mee dat je andere onderdelen van het apparaat aan gaat tasten, en dat is natuurlijk zonde. Daarom kan ontkalken goed zijn, mits het juist gebeurd.

Rubbers reinigen

Wanneer je er nooit op let en na verloop van tijd tussen de rubbers van een wasmachine kijkt, zul je hier vast van schrikken. Het is verbazingwekkend hoe snel en hoeveel vuiligheid zich op deze plek kan ophopen wanneer dit niet af en toe even wordt schoongemaakt. Daarmee wordt het tevens een broedplaats voor bacteriën. Let er daarom op dat je af en toe even naar de rubbers kijkt en ervoor zorgt dat deze worden schoongemaakt indien dit nodig blijkt.

Filters en zeefje legen

Hetzelfde mogen we zeggen van het zeefje en de filters. Er zijn genoeg mensen die dit altijd laten zitten en er niet op zullen letten, maar dit is zonde. Door het juist wel te doen krijg je betere resultaten en gaat je wasmachine op den duur langer mee. Net als tussen de rubbers om de deur kan de viezigheid zich erg snel ophopen in de filters of het zeefje. Daarom is het zaak deze regelmatig even schoon te maken. Het is een kleine moeite maar wel enorm goed voor je wasmachine.

Soms een heet programma aanzetten

Dit kwam al even eerder voorbij, maar soms is het goed om even heet te wassen, zeker wanneer je dit anders nooit doet. Mocht je normaal gesproken vooral veel op 30 en/of 40 graden wassen, dan kun je het beste 1 a 2 keer per maand je machine even op 60 graden of hoger aanzetten. Veel machines hebben daarbij een programma wat speciaal is geschikt voor het reinigen van de trommel, waardoor alles nog beter schoon zal worden. Dit helpt namelijk om bacteriën die zich na een tijdje ophopen in en rond de trommel te elimineren, en maakt je was dus ook weer schoner.

Open de deur

Voor velen is dit misschien een inkoppertje, maar het kan toch maar even gezegd worden. Door namelijk de deur open te laten staan heeft de wasmachine de kans om goed te drogen en als het ware bij te komen van iedere wasbeurt. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat alles muf zal gaan ruiken en dat kan dan weer invloed hebben op je wasgoed bij volgende beurten. Zet het deurtje dus altijd open wanneer je niet met een wasbeurt bezig bent.

Wees behoudend met wasmiddel

Er zijn steeds meer wasmachines die je de mogelijkheid bieden om zelf te bepalen hoeveel wasmiddel ze moeten gebruiken. Aan de hand van de lading in de drommel bepalen ze dit, en jij hoeft slechts eens in de zoveel tijd een groot compartiment met wasmiddel aan te vullen. Wanneer je dit nog niet doet, wees dan voorzichtig met de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Teveel is namelijk absoluut niet goed voor je apparaat, en kan op lange termijn schade veroorzaken.

Verwijderen van roestvlekken

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat er roestvlekken in de trommel ontstaan. Wanneer dit het geval is doe je er goed aan deze zo snel mogelijk te verwijderen, zodat ze je kleding of wasgoed niet kunnen beschadigen. Kies hiervoor bij voorkeur een middel wat speciaal geschikt is voor roestvrij staal, zodat je zonder de trommel te hoeven beschadigen kunt reinigen. Ook is het raadzaam altijd een zachte doek te gebruiken, want wanneer je dit niet doet is de kans net zo goed groot dat de trommel beschadigd wordt.

Meer spoelen

Het is misschien niet altijd even duurzaam om meer te spoelen aan het eind van iedere wasbeurt, maar kan aan de andere kant wel de levensduur van je apparaat verlengen. Kies voor deze optie om aan het einde van iedere wasbeurt wat extra water te gebruiken, zodat al het vuil en wasmiddel zeker weten goed wordt weggespoeld. Hiermee blijven er minder resten achter, wat zowel voor de wasmachine zelfs als voor alles wat je erin stopt stukken beter is.

Compartimenten voor wasmiddel schoonmaken

Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde als met de deur, alleen zet bijna iedereen die wel open als er niet gewassen wordt. Bij de compartimenten waar het wasmiddel ingaat is dit vele malen minder het geval. Als het kan doe je er echter toch goed aan om deze open te zetten, want daardoor kunnen ze ook wat luchten wanneer er niet gewassen wordt. Resten van wasmiddel laten namelijk vaak een bepaalde geur na en dat kun je tegengaan door de lades of compartimenten waar je deze in giet of strooit open te zetten tussen wasbeurten door.

Leeg zakken en kledingstukken

Er zijn enorm veel dingen die je in je zakken of kleding kunnen zitten en schade kunnen aanrichten aan je trommel of wasmachine, Denk bijvoorbeeld aan wat losgeld in je zak, of een sleutelbos. Wanneer deze worden meegewassen is dit natuurlijk allesbehalve goed voor de wasmachine zelf. En hoewel het misschien aardig veel tijd kost, is het altijd goed om even het zeker voor het onzekere te nemen en alle zakken zo goed mogelijk leeg te maken alvorens er begonnen wordt met het draaien van een was.

Hoeveel geld zul je kwijt zijn aan een wasmachine?

Het is vrij moeilijk in te schatten hoeveel het zal kosten om een nieuwe wasmachine te kopen. Daarbij heb je namelijk te maken met allerlei zaken die bepalen in welke categorie of prijsklasse je terecht zult komen. En dan nog zijn er vaak allerlei opties. Wanneer je een ontzettend duur apparaat koopt naar jouw idee lijkt dat misschien teveel van het goede, maar uiteindelijk kun je daar ook juist weer mee besparen. Het hangt er dus maar net vanaf waar je waarde aan zult hechten,

Bestedingsruimte

Uiteindelijk is het natuurlijk vrij simpel, je kunt geen geld uitgeven wat je niet in bezit hebt. Niet iedere wasmachine zal daarom voor iedereen haalbaar zijn. Toch zijn er wel voldoende opties in verschillende prijsklassen, die passen bij allerlei soorten consumenten. Dit kun je terugzien in onze top 5 met beste producten, waarin je uitgebreid kunt lezen over de 5 beste wasmachines die er op dit moment te vinden zijn.

 

Opvallend genoeg lopen de prijzen van deze 5 apparaten nogal uiteen. Zo zijn sommige exemplaren scherp geprijsd voor minder dan 500 euro, terwijl andere ruim 1000 euro kosten. Vaak krijg je in ruil daarvoor wel weer een aantal bijzonder functies terug, en dat maakt het de extra kosten vaak al waard. Maar ook wanneer je voor een prijs tussen de 500 en 1000 euro iets zoekt is er meer dan genoeg te vinden.

Aanbod

Qua aanbod zou iedereen in staat moeten zijn een goede wasmachine te vinden. Hoeveel er ook veel tweedehands worden aangeboden, is het niet raadzaam om er op deze manier een aan te schaffen. In tegenstelling tot bij een auto bijvoorbeeld kun je namelijk niet zien wat er voorheen met het apparaat is gebeurd en hoe vaak het al is gebruikt. Ook al heeft iemand het namelijk maar een paar jaar gehad, als deze dagelijks wast kan dat aardig zijn tol gaan eisen na verloop van tijd.

 

Voorkom dus dat je voor niets betaald. Het is beter om iets extra te investeren en er daarmee voor te zorgen dat je een goed product in huis haalt. Bovendien, als er dan wat is met een wasmachine zul je altijd fabrieksgarantie hebben, en kun je bij de leverancier terecht. Zo draai je tijdens de garantie niet voor de reparatiekosten op en kun je in het ergste geval altijd nog rekenen op een geheel nieuw apparaat.

Gemiddelde prijzen

Zoals hierboven genoemd ligt het er maar net aan hoeveel je te besteden hebt. Tussen onze top wasmachines staan verschillende prijsklassen die allemaal horen bij uitstekende producten. Niet iedereen zal echter ruim 1000 euro klaar hebben liggen om te investeren in een nieuwe wasmachine. Wanneer je echter besluit dit wel te doen blijkt het vaak geld dat goed is uitgegeven, omdat een goed werkende wasmachine je kan helpen op allerlei andere vlakken te besparen.

 

Wanneer we kijken naar de wasmachines die wij in onze top 5 producten hebben opgenomen ligt de gemiddelde prijs zo rond de 700 tot 800 euro. Voor dat geld is het mogelijk om een grote wasmachine te scoren van prima kwaliteit en met allerlei handige extra functies. Iedereen die net iets lager wilt gaan qua prijs heeft ook meer dan voldoende opties en wanneer je meer te spenderen hebt komen er helemaal tal van mogelijkheden bij. Kijk dus goed naar wat het beste bij je situatie past, en kies in combinatie met je wensen het meest geschikte apparaat.

Neem alle kosten mee met je berekening

Dit is een belangrijk onderdeel van het aanschaffen van een geschikte wasmachine. Veel mensen zullen zich al snel blind staren op de prijs van een product, maar vergeten daarbij wel eens alle andere factoren mee te nemen die van belang zijn. En daardoor kunnen de kosten op een hele andere manier worden bekeken. Daarom is het goed om zoveel mogelijk zaken in overweging te nemen voordat je daadwerkelijk beslist om een wasmachine te gaan kopen.

 

Een duur apparaat kan dan wel een grote uitgave zijn, maar het kan je na verloop van tijd ook terugbetalen. Wanneer een wasmachine bijvoorbeeld ontzettend zuinig is, scheelt dit veel in de energierekening. Als het apparaat goed functioneert zal bovendien je kleding stukken langer mooi blijven en meegaan, waardoor je er minder vaak op uit hoeft om nieuwe te kopen. Tenslotte gaat een wasmachine zelf langer mee, zodat je niet om de paar jaar met een nieuwe uitgave zit.

FAQ

Vind antwoorden op de vragen die normaal gesproken voorkomen bij de aankoop van een Wasmachine

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een wasmachine?

Er zijn meerdere dingen om goed op te letten bij de aanschaf van een wasmachine, deels afhankelijk van je eigen voorkeuren. Een aantal belangrijke zaken om te overwegen zijn de prijs, grootte en het verbruik, al zijn er natuurlijk nog veel meer.

Hoeveel kost een wasmachine gemiddeld?

Dat kan enorm verschillen. Er zijn al echt goede exemplaren nieuw verkrijgbaar voor minder dan 500 euro. Een aantal andere modellen uit onze top 5 producten lijst hierboven kost echter boven de 1000 euro.

Hebben de meeste apparaten veel programma's?

Het klopt dat de meeste wasmachines vandaag de dag enorm veel keuze hebben qua programma’s. In de meeste gevallen zijn dit er zelfs tientallen, en is er dus voor iedere wasbeurt wel iets te vinden wat goed geschikt is.

Moet ik heet of koud wassen?

Dit ligt volledig aan wat voor soort was je draait. Voor de levensduur van je wasmachine wordt aangeraden zoveel mogelijk koud te wassen, en zo af en toe heet leeg te wassen, maar het ligt er uiteraard ook aan hoe vies je wasgoed precies is.

Wat is de levensduur van een wasmachine?

Een goede wasmachine van een gerenommeerd merk zou minstens 8 jaar mee moeten gaan. Hoewel er verschillende factoren een grote rol spelen in de uiteindelijke levensduur, is dit bij gemiddeld gebruik de tijd die je met een goede wasmachine zou kunnen moeten doen.

Bronnen

Om tot dit artikel te kunnen komen is er gebruik gemaakt van meerdere bronnen. Deze verschaffen handige informatie over een aantal van de beste wasmachines en wat deze bijzonder maakt. Zie hieronder welke bronnen hiervoor precies zijn gebruikt en waarom deze juist hiervoor zo geschikt zijn:

https://debeste.com/wasmachine/#miele-wdb-030-wcs

Op deze website is een duidelijk overzicht te vinden van een aantal van de beste wasmachines. Daarbij wordt er goed onderbouwd waarom deze zijn meegenomen in de lijst. Alle speciale functies worden extra uitgelicht waardoor het duidelijk wordt waarom een wasmachine al dan niet verkozen is als een van de beste producten die er op de huidige markt te vinden is. Dat maakt deze pagina erg behulpzaam wanneer je als consument een keuze wilt maken voor de beste wasmachine die er te vinden is momenteel.

https://www.wasmachines.nl/beste-wasmachine/

De naam van deze website laat er al geen twijfel over bestaan, maar hier is alles over wasmachines te vinden! En daarbij hoort natuurlijk een opsomming van een aantal van de beste wasmachines die er momenteel te vinden is. DIe krijg je hier in een duidelijk overzicht met daarbij uitleg over waarom deze producten kwalitatief zo hoogstaand zijn. Alsof dat nog niet genoeg is, worden ook nog eens op een hele handige manier de grootste kwaliteiten van de genoemde apparaten opgesomd.

https://www.consumentenbond.nl/wasmachine/schoonmaken-en-onderhoud

Dit is slechts een van de pagina’s van de consumentenbond die gediend heeft al handige bron van informatie voor de totstandkoming van dit artikel. Op de site van deze organisatie is ongelofelijk veel informatie te vinden over de meest uiteenlopende producten, waaronder dus ook wasmachines. En daarbij worden niet alleen een aantal van de beste exemplaren genoemd, maar kijkt men ook naar allerlei andere zaken. Zoals op bovenstaande pagina, waar allerlei informatie over het onderhoud van wasmachines is terug te vinden.

https://www.goodhousekeeping.com/appliances/washer-reviews/g105/washing-machine-reviews/

Deze bron is dit keer niet in het Nederlands, maar in het Engels. En hoewel we hier een aantal andere producten tegenkomen dan bij bovengenoemde bronnen, is het zeker de moeite van het lezen waard. Ook deze link staat namelijk boordevol handige Engelse informatie over hoe een goede wasmachine dient te werken en waar je precies op moet letten wanneer je deze aan wilt schaffen. Dat maakt het zeker de moeite waard deze informatie zo uitgebreid mogelijk door te nemen.

Heb je het druk? Bekijk het product dat het beste presteert in tests.
Beste getest
Miele WSD 663 WCS 96
Terug naar boven

De score wordt berekend van 1 tot 100 op basis van geselecteerde factoren:

 • Gebruikersrecensies tellen mee voor 70%.
 • De prijs telt mee voor 15%.
 • Expertbeoordelingen tellen mee voor 10%.
 • En geselecteerde specificaties tellen mee voor 5%.