De beste vaatwasser in test 2022 - Toppricer

De beste vaatwasser in test 2022

In dit artikel hebben wij 0 van de beste vaatwasser verzameld die er op dit moment te koop zijn. De vaatwasser hier zijn beoordeeld op basis van hoe goed ze hebben gepresteerd in 0 reviews, waar ze onder andere zijn uitgeroepen tot "beste uit de test".

Wij hebben de beste geselecteerd, op basis van reviews van experts, en de prijs van elke vaatwasser beoordeeld. Dus als je op zoek bent naar de juiste vaatwasser voor een goede prijs, dan kun je hier alles lezen over de verschillende vaatwasser en de speaker vinden die aan jouw wensen voldoet.

Geschreven door: Simon Rasmussen
0 Reviews
Goedgekeurd door: Simon Rasmussen
0 Producten
Laatst bijgewerkt: Jan 18, 2022
87 uren Tijd besteed

Toppricer aanbevolen producten

Hier ziet u de door Toppricer aanbevolen producten, zoals het product met de beste prijs of onze beste in tests.

Ons beste voor de prijs zal binnenkort worden gevonden
Best in test wordt binnenkort gestemd
Onze premium selectie vindt u binnenkort

Zoek de beste vaatwasser

Een vaatwasser zorgt als het goed is voor veel gemak. Het scheelt enorm veel tijd als de vieze vaat niet meer met de hand gedaan hoeft te worden en is eigenlijk zo simpel als inruimen en uitruimen. Daarmee is de keuze voor een goede vaatwasser misschien nog wel het meeste werk. Maar gaan zorgen, want ook dat gaan we hier stukken makkelijker maken. Zo lees je hier alles over waaraan een goede vaatwasser moet voldoen, en gaan we natuurlijk vertellen wat de beste apparaten zijn.

Hier moet je aan denken voor de aanschaf van een vaatwasser

Als je eenmaal weet dat het tijd is om een vaatwasser te gaan kopen, kun je aan de slag met onderzoek en het vergelijken van verschillende opties. Een dergelijke aankoop doe je echter zeker niet elke dag, en het is aannemelijk dat het alweer een tijdje geleden is dat je hebt gezocht naar de beste inbouw vaatwasser of een los exemplaar. Daarom is het goed om even op een rijtje te hebben waar je in dit geval allemaal op zult gaan moeten letten. Dat helpt je om te bepalen wat belangrijk is en uiteindelijk de juiste keuze te maken. Hieronder zie je een uitgebreid overzicht van een aantal van die dingen.

Check het verbruik en de zuinigheid

Dit geldt natuurlijk als belangrijk element voor iedere huishoudelijk apparaat, maar het beste kun je er een kopen die zo zuinig mogelijk is. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen energierekening. Bovendien zijn de meeste vaatwassers vandaag de dag van zichzelf al vrij zuinig, en stoppen veel van de bekende merken die dergelijke apparaten verkopen er veel tijd in hun producten duurzamer te maken. Door iets meer te investeren in vaatwasser die wat zuiniger is, heb je dus goede kans op den duur goedkoper uit te zijn.

Niet alleen zullen de energiekosten minder hoog zijn, ook is de levensduur van een zuinig apparaat over het algemeen langer. Om erachter te komen welke vaatwassers het meest zuinig zijn, kun je natuurlijk het beste letten op het energielabel wat erbij hoort. Dit kan van G tot A beoordeeld zijn, waarbij G het minst zuinig is en A het meest zuinige. Daarbij staat tevens vermeld wat het verbruik is per 100 vaatwasbeurten. Op die manier weet je dus direct of je met een duurzame machine te maken hebt.

De meest zuinige vaatwassers hebben tussen de 12 tot 15 couverts als standaard formaat. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bent of met een klein gezin en moeite hebt om een vaatwasser als deze vol te krijgen, kun je daarom beter voor een wat kleiner formaat gaan. Een paar dagen vaat opsparen kan best, maar dit wil je ook niet te lang doen, omdat het kan gaan stinken. Bovendien zijn kleinere apparaten logischerwijs wat goedkoper, en dus is het zonde meer geld uit te geven voor ruimte die je niet gaat gebruiken.

Geluid

De meeste huishoudelijke apparaten als vaatwassers kunnen aardig veel geluid produceren. Normaal gesproken heb je de vaatwasser niet veel vaker dan een keer op een dag aan staan, maar als deze een paar uur staat te draaien en irritant veel geluid maakt, kan het knap vervelend worden na een tijdje. Er zijn nog altijd veel vaatwassers die vrij veel geluid produceren, maar er wordt door veel leveranciers wel steeds meer op gelet, en dat zorgt dus voor nog meer gebruiksgemak.

Zoals je in onze product top 5 terug zult kunnen zien, worden er vooral vaatwassers gemaakt die zo stil mogelijk zijn. Daarvoor gebruiken verschillende producten steeds nieuwe technologieën, met als gevolg dat apparaten steeds maar stiller worden. Kortom, je hebt er met de meeste moderne modellen nog nauwelijks last van, en dat is wel zo lekker. Let dus goed op bij de aanschaf van je nieuwe vaatwasser, of er iets vermeld staat over het geluid wat wordt geproduceerd, of, nog beter, hoe dit tegen wordt gegaan.

Couverts en afmetingen

We noemden net al even couverts toen we hadden over de meest zuinige vaatwassers, maar wat zijn dit eigenlijk? Met een couvert wordt er het eetgerei bedoeld wat je normaal gesproken gebruikt voor een persoon, zoals bestek, een bord, een soepkom, en een kopje of glas. Een vaatwasser van gemiddelde grootte bestaat uit 12 tot 15 couverts. Het formaat wat als standaard gezien wordt is minstens 80 centimeter hoog en 60 centimeter in de breedte.

Wanneer je denkt dat je om wat voor reden dan ook meer of minder couverts nodig hebt, kun je hier uiteraard ook voor kiezen. Leef je bijvoorbeeld met een groot gezin of in een studentenhuis, of wil je een vaatwasser aanschaffen voor gebruik binnen een bedrijf? Dan kan het beter zijn om voor een extra groot formaat te gaan met 15 couverts of meer. Afhankelijk van hoe groot deze moet zijn of voor hoeveel mensen het gebruikt moet gaan worden zijn er verschillende opties.

Kleiner kan natuurlijk ook en dit is een mogelijkheid waar steeds vaker gebruik van wordt gemaakt, omdat mensen vaker alleenstaand zijn of klein wonen. Zo is er bijvoorbeeld de keuze uit een mini vaatwasser of een smalle vaatwasser. Deze bestaan al vanaf 6 couverts. Er zijn modellen die je overigens niet op de grond hoeft te zetten, maar gewoon op het aanrecht of een ander oppervlak kwijt kan. Dit scheelt er veel ruimte en is dus zeer praktisch wanneer je hier een gebrek aan hebt. Dat zijn trouwens de mini vaatwassers, smalle vaatwassers zijn het beste voor 9 a 10 couverts, en zitten er dus een beetje tussenin vergeleken met een gewone maat vaatwasser.

Inrichting

Als eerste zul je natuurlijk moeten kijken naar de grootte, zoals hierboven besproken. Deze kun je bepalen door naar het aantal couverts te kijken, of natuurlijk de afmetingen van het apparaat. Maar er zijn nog meer zaken die kunnen bepalen of je een apparaat met de ideale inrichting gevonden hebt. Dit kan bijvoorbeeld doordat er extra onderdelen bij worden geleverd zoals mandjes voor het bestek of meerdere rekken waarmee het mogelijk wordt om een vaatwasser precies in te richten zoals jij wilt.

Veel ontwerpers en producten gebruiken bovendien steeds meer nieuwe manieren om nog slimmer te zijn met de inrichting van vaatwassers. Zo worden de wanden steeds dunner gemaakt wat meer ruimte laat, en verzinnen ze allerlei andere inventieve zaken om dit zo goed mogelijk te doen. Dus ondanks dat er aan de buitenkant natuurlijk een bepaalde grens zit aan de hoeveelheid ruimte die kan worden gebruikt, wil dat niet zeggen dat er aan de binnenkant geen winst kan worden gemaakt op dit vlak.

Goedkoop is duurkoop, of toch niet?

Dit is natuurlijk altijd een beetje de hamvraag, want hoeveel moet je nu precies uitgeven aan een apparaat als een vaatwasser? Ten eerste zal dit voor iedereen anders zijn. Afhankelijk van het budget wat je te besteden hebt zul je, met dit als uitgangspunt, beginnen te zoeken naar modellen die hierbij passen. Daarmee is dit voor veel mensen de eerste stap wanneer ze een vaatwasser willen gaan kopen, bekijken hoeveel ze hieraan kunnen besteden.

Zoals bij onze topproducten al te zien is, kan de prijs aardig verschillen. Dit is echter goed nieuws, want het betekent dat er zowel voor mensen met een laag budget als voor iedereen die veel meer te besteden heeft geschikte producten zijn. Sommige merken bieden hele goede en degelijke vaatwassers aan voor prijzen van rond de 400 euro. Anderen kosten al gauw 1000 euro of nog veel meer. Maar wat is dan het verschil in het product, als de prijs dubbel zo hoog is?

Het heeft vaak vooral te maken met een aantal extra functies, gebruik van de nieuwste technologieën, zuinigheid en soms ook grootte. Daarbij mag je er bij duurdere vaatwassers vanuit gaan dat de levensduur iets langer is, al mag hier ook niet al te veel verschil in zitten, zeker wanneer je een goedkoper model nieuw koopt. Hoewel er dus wel degelijk veel overeenkomsten zijn, kunnen we ook genoeg redenen aangeven om juist wel voor een iets duurder model te gaan.

Inbouw of vrijstaand?

Dit is een belangrijk punt waar van tevoren over nagedacht moet worden wanneer er een nieuwe vaatwasser moet komen. Want of je een vrijstaand of inbouw model wilt bepaald namelijk voor een groot deel wat voor keuze je hebt. Daarbij zijn er ook nog verschillen tussen beide. Eigenlijk kun je daarbij uit vier verschillende soorten vaatwassers kiezen. Hieronder zie je ze alle vier met daarbij wat precies het verschil is, zodat je weet welk soort apparaat je zelf nodig zult hebben.

  • Vrijstaand

Dit is de meest voorkomende vaatwasser en dat heeft er deels mee te maken dat het de makkelijkste soort is. Een vrijstaande vaatwasser kan namelijk makkelijk worden geplaatst, als er maar voldoende ruimte is. Daarbij vormt het vaak ook geen grote problemen wanneer je deze ergens anders mee naartoe wilt nemen, als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. De meeste vrijstaande vaatwassers hebben een witte kleur en kunnen dus eenvoudig worden verplaatst.

  • Volledig geïntegreerd

Het wordt anders wanneer je een inbouw vaatwasser wilt, en al helemaal eentje die volledig geïntegreerd is. Hierbij zitten alle knoppen, het display (als dit er is), en andere bedieningselementen aan de binnenkant. Het apparaat wordt op die manier dus volledig weggewerkt. Daardoor is, wanneer de klep van de vaatwasser dicht zit, van buitenaf nauwelijks te zien dat het apparaat er staat, en gaat het dus moeiteloos op in de rest van je keuken en het interieur.

  • Onderbouw

Eigenlijk is een onderbouw vaatwasser nog een voorbeeld van een inbouwapparaat. Het zit namelijk direct onder het aanrechtblad, en heeft geen bovenblad. Wat het echter weer gemeen heeft met een vrijstaande vaatwasser is dat het een geheel eigen deur heeft. Daarmee komt dit wel het meest in de buurt van vrijstaande modellen. Wanneer je echter wilt dat een apparaat als dit weinig ruimte in de keuken of inneemt, is onderbouw zeker een goed optie.

  • Half geïntegreerd

Daar waar bij een volledig geïntegreerde vaatwasser alles dus wordt weggewerkt, is er ook nog de optie voor half geïntegreerd te gaan. Dis is vooral ideaal wanneer je wilt dat het apparaat bij de rest van de keuken past, maar je het niet noodzakelijk vindt dat alles helemaal wordt weggewerkt. Alle knopjes en het paneel van de bediening zullen bovendien wel gewoon aan de buitenkant zitten en dus zichtbaar zijn.

Welke functies zitten er op een vaatwasser?

Een goede vaatwasser biedt de gebruiker tal van nuttige functies en programma’s. Daardoor kun je alles beter afstemmen op hoe het apparaat precies wenst te gebruiken. Het is namelijk zonde om bijvoorbeeld een vaat te draaien als het apparaat nog lang niet vol zit. Daarom zijn er veel makkelijke functies waardoor je een vaatwasser kunt gebruiken zoals je dat wilt. Kijk hier naar een overzicht van soorten programma’s en functies:

Voorspoelen

Hoewel je altijd zelf het beste de meeste vuilresten al kunt verwijderen voordat de vaat de machine in gaat, is er nog een optie om dit te doen. Wanneer er al een tijdje wat vaat staat of je last hebt van een aantal hardnekkige vlekken, zal de machine met het voorspoelen programma zelfs eerst aan de slag gaan. Hiermee worden de ergste vetresten en ander vuil verwijderd, waardoor er na de echte vaat uiteindelijk een beter resultaat ontstaat.

Eco programma

Net als op veel wasmachines bieden vaatwassers tegenwoordig de mogelijkheid om een eco programma te gebruiken. Dit werkt meer dan prima voor dagelijks gebruik en is daarom de voorkeurskeuze van steeds meer mensen geworden. Wanneer je bijna elke dag de vaatwasser gebruikt, zo’n zes keer per week, kun je op deze manier ook veel energie besparen ten opzichte van het gebruiken van een standaard programma. In totaal kan de besparing zelfs oplopen tot wel een paar tientjes per jaar, dus dat is zeker de moeite.

Zone

Sommige vaatwassers hebben de mogelijkheid voor een programma met een zogenoemde intensieve zone. Het idee hierachter is vrij makkelijk, en focust zich op bepaalde vaat die extra vies is. Deze zet je in een bepaalde zone van de vaatwassers, waar dan nog beter gespoeld en schoongemaakt wordt. Op die manier hoef je dit niet voor de hele vaatwasser te doen, waardoor je weet wat energie bespaart. Met een aantal extra krachtige stralen zal het meer vieze gedeelte echter alsnog optimaal schoon worden.

Nacht programma

Ook dit programma zien we terug op de meeste wasmachines. Het is speciaal geschikt om te gebruiken wanneert je het liefst zo weinig mogelijk geluid uit de vaatwasser hoort komen of dus in de nacht aan het slapen is. De enige keerzijde aan dit stille programma is dat het veel langer zal duren voordat de vaat klaar is en schoon wordt. Bovendien kost het daardoor iets meer energie dan bepaalde andere alternatieven.

Multitablet

Dit is de manier om een mooie en schone vaat te krijgen wanneer je alles-in-een tabletten gebruikt. Voor de meeste machines zijn deze te verkrijgen en is het een veel gebruikte optie. Hiermee krijg je soms een vaatwasprogramma wat ietsje langer duurt, maar optimale resultaten levert qua hoe schoon en droog alles wordt. Daarbij meldt de machine, wanneer deze functie is ingeschakeld, ook niet steeds dat glansspoelmiddel moet worden bijgevuld, omdat dat vanuit het multitablet al wordt geleverd.

Start uitstellen

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hiermee het programma later laten starten, Afhankelijk van welke vaatwasser je precies hebt kan dit meestal 3, 6 of 9 uur later, al is het niet uitgesloten dat er nog meer opties zijn. Het is vooral makkelijk wanneer je om bepaalde redenen liever wilt wachten, of de hele dag weg bent en de machine niet direct uit zult kunnen ruimen. Door de start wat uit te stellen kun je het precies zo afstemmen dat alle vaat klaar is wanneer je weer terug zult komen.

Kort

De tegenhanger van een extra lang programma of het nacht programma is een kort programma. Dit duurt dat misschien minder lang, maar is daardoor ook niet echt geschikt voor de hele vieze vaat. Zorg er dus voor dat de vaat al goed is schoongespoeld op bij voorbaat helemaal niet zo vies is wanneer je kiest voor een kort programma. Het zal helaas wel minder energie kosten om met een dergelijk programma te wassen. Wel kan de vaat tot de helft sneller klaar zijn en bespaar je er dus echt veel tijd mee. Een kort programma wordt vaak ook wel een turbo programma genoemd, afhankelijk van het exacte merk en model vaatwasser wat je bezit.

Halve belading

Wanneer je vaatwasser maar halfvol zit is het een mogelijkheid om even te wachten tot je deze aanzet. Echter kan het soms dagen duren voordat het apparaat wel vol is, en dat wil nog wel eens nare geurtjes of andere ongemakken veroorzaken. In dit geval heb je tegenwoordig een mooi alternatief, namelijk de halve belading functie. De vaat die je wel hebt kan op een bepaalde verdieping of aan een bepaalde kant van de vaatwasser worden geplaatst. Deze zal vervolgens alleen wassen daar waar het nodig is. Niet alleen duurt het programma hierdoor een half uur korter, het bespaart energie is en daarmee ook nog eens een stuk duurzamer.

Glas programma

Wanneer je zo goed mogelijk met glaswerk wilt omgaan is hiervoor speciaal het glas programma in het leven geroepen. Omdat het vrij gevoelig kan zijn voor te zacht water, help je het met een glas programma een handje. Daarmee wordt de hardheid van het water verhoogd op een manier waardoor het glas optimaal uit elke vaatwasbeurt komt. Daardoor wordt er meestal wel wat langer gewassen en iets vaker gedroogd dan bij veel normale programma’s het geval is.

Energie besparen

Dit lijkt een beetje op het eco programma, en soms is dit hetzelfde op bepaalde vaatwasmachines. Het kan echter ook zijn dat er zowel een eco programma als een functie om energie mee te besparen is. De gedachte erachter is simpel. Door deze te activeren zal het programma waarmee gewassen worden zuiniger zijn. Daarmee duurt het niet langer dan nodig is en wordt toch alles optimaal schoon zoals gewenst. Dit soort functies zijn natuurlijk erg duurzaam en daarom vandaag de dag op de meeste vaatwassers terug te vinden.

Intensief

Dit is een programma op hoge temperatuur van vaak boven de 70 graden. Let er goed op dat dit lang niet voor alle vaat noodzakelijk is, al kunnen er natuurlijk bepaalde uitzonderingen zijn. In dat geval komt een programma als dit optimaal van pas. Wanneer je erg vieze vaat hebt werkt het beter dan een normaal hoofdprogramma en zorgt het voor resultaten die bijna nergens mee te vergelijken zijn. In echte noodgevallen met de vaat kan een intensief programma dus zeker je redding zijn.

Hygiëne en antibacterieel

Ook hierbij wordt er op iets hogere temperaturen gewassen dan normaal gesproken gebruikelijk is. Dat zorgt voor betere resultaten en zorgt ervoor dat de machine het qua drogen en wassen extra goed doet, wat hygiënischer is voor zowel de machine zelf als voor de vaat die erin staat. Als de situatie erom vraagt kun je het daarom gebruiken, maar dit zal lang niet bij iedere vaat echt nodig zijn.

Normaal programma

Eigenlijk weten we bij de naam hier natuurlijk al waar het om gaat, maar met een normaal programma kies je eigenlijk voor wat er standaard staat ingesteld op een vaatwasser. De temperatuur van een dergelijk programma is tussen de 55 en 65 graden, wat normaal is voor een vaatwasser. Hiermee is het ideaal geschikt voor de dagelijkse vaat en kun je dit prima gebruiken, het zal vrijwel altijd de vaat prima schoon krijgen. Alleen wanneer je echt hele vieze vaat hebt is het even opletten, omdat je dan misschien beter voor een alternatief programma kunt kiezen waarmee het beter schoon kan worden.

Auto programma

Het auto programma is misschien nog wel een betere optie. Dit past namelijk zelf van alles aan aan de hand van wat er precies in je vaatwasser zit. De temperatuur kan erg uiteenlopen, en de machine past alles precies aan. Zo wordt de temperatuur ingesteld, de duur van een wasbeurt en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Daarmee is dit alleen voor je energierekening en de duurzaamheid al een hele goede optie. Het is immers zonde om altijd een uitgebreid programma te gebruiken wanneer er soms helemaal niet veel vaat is om te wassen.

Hoe optimaal gebruik te maken van een vaatwasser

Als je eenmaal een vaatwasser hebt gekozen om te gaan kopen is dat hartstikke mooi. Maar ook daarna is er de nodige zorg geboden. Een apparaat kan namelijk nog zo zuinig of van het beste materiaal en merk zijn, wanneer je het niet goed weet te onderhouden heeft dit alsnog een negatieve invloed op de kwaliteit die het levert en de verwachte levensduur. Daarom doe je er goed aan de volgende tips aandachtig door te lezen, want hiermee maak je optimaal gebruik van je vaatwasser.

Zet de vaat zo schoon mogelijk in de machine

Er wordt door veel elektronicamerken geadverteerd met vaatwassers waarbij je helemaal niet meer voor hoeft te spoelen. Hoewel dit natuurlijk helemaal ideaal is, blijft het altijd de vraag of het ook echt verstandig is om dit dan te doen. Wanneer je niet voorspoelt bezorg je de vaatwasser namelijk meer werk, en blijft de kans aanwezig dat er resten zijn die niet helemaal goed weggewerkt worden of in je vaatwasser zelf terechtkomen.

 

Mocht je vaat relatief vies zijn, dan blijft het altijd verstandiger om deze eerst even voor te spoelen. Daardoor zijn de meeste resten weggewerkt, kun je een programma instellen wat iets zuiniger is krijg je gegarandeerd het allerbeste resultaat. Tevens is het vaak maar een kleine moeite om de vaat zo schoon mogelijk in de machine te zetten, waar je uiteindelijk alleen maar plezier van hebt.

Laadt niet teveel in

De verleiding is bij een vaatwasser, net als bij een wasmachine overigens, vaak maar al te groot om deze zo vol mogelijk te laden. Daardoor kan alles in één keer worden weggewerkt, en het is best wel irritant als er dan net een paar dingetjes in de gootsteen moeten blijven staan. Toch is het erg slecht voor een vaatwasser wanneer deze te vol wordt ingeruimd. Ten eerste zorgt het voor een minder schoon resultaat omdat het water en vaatwasmiddel niet overal bij kan, en bovendien loop je de kans dat er dingen gaan vallen of beschadigen.

Zit de sproeiarm niet in de weg

Dit sluit eigenlijk gelijk aan op wanneer de vaatwasser te vol zet, maar geldt ook wanneer je er dingen inzet die te groot zijn. Hierdoor kun je namelijk de sproeiarm in de weg komen te zitten. Deze zorgt ervoor dat er op alle plaatsen water terechtkomt, waardoor de vaat uiteindelijk schoon zal worden. Wanneer deze niet genoeg ruimte heeft om zijn werk te doen, gaat dit dus ten koste van het beste resultaat. Laat daarom de sproeiarm altijd zoveel mogelijk vrij.

Glaswerk ondersteboven zetten

Zaken als kopjes, glazen, schalen en kommen kun je altijd het beste op zijn kop zetten. Doe je dit namelijk niet, dan zullen ze vollopen met water. Hierdoor zijn ze alsnog niet heel goed schoon als de vaat eindelijk klaar is en kan er niet veel water wegspoelen waardoor er steeds meer gewicht komt. Bovendien neemt het minder ruimte in op deze manier.

Geen glas naast elkaar

Daarbij is het handig om glazen zo te plaatsen dat ze elkaar niet raken. Doe je dit wel, dan kan het tijdens de vaat gebeuren dat ze breken, wat een grote bende zal veroorzaken. Door glaswerk de ruimte te geven wordt het bovendien beter schoon. Naast het ondersteboven zetten doe je er dus goed aan om wat extra ruimte vrij tussen te houden tussen glaswerk.

Niet stapelen

Vaat stapelen is ook geen goed idee. De kans bestaat hierdoor dat het gaat verschuiven tijdens het doen van de vaat. Daardoor kan het eerder gaan vallen wat hetzelfde resultaat oplevert als vaat die te dicht op elkaar staat of glaswerk wat tegen elkaar aan gepropt wordt, het kan er namelijk voor zorgen dat dingen kapot zullen gaan. En wanneer je de vaatwasser open doet en er van alles beschadigd en kapot blijkt, is het een hoop werk om dit weer op te ruimen. Daarbij kan het apparaat zelf beschadigen, waardoor je nog verder van huis bent.

Plaats de meest vieze vaat op een strategische plaats

Niet alle plaatsen in een vaatwasser zijn even goed bereikbaar voor de sproeiers en het vaatwasmiddel. Daarom moet je goed kijken dat je de meest vieze stukken neerzet op plaatsen waar dit wel zo is. Voor veel zaken als bestek is het niet nodig dat dit op een dergelijke plaats staat, maar voor andere zaken die erg vies kunnen worden is dit meestal wel het geval. Zet deze daarom zo strategisch mogelijk neer als daar de ruimte voor is.

Zet keramiek naast plastic

Dit is een tip die niet vaak terug te vinden is, maar daardoor zeker niet minder handig is. Wanneer je namelijk plastic naast keramiek zet, zal het beter droog worden. Ook doe je er goed aan plastic in de bovenkant in te ruimen, omdat de temperatuur daar net iets minder hoog is. Daarmee voorkom je dat plastic artikelen zullen beschadigen door de hitte in het apparaat. Zo kun je dus twee vliegen in één klap slaan met plastic.

Pannen aan de onderkant

De meeste pannen zijn sowieso te groot om bovenin de vaatwasser te plaatsen, maar ook als dit wel gaat kun je het beter niet doen. Het zorgt namelijk voor een beter resultaat. Aan de onderkant hebben stralen vaak de meeste kracht. Omdat pannen en schalen vaak het meest vies zijn, is het dus het beste deze aan de onderkant te zetten wanneer je wilt dat ze helemaal schoon worden.

Zilver niet bij roestvrij staal plaatsen

Het is handig om roestvrij staal niet bij zilver te plaatsen wanneer je beide in de vaatwasser hebt staan. Als je dit namelijk wel doet, ontstaat de kans op corrosie. Daardoor gaan je spullen minder lang mee en dat is natuurlijk zonde. Probeer hier daarom altijd aan te denken om dit zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Verzorging en onderhoud van je vaatwasser

Met alle bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je vaatwasser beter zijn werk kan doen en langer meegaat. Toch is er nog meer wat je kunt doen om deze zaken te stimuleren. Door het apparaat op den duur op de juiste manier te reinigen en goed te zorgen voor het onderhoud, zul je er nog meer en langer plezier van hebben. Zie hier hoe je dit het beste kunt doen:

Voer op tijd onderhoud uit

Het zijn van die dingen die er vaak bij inschieten, maar het is juist zo belangrijk om een apparaat als een vaatwasser regelmatig te reinigen. In het ideale geval doe je dit eens in de twee maanden. Daarmee voorkom je dat er dingen zich ophopen en je hier misschien pas te laat achter komt. Op de onderstaande manieren kun je een apparaat als een vaatwasser het beste schoonhouden zodat je er zolang mogelijk plezier van zult kunnen hebben als gebruiker.

Ontkalken

Kalkvorming komt helaas bij veel vaatwasser na een tijdje voor en is moeilijk te voorkomen. Wel kun je het op tijd bestrijden. De zogenaamde hardheid van het water wat er uit je leidingen komt is hiervoor ook belangrijk, want het bepaald hoe snel kalk zich vormt. Meer kalk betekent uiteindelijk een kortere levensduur voor je vaatwasser. Door kalkverwijderaar of een ander speciaal middel voor reiniging te gebruiken, kan aanslag voorkomen worden, waardoor je apparaat niet alleen ouder wordt, maar je vaat ook nog eens schoner. Kijk goed naar welk middel voor jouw machine het beste is geschikt en kies indien mogelijk voor een kalkverwijderaar van de leverancier zelf.

Geuren en schimmel tegengaan

Je kunt een vaatwasser nog zo goed onderhouden, helaas zijn bepaalde dingen niet altijd tegen te gaan. Zo kan er na verloop van tijd schimmelvorming ontstaan, of kom er steeds vaker nare geuren uit het apparaat. Om dit tegen te gaan is het goed het filter te controleren op voedselresten, die vaak de boosdoener zijn. Door deze grondig te reinigen en dit regelmatig te doen kun je de vorming van bacteriën en nare geuren voorkomen.

Reinigen

Naast dat je elke 1 tot 2 maanden de machine reinigt, is het goed om te proberen elke 4 tot 6 maanden een groot onderhoud uit te voeren. Daarbij kun je de vaatwasser extra goed schoonmaken met een reinigingsmiddel om allerlei resten die er overblijven te bestrijden. Overigens geeft het apparaat vaak zelf wel aan wanneer het hier tijd voor is. Dit gebeurd niet met een speciale functie of iets dergelijks, maar doordat er op de glazen en andere vaat allerlei vlekken komen.

Het juiste reinigingsproduct

Kiezen voor het juiste product om de vaatwasser te reinigen is erg belangrijk. Hierdoor zal het apparaat niet alleen beter schoon worden, het zal ook langer meegaan. Daarom is het raadzaam een goede reinigingspoeder of ander middel te gebruiken wat het beste is voor je vaatwasser. De meeste grote fabrikanten hebben zelf dit soort producenten die speciaal voor hun vaatwassers zijn ontworpen. Om zeker te weten dat je het beste doet voor jouw apparaat is het verstandig deze aan te schaffen indien mogelijk.

Hoeveel geld ben je kwijt voor een vaatwasser?

De exacte kosten die je kwijt bent aan een vaatwasser zijn uiteraard deels afhankelijk van waar je precies allemaal naar op zoek bent. Wanneer je het kan redden met een kleine vaatwasser en denkt deze nog niet veel te gaan gebruiken, zul je niet heel veel geld hoeven uit te geven. Doe je dit wel, dan is het immers zonde, want je betaalt dan vooral voor allerlei dingen waar je toch geen gebruik van maakt.

Mocht je juist wel van plan zijn zoveel mogelijk functies te gaan gebruiken, en heb je vrij veel vaat, dan is het juist raadzaam om wat meer uit te geven. Hiermee zal je ongetwijfeld een zuiniger model krijgen, met veel meer mogelijkheden. Daarbij is de kans groot dat wanneer je een flinke investering doet in een grote vaatwasser van een gerenommeerd merk, dat deze vele malen langer mee zal gaan. Ook wordt er vaak langer garantie gegeven, en hoef je jezelf dus geen zorgen te maken als er in de eerste jaren wat gebeurd. Met dank aan de fabrieksgarantie krijg je of een nieuw apparaat, of wordt je huidige vaatwasser gratis gerepareerd.

Hoewel dit alles goed is om te weten, geeft het nog altijd geen antwoord op de vraag hoeveel geld je voor de beste inbouw vaatwasser of een vrijstaand model kwijt bent. Die vraag is namelijk met een enkel getal te beantwoorden. Ook tussen de beste producten die wij hebben geselecteerd zitten aardig grote prijsverschillen, die vooral ontstaan door de verschillende merken, verwachte levensduur, extra functies en garantie. Zo zijn er veel vaatwassers te vinden van ruim 1000 euro en kosten anderen slechts 400 euro of zelfs minder, wanneer je bijvoorbeeld genoeg hebt aan een mini vaatwasser.

Dat gezegd hebbende, komt de gemiddelde prijs in onze lijst met de top 5 vaatwassers zo ongeveer tussen de 700 en 800 euro uit. Ondanks dat je voor een stuk minder een geschikte en goed werkend model kunt aanschaffen, zijn er ook aardig wat opties in hogere prijsklassen die een absolute aanrader zijn. Kies dus verstandig en ga voor een vaatwasser waar je lang mee vooruit kunt, die bij je budget past, maar ook aan je eisen voldoet.

FAQ

Vind antwoorden op de vragen die normaal gesproken voorkomen bij de aankoop van een Vaatwasser

Is er veel keuze qua programma's en functies?

Dat is er zeker. Op de gemiddelde vaatwasser zitten talloze handige functies en vele programma’s. Voorbeelden hiervan zijn het eco programma, auto programma, voorspoelen of een speciale functie voor het draaien met een halfvolle machine.

Hoe kan ik de beste vaatwasser vinden?

Wanneer je de beste vaatwasser voor jouw specifieke wensen wilt vinden, kun je in onze top 5 kijken naar een aantal goede modellen. Deze vallen bovendien in verschillende prijsklassen, zodat er voor iedereen iets haalbaars tussenstaat.

Hoeveel kost een apparaat als dit gemiddeld?

De prijzen van een product als een vaatwasser kunnen nogal uiteenlopen. Daarbij ligt het er maar net aan wat je er allemaal bij wilt hebben, en wat voor formaat je wilt. Samen met een aantal andere zaken bepaald dit de prijs, en gemiddeld ligt deze tussen de 700 en 800 euro.

Wat is belangrijk bij het kopen van een vaatwasser?

Wat vooral essentieel is, heeft veelal te maken naar wat je zelf zoekt in een product. De meeste mensen hebben echter graag een apparaat wat zuinig en duurzaam is, niet veel geluid maakt en vele mogelijkheden biedt qua functies, inrichting en programma’s.

Verbruikt een vaatwasser veel?

Het exacte verbruik van een vaatwasser kan per model aardig verschillen. Daarom is het handig om hier goed op te letten, door bijvoorbeeld te kijken naar het energielabel en het verbruik per 100 vaatwasbeurten.

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van verschillende bronnen die nuttige informatie bevatten over vaatwassers. Hieronder kun je inzien welke bronnen er onder andere zijn gebruikt om dit artikel tot stand te brengen, en waarom deze zo belangrijk zijn en waardevolle informatie bevatten over producten als vaatwassers:

https://debeste.com/vaatwasser/#aeg-fse73727p-airdry

Op debeste.com kun je precies zien welke vaatwassers zij als het beste beschouwen en waarom. Daarbij zijn er producten terug te vinden in verschillende prijsklassen. De pagina is bovendien makkelijk opgezet, waardoor je veel overzicht hebt. Zo kun je bijvoorbeeld in een oogopslag zien wat de plus- en minpunten van een bepaald artikel zijn en staat er naast de naam waarom deze in de lijst staat. Zo weet je eigenlijk direct of een vaatwasser bij jouw wensen past.

https://www.wassen.nl/vaatwassers/beste-vaatwasser/

Een website met een naam als deze moet natuurlijk wel de ideale plaats zijn om alles te weten te komen over zaken als vaatwassers en wasmachines. En dat blijkt ook wel. Op deze site staat handige informatie over verschillende vaatwassers. Daarbij wordt er goed en duidelijk onderbouwd waarom juist deze apparaten het tot deze lijst hebben geschopt, waaraan we dan weer kunnen merken dat deze op een eerlijke manier tot stand is gekomen. Zo krijg je dus oprecht en eerlijk advies.

https://www.consumentenbond.nl/vaatwasser/kopen

Op de website van de consumentenbond is altijd al een schat aan informatie te vinden geweest over talloze producten voor consumenten. Omdat deze organisatie onafhankelijk is, hoef je bovendien niet bang te zijn dat je met allerlei marketing praatjes richting een bepaald artikelen worden gelokt. Dat kun je juist voorkomen door hier informatie in te winnen en onderzoek te doen. Op die manier komt deze instantie al jaren op voor de rechten van de consument en proberen ze deze te helpen met het vinden van de beste producten.

https://5top.nl/beste-vaatwasser/

Alle informatie over vaatwassers is natuurlijk ontzettend handig, maar wat het je eraan als er niet bij wordt genoemd welke producten nu precies kwaliteit belichamen? En dat is exact wat op deze pagina te vinden is. Bij top5.nl kun je dit overigens niet alleen voor vaatwassers vinden, maar ook voor tal van andere producten. Mocht je vroeg of laat dus nog eens ergens anders naar op zoek zijn, dan kun je deze site ook prima raadplegen.

Terug naar boven

De score wordt berekend van 1 tot 100 op basis van geselecteerde factoren:

  • Gebruikersrecensies tellen mee voor 70%.
  • De prijs telt mee voor 15%.
  • Expertbeoordelingen tellen mee voor 10%.
  • En geselecteerde specificaties tellen mee voor 5%.