Het vinden van de beste koffiemachine kan veel tijd in beslag nemen. Zeker als je nog niet precies weet wat voor soort koffieapparaat je wilt kopen. Er zijn veel verschillende koffiemachines verkrijgbaar waarmee je overheerlijke koffie kunt zetten. Het meest populair is de koffiemachine met bonen. In deze koffiemachine kun je je eigen favoriete koffiebonen toevoegen, zodat je altijd van de lekkerste smaaksensatie geniet.
Wil je graag in de schoenen van een echte barista stappen, dan kun je het best voor een pistonmachine gaan. Kies je voor gemak, dan is een cupmachine het overwegen waard. Om je een beetje op weg te helpen vind je in dit artikel een overzicht van de beste koffiemachines van dit moment.
Welk soort koffiemachine past het best bij mij?
Tegenwoordig heb je keuze uit ontzettend veel verschillende soorten koffiemachines. Al deze koffiemachines hebben hun eigen voor- en nadelen. Verschillende soorten koffiemachines zorgen voor verschillende smaaksensaties. Sommige machines maken gebruik van filterkoffie, andere machines maken gebruik van koffiebonen. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die de uiteindelijke smaak van je koffie bepalen.
Als je op zoekt bent naar de beste koffiemachine voor jou, dan zijn er vele punten die je in overweging moet nemen. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten koffiemachines:
Koffiezetapparaat
Éen van de oudere, maar nog steeds veel gebruikte machines is het koffiezetapparaat. Een koffiezetapparaat bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst het gedeelte waar je het koffiefilter met de gemalen koffie in stopt. Zodra je het koffiezetapparaat aanzet, vermengt de gemalen koffie met het warme water. Dit mengsel druppelt vervolgens in de kan van het koffiezetapparaat (of in het kopje, mocht je een variant hebben waarbij je een kopje onder de machine zet). Soms bevindt het waterreservoir zich in de machine zelf, maar meestal is het waterreservoir een los onderdeel.
Een koffiezetapparaat is redelijk ouderwets. Dit betekent niet dat het een slecht idee is om een koffiezetapparaat aan te schaffen, integendeel zelfs, een koffiezetapparaat kent vele voordelen. Zo ligt de prijs per kopje koffie gezet met een koffiezetapparaat behoorlijk laag. Gemalen koffie en filters zijn namelijk niet zo duur. Daarnaast gaat het zetten van een kop koffie snel en gemakkelijk. Je hoeft zelf weinig moeite te doen, het koffiezetapparaat zal het meeste werk voor je verrichten. En, je kunt er tegelijkertijd meerdere kopjes koffie mee zetten. Je zet tenslotte met hetzelfde gemak een hele kan koffie, als dat je één kopje koffie zet. Hoeveel kopjes koffie je precies per keer kunt zetten ligt aan het type koffiezetapparaat dat je aanschaft. Bij de ene machine zal dit één kopje koffie zijn, bij de andere maar liefst twaalf.
Een nadeel van een koffiezetapparaat is de smaak. Hier heb je weinig tot geen invloed op. Bij andere koffiemachines kun je vaak kiezen uit verschillende instellingen die de uiteindelijke smaak bepalen. Bij koffiezetapparaten heb je deze keuze niet. Ook is het niet mogelijk om koffiespecialiteiten met dit type machine te zetten. Een koffiezetapparaat zet echt alleen normale koffie.
Koffiezetapparaat met bonen
Het koffiezetapparaat met bonen is een variant op de hierboven beschreven machine. Het belangrijke verschil is dat je bij dit apparaat gebruikmaakt van koffiebonen in plaats van gemalen koffie. Omdat koffiebonen vaak vele malen verser zijn, is de smaak van de koffie ook beter.
Met dit type machine heb je iets meer invloed op de smaak van je koffie. Koffiebonen bepalen namelijk voor een groot gedeelte hoe de smaak uiteindelijk zal zijn. Ook met dit type koffiezetapparaat kun je vele kopjes koffie tegelijkertijd zetten. Ga je een dagje op pad, dan giet je gemakkelijk een hele thermoskan vol koffie. Je kunt vervolgens de hele dag door van warme koffie genieten.
Deze machines zijn een stuk nieuwer. Er zijn meer instellingen waar je uit kunt kiezen, je hebt meer invloed op de smaak en soms beschikken de machines ook nog over aanvullende functies. De prijs van een bonenmachine ligt dan wel ook weer iets hoger dan die van een koffiezetapparaat met filterkoffie.
Volautomatische koffiemachine
Koffiemachines zijn in de laatste jaren steeds uitgebreider en innovatiever geworden. De volautomatische koffiemachine is hier een goed voorbeeld van. Dergelijke machines zijn vaak behoorlijk uitgebreid en zorgen voor een overheerlijke smaaksensatie. Automatische koffiemachines maken gebruik van hoge druk. De hoge druk perst een bepaalde hoeveelheid water met kracht door de koffie heen. Je kiest zelf hoeveel water er gebruikt wordt.
Het grootste voordeel van een automatische koffiemachine is de vrijheid die je hebt. Je kunt alle instellingen volledig zelf bepalen. Zo kun je in de meeste gevallen zelf de temperatuur van de koffie, de hoeveelheid koffie, de sterkte en de maalgraad instellen. Je geniet dus altijd van een kopje koffie dat perfect bij jouw behoeften aansluit. Ook kun je met deze machine verschillende koffiespecialiteiten maken. Sommige modellen hebben een bijgeleverde melkopschuimer, andere machines hebben een ingebouwd melkreservoir. Automatische koffiemachines zijn vooruitstrevend. Wist je dat het bij sommige machines zelfs mogelijk is om met je smartphone koffie te zetten? Dat is handig!
Een automatische koffiezetmachine werkt met koffiebonen. Dat is een voor- én nadeel. Koffiebonen zijn namelijk vaak duurder dan filterkoffie. Ook liggen de aanschafkosten van dit type machine vrij hoog. Je bent al snel een paar honderd euro kwijt. Daarnaast kunnen ook de afmetingen nadelig zijn. Een automatische koffiemachine is namelijk een stuk groter dan een koffiezetapparaat. Je moet rekening houden met de ruimte die je in jouw keuken ter beschikking hebt. Een ander nadeel is het onderhoud. Omdat deze machines redelijk complex zijn vergen ze het nodige onderhoud. Meestal geeft de machine automatisch aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt.
Pistonmachine
Een relatief nieuwe variant is de pistonmachine, soms ook (halfautomatische) espressomachine genoemd. Als je jezelf een echte barista wilt voelen, dan is deze machine perfect voor jou. Alle instellingen die je kunt bedenken, kun je bij deze machine zelf aanpassen. Je hebt dus de volledige controle over de smaak van de koffie. Je kiest niet alleen de soort bonen en de maling, maar ook de doorlooptijd en met welke kracht de koffie wordt aangedrukt.
Koffie zetten met een pistonmachine is erg leuk om te doen. Je kunt er verschillende koffiespecialiteiten mee klaarmaken en de machines zijn ware pronkstukken voor in de keuken. Het grootste nadeel zijn de hoge kosten. Aan een pistonmachine hangt namelijk een flink prijskaartje. Als je een dergelijke machine aan wilt schaffen zul je dus flink in de buidel moeten tasten. Ook kost het zetten van koffie met een pistonmachine flink wat tijd.
Cupmachine
Een cupmachine maakt gebruik van koffiecups. Oorspronkelijk was dit idee van Nespresso, maar tegenwoordig zijn er ook machines van andere fabrikanten verkrijgbaar. Het zetten van koffie met een cupmachine is erg simpel. Je stopt een cupje in de machine en deze zal vervolgens een paar kleine gaatjes in het cupje boren waardoor er water doorheen kan stromen. Het hete water en de aroma’s uit het cupje vormen de basis voor een overheerlijke kop koffie.
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende smaken cupjes te kopen. Zo kun je onder andere speciale cupjes voor lungo, latte macchiato of cappuccino kopen. Het enige dat je hoeft te doen is zorgen dat er voldoende water in het reservoir aanwezig is en het cupje in de machine plaatsen. Verder heb je er geen omkijken naar. Het zetten van een kopje koffie gaat dus erg gemakkelijk en snel. Bij sommige machines kun je zelf de instellingen aanpassen, zoals de smaak van de koffie.
Ook qua onderhoud en schoonmaken heb je weinig omkijken naar een cupmachine. Het enige dat je hoeft te doen is het weggooien van de oude cups. De meeste machines vangen de oude koffiecups op in een speciale opvangbak. Leeg de bak en je kunt er weer even tegenaan. Een nadeel van deze machine is dat je maar één kopje per keer kunt zetten. Er past tenslotte maar één cupje in de machine. Daarnaast ligt de prijs van de cupjes behoorlijk hoog. Een kopje koffie kost je dus iets meer.
Koffiepadmachine
Een variant op de cupmachine is de koffiepadmachine. De twee werken nagenoeg hetzelfde. Echter, in plaats van een cupje gebruik je bij deze machine een pad. Ook met een koffiepadmachine gaat het zetten van een kopje koffie gemakkelijk en snel. Je plaatst een pad, drukt op de knop en de machine doet de rest. Sommige padmachines hebben een ingebouwd melkreservoir die de koffie meteen met melk vermengt.
Koffiepadmachines hebben vaak een mooie uitstraling en een compact formaat. Hierdoor kun je ze op iedere plek in je keuken kwijt. De machines zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Bij sommige koffiepadmachines kun je zelf de smaak van je koffie bepalen. Ook kun je in sommige gevallen de temperatuur, hoeveelheid water en sterkte aanpassen. Dit is afhankelijk van het type koffiepadmachine dat je koopt. Je kunt er één of twee pads in kwijt waardoor je tot twee kopjes koffie tegelijkertijd kunt zetten.
Ook dit type machine kent weer een aantal nadelen. De aanschafprijs van koffiepads licht relatief hoog, waardoor de prijs per kopje koffie ook vrij hoog uitkomt. Daarnaast kun je met deze machine niet iedere koffiespecialiteit klaarmaken. Hier heb je namelijk vaak een melkopschuimer of melkreservoir voor nodig en niet iedere padmachine beschikt hierover. Ook hebben de meeste padmachines weinig andere opties en instellingen.
Percolator
Als je op zoek bent naar een bijzondere manier van koffie zetten, dan is de percolator wat voor jou. Met deze koffiemaker verricht je al het werk zelf. Voor een kopje koffie gezet met een percolator heb je speciale voorgemalen koffie nodig. Een percolator zet je op het fornuis. Hij verbruikt dus geen elektriciteit. Stop de gemalen bovenin het apparaat en de warmte van je fornuis zal de rest doen. In het koffiereservoir wordt de koffie opgevangen, waarna je het in een kopje kunt schenken.
Als je een losse melkopschuimer hebt, dan is het mogelijk om koffiespecialiteiten te zetten. Handmatig koffie zetten, handmatig melk schuimen; het zetten van koffie met een percolator is een ware belevenis. Je kunt de smaak van de koffie met een percolator volledig zelf bepalen. Je hebt immers zelf de bonen gemalen of gekocht waardoor je veel invloed hebt op de uiteindelijke smaak. Ook bepaal je zelf de sterkte van je kopje koffie en de hoeveel water die je gebruikt.
Heb je weinig ruimte, dan is een percolator ideaal. De percolator is namelijk bijzonder compact qua afmetingen. Je kunt hem in ieder keukenkastje kwijt. Ook ligt de aanschafprijs van een percolator vaak niet hoog. Wat je wel moet beseffen is dat het relatief veel tijd kost om een kopje koffie te zetten. Je moet de nodige arbeid verrichten en er echt de tijd voor nemen. Ook het schoonmaken van de percolator is een tijdrovend klusje. Als je het apparaat niet goed schoonmaakt, krijgt je koffie een vies smaakje. De percolator is dus echt een apparaat voor de koffieliefhebber die het niet erg vindt om er de tijd voor te nemen.
Cafetière
Een variant op de percolator is de cafetière. Je kunt er je favoriete bonenmix in stoppen, waarna je hem vult met heet water. Het water neemt de gemalen koffie op waardoor alle aroma’s volledig vrijkomen. Het resultaat is een overheerlijk kopje koffie.
Ook het zetten van koffie met een cafetiere kost redelijk veel werk. Het apparaat gebruikt geen elektriciteit waardoor je het meeste werk handmatig zult moeten uitvoeren. Heb je een losse melkopschuimer, dan kun je koffiespecialiteiten bereiden. Een cafetière is dan ook een erg geschikt apparaat voor het maken van overheerlijke latte macchiato’s of cappuccino’s.
De nadelen zijn vrijwel hetzelfde als de nadelen van de hierboven beschreven percolator. Zo ben je ook met dit apparaat weer vrij veel tijd kwijt aan het schoonmaken en het zetten van een kopje koffie duurt vrij lang.
Welke verschillende soorten koffie kun je zetten?
Voor de een is koffie als benzine, voor de ander is het een genietmomentje. Voor weer een ander is het zetten en experimenten met koffie een ware belevenis op zich. Er bestaan inmiddels vele verschillende koffiespecialiteiten waar je uit kunt kiezen, ieder met zijn eigen charme. Voor de een is een zoete caramel latte macchiato de ideale koffie, voor de ander is een kopje sterke espresso perfect. Afhankelijk van het soort machine waar je voor gekozen hebt, kun je ze allemaal uitproberen! Hieronder vind je de enkele van de bekendste koffiesoorten:
Espresso
Dé basis van de meeste koffiespecialiteiten: espresso. Een espresso is een shot geconcerteerde koffie van 30 ml. Voor één kopje heb je zo’n 7 gram gemalen koffie nodig en de doorlooptijd bedraagt 22.5 tot 27.5 seconden. Espresso is perfect als je van een sterke koffiesmaak houdt.
Espresso doppio
De espresso doppio is vergelijkbaar met een traditionele espresso, echter bestaat de doppio uit twee shots espresso in één kopje. Tweemaal zoveel koffiebonen en water dus. De doppio wordt ook wel de dubbele espresso genoemd. De smaak is hetzelfde als die van een espresso en ook de kleur komt overeen. Het enige verschil is de hoeveelheid.
Espresso macchiato
De espresso macchiato bestaat uit een shot espresso met twee lepels opgeschuimde melk. De melk vult het kopje, maar overheerst niet. Je blijft de espresso dus goed proeven. Als je een espresso macchiato zet, dan kun je het best voor een sterke koffieboon kiezen, hierdoor blijf je de smaak van de espresso goed proeven. De espresso macchiato is ideaal als je zin hebt in een sterk kopje koffie, maar niet een te sterke koffiesmaak wilt proeven.
Ristretto
Voor het zetten van een ristretto heb je enkel koffiebonen nodig, zo’n 7 gram om precies te zijn (dezelfde hoeveelheid als voor het zetten van een espresso). Je zet een ristretto onder hoge druk en gebruikt hier 25 ml water voor. Een kopje ristretto is dus kleiner dan een kopje espresso. Er wordt veel smaak vrijgegeven aan een kleine hoeveelheid water, waardoor de concentratie heel hoog ligt. Het resultaat is een heel sterk shotje koffie. Je kunt de ristretto in een espressokopje serveren.
Lungo
De basis van de café lungo is hetzelfde als de hierboven beschreven espresso of ristretto alleen met meer water. Je hebt er ongeveer 7 gram koffiebonen voor nodig en je zet deze koffie eveneens weer onder hoge druk. Echter, doordat de koffie meer water bevat, is de smaak milder.
Americano
De basis van de americano is een espresso doppio (60 ml espresso). Deze leg je vervolgens aan met 90 ml water, waardoor de smaak milder uitvalt.
Café crema
In tegenstelling tot wat je wellicht verwacht van de naam, bevat deze koffie alleen koffiebonen. Echter, deze koffiebonen zijn van een andere kwaliteit dan de koffiebonen die je gebruikt voor het zetten van een espresso. De bonen die je gebruikt voor een café crema zijn café-creme-bonen, deze bonen hebben wegens een ander brandingsproces een mildere smaak. Je zet een kopje café crema met 120 ml water. Het principe van het zetten blijft hetzelfde.
Cappuccino
Vrijwel iedereen is bekend met de cappuccino. Deze is vandaag de dag overal verkrijgbaar. Je kunt deze heerlijke koffiespecialiteit ook thuis klaarmaken, simpelweg door drie gelijke delen espresso, warme melk en melkschuim in een kopje te gieten. Dit melkschuim geeft de cappuccino een heerlijke, romige schuimlaag. Een cappuccino is erg geschikt voor het maken van latte art.
Latte macchiato
Een andere populaire koffiespecialiteit met melk is de latte macchiato. De latte macchiato is meestal gemakkelijk te herkennen omdat deze vaak in een doorzichtig glas geserveerd wordt. Je ziet duidelijk verschillende laagjes. Allereerst schuim je ongeveer 250 ml melk op, deze schenk je in een lang, doorzichtig glas. Daarna schenk je er voorzichtig espresso in. Door pas later de espresso toe te voegen en voorzichtig te schenken, ontstaan er verschillende lagen. Het grootste verschil tussen een latte en een latte macchiato is de volgorde waarin het drankje wordt ingeschonken.
Latte
De latte, ook wel koffie verkeerde of cafe latte genoemd, lijkt erg op de cappuccino. Echter, een latte bevat meer melk. In plaats van opgeschuimde melk gebruik je verwarmde melk. De melk is dus dunner. Voor het maken van een latte voeg je ongeveer 250 ml melk toe aan een dubbele shot espresso. Door het gebruik van veel melk is de koffiesmaak een stuk milder, waardoor de koffie romig en zacht smaakt.
IJskoffie
Een variant op de espresso is de ijskoffie. Een ijskoffie bestaat simpelweg uit een shot espresso waar ijsblokjes aan toegevoegd zijn. Sterk, maar verfrissend! Heerlijk op warmere lente- of zomerdagen.
IJscappuccino
Een ijscappuccino is niets meer dan een cappuccino met ijsblokjes. Je kunt hem op twee manieren klaarmaken; de eerste is door een normale cappuccino te zetten en hier ijsblokjes aan toe voegen. De tweede is door alles in een shaker te stoppen, het geheel door elkaar te mixen en de inhoud vervolgens in een glas te gieten. Als je je ijscappuccino op de laatste manier maakt is hij zachter en romiger dan een ijscappuccino die op de eerste manier klaargemaakt is.
Affogato
De affogato wordt meestal als dessert geserveerd. Het is een shot espresso waar een bolletje vanille ijs aan is toegevoegd. Het is dus niet een drankje die je gemakkelijk onderweg opdrinkt. Wel is hij uitermate geschikt om als dessert te drinken na een diner of als snack op een warme, zomerse dag.
Cold brew
Een cold brew wordt met koud water gezet. Je kunt hem op twee manieren maken: de eerste manier is door ijswater langzaam over gemalen koffie te gieten. De tweede manier is door gemalen koffie in koud water te weken en de kan vervolgens 12 tot 24 uur lang in de koelkast te laten staan. Cold brew koffie is zachter, zoeter en bloemiger van smaak dan gewone koffie.
Nitro coffee
Een van de nieuwste trends in koffieland: de nitro coffee. Het is een variant op de cold brew, koude koffie, maar aangevuld met stikstof. Hierdoor krijgt de koffie prik en een schuimlaagje. In Nederland is de koffie nog niet overal te vinden, maar in Amerika bijvoorbeeld is de koffie ontzettend populair.