De beste Koffiemachine in test 2022 - Toppricer

De beste Koffiemachine in test 2022

In dit artikel hebben wij 0 van de beste Koffiemachinen verzameld die er op dit moment te koop zijn. De Koffiemachinen hier zijn beoordeeld op basis van hoe goed ze hebben gepresteerd in 0 reviews, waar ze onder andere zijn uitgeroepen tot "beste uit de test".

Wij hebben de beste geselecteerd, op basis van reviews van experts, en de prijs van elke Koffiemachine beoordeeld. Dus als je op zoek bent naar de juiste Koffiemachine voor een goede prijs, dan kun je hier alles lezen over de verschillende Koffiemachinen en de speaker vinden die aan jouw wensen voldoet.

Geschreven door: freelance
0 Reviews
Goedgekeurd door: Simon Rasmussen
0 Producten
Laatst bijgewerkt: Aug 31, 2022
79 uren Tijd besteed

Toppricer aanbevolen producten

Hier ziet u de door Toppricer aanbevolen producten, zoals het product met de beste prijs of onze beste in tests.

Ons beste voor de prijs zal binnenkort worden gevonden
Best in test wordt binnenkort gestemd
Onze premium selectie vindt u binnenkort

Onze test van Koffiemachinen geeft een overzicht

Informatie over wat dit artikel bevat.

  • 1De beste Koffiemachine op de markt in 2022
  • 2Overzicht van alle features en specificaties
  • 3Waar je op moet letten voor je koopt
  • 4Informatie over veiligheid en klachten
  • 5Tips voor het onderhoud van een Koffiemachine
  • 6Voors en tegens

Het vinden van de beste koffiemachine kan veel tijd in beslag nemen. Zeker als je nog niet precies weet wat voor soort koffieapparaat je wilt kopen. Er zijn veel verschillende koffiemachines verkrijgbaar waarmee je overheerlijke koffie kunt zetten. Het meest populair is de koffiemachine met bonen. In deze koffiemachine kun je je eigen favoriete koffiebonen toevoegen, zodat je altijd van de lekkerste smaaksensatie geniet.

Wil je graag in de schoenen van een echte barista stappen, dan kun je het best voor een pistonmachine gaan. Kies je voor gemak, dan is een cupmachine het overwegen waard. Om je een beetje op weg te helpen vind je in dit artikel een overzicht van de beste koffiemachines van dit moment.

 

Welk soort koffiemachine past het best bij mij?

Tegenwoordig heb je keuze uit ontzettend veel verschillende soorten koffiemachines. Al deze koffiemachines hebben hun eigen voor- en nadelen. Verschillende soorten koffiemachines zorgen voor verschillende smaaksensaties. Sommige machines maken gebruik van filterkoffie, andere machines maken gebruik van koffiebonen. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die de uiteindelijke smaak van je koffie bepalen.

Als je op zoekt bent naar de beste koffiemachine voor jou, dan zijn er vele punten die je in overweging moet nemen. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten koffiemachines:

Koffiezetapparaat

Éen van de oudere, maar nog steeds veel gebruikte machines is het koffiezetapparaat. Een koffiezetapparaat bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst het gedeelte waar je het koffiefilter met de gemalen koffie in stopt. Zodra je het koffiezetapparaat aanzet, vermengt de gemalen koffie met het warme water. Dit mengsel druppelt vervolgens in de kan van het koffiezetapparaat (of in het kopje, mocht je een variant hebben waarbij je een kopje onder de machine zet). Soms bevindt het waterreservoir zich in de machine zelf, maar meestal is het waterreservoir een los onderdeel.

Een koffiezetapparaat is redelijk ouderwets. Dit betekent niet dat het een slecht idee is om een koffiezetapparaat aan te schaffen, integendeel zelfs, een koffiezetapparaat kent vele voordelen. Zo ligt de prijs per kopje koffie gezet met een koffiezetapparaat behoorlijk laag. Gemalen koffie en filters zijn namelijk niet zo duur. Daarnaast gaat het zetten van een kop koffie snel en gemakkelijk. Je hoeft zelf weinig moeite te doen, het koffiezetapparaat zal het meeste werk voor je verrichten. En, je kunt er tegelijkertijd meerdere kopjes koffie mee zetten. Je zet tenslotte met hetzelfde gemak een hele kan koffie, als dat je één kopje koffie zet. Hoeveel kopjes koffie je precies per keer kunt zetten ligt aan het type koffiezetapparaat dat je aanschaft. Bij de ene machine zal dit één kopje koffie zijn, bij de andere maar liefst twaalf.

Een nadeel van een koffiezetapparaat is de smaak. Hier heb je weinig tot geen invloed op. Bij andere koffiemachines kun je vaak kiezen uit verschillende instellingen die de uiteindelijke smaak bepalen. Bij koffiezetapparaten heb je deze keuze niet. Ook is het niet mogelijk om koffiespecialiteiten met dit type machine te zetten. Een koffiezetapparaat zet echt alleen normale koffie.

Koffiezetapparaat met bonen

Het koffiezetapparaat met bonen is een variant op de hierboven beschreven machine. Het belangrijke verschil is dat je bij dit apparaat gebruikmaakt van koffiebonen in plaats van gemalen koffie. Omdat koffiebonen vaak vele malen verser zijn, is de smaak van de koffie ook beter.

Met dit type machine heb je iets meer invloed op de smaak van je koffie. Koffiebonen bepalen namelijk voor een groot gedeelte hoe de smaak uiteindelijk zal zijn. Ook met dit type koffiezetapparaat kun je vele kopjes koffie tegelijkertijd zetten. Ga je een dagje op pad, dan giet je gemakkelijk een hele thermoskan vol koffie. Je kunt vervolgens de hele dag door van warme koffie genieten.

Deze machines zijn een stuk nieuwer. Er zijn meer instellingen waar je uit kunt kiezen, je hebt meer invloed op de smaak en soms beschikken de machines ook nog over aanvullende functies. De prijs van een bonenmachine ligt dan wel ook weer iets hoger dan die van een koffiezetapparaat met filterkoffie.

Volautomatische koffiemachine

Koffiemachines zijn in de laatste jaren steeds uitgebreider en innovatiever geworden. De volautomatische koffiemachine is hier een goed voorbeeld van. Dergelijke machines zijn vaak behoorlijk uitgebreid en zorgen voor een overheerlijke smaaksensatie. Automatische koffiemachines maken gebruik van hoge druk. De hoge druk perst een bepaalde hoeveelheid water met kracht door de koffie heen. Je kiest zelf hoeveel water er gebruikt wordt.

Het grootste voordeel van een automatische koffiemachine is de vrijheid die je hebt. Je kunt alle instellingen volledig zelf bepalen. Zo kun je in de meeste gevallen zelf de temperatuur van de koffie, de hoeveelheid koffie, de sterkte en de maalgraad instellen. Je geniet dus altijd van een kopje koffie dat perfect bij jouw behoeften aansluit. Ook kun je met deze machine verschillende koffiespecialiteiten maken. Sommige modellen hebben een bijgeleverde melkopschuimer, andere machines hebben een ingebouwd melkreservoir. Automatische koffiemachines zijn vooruitstrevend. Wist je dat het bij sommige machines zelfs mogelijk is om met je smartphone koffie te zetten? Dat is handig!

Een automatische koffiezetmachine werkt met koffiebonen. Dat is een voor- én nadeel. Koffiebonen zijn namelijk vaak duurder dan filterkoffie. Ook liggen de aanschafkosten van dit type machine vrij hoog. Je bent al snel een paar honderd euro kwijt. Daarnaast kunnen ook de afmetingen nadelig zijn. Een automatische koffiemachine is namelijk een stuk groter dan een koffiezetapparaat. Je moet rekening houden met de ruimte die je in jouw keuken ter beschikking hebt. Een ander nadeel is het onderhoud. Omdat deze machines redelijk complex zijn vergen ze het nodige onderhoud. Meestal geeft de machine automatisch aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt.

Pistonmachine

Een relatief nieuwe variant is de pistonmachine, soms ook (halfautomatische) espressomachine genoemd. Als je jezelf een echte barista wilt voelen, dan is deze machine perfect voor jou. Alle instellingen die je kunt bedenken, kun je bij deze machine zelf aanpassen. Je hebt dus de volledige controle over de smaak van de koffie. Je kiest niet alleen de soort bonen en de maling, maar ook de doorlooptijd en met welke kracht de koffie wordt aangedrukt.

Koffie zetten met een pistonmachine is erg leuk om te doen. Je kunt er verschillende koffiespecialiteiten mee klaarmaken en de machines zijn ware pronkstukken voor in de keuken. Het grootste nadeel zijn de hoge kosten. Aan een pistonmachine hangt namelijk een flink prijskaartje. Als je een dergelijke machine aan wilt schaffen zul je dus flink in de buidel moeten tasten. Ook kost het zetten van koffie met een pistonmachine flink wat tijd.

Cupmachine

Een cupmachine maakt gebruik van koffiecups. Oorspronkelijk was dit idee van Nespresso, maar tegenwoordig zijn er ook machines van andere fabrikanten verkrijgbaar. Het zetten van koffie met een cupmachine is erg simpel. Je stopt een cupje in de machine en deze zal vervolgens een paar kleine gaatjes in het cupje boren waardoor er water doorheen kan stromen. Het hete water en de aroma’s uit het cupje vormen de basis voor een overheerlijke kop koffie.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende smaken cupjes te kopen. Zo kun je onder andere speciale cupjes voor lungo, latte macchiato of cappuccino kopen. Het enige dat je hoeft te doen is zorgen dat er voldoende water in het reservoir aanwezig is en het cupje in de machine plaatsen. Verder heb je er geen omkijken naar. Het zetten van een kopje koffie gaat dus erg gemakkelijk en snel. Bij sommige machines kun je zelf de instellingen aanpassen, zoals de smaak van de koffie.

Ook qua onderhoud en schoonmaken heb je weinig omkijken naar een cupmachine. Het enige dat je hoeft te doen is het weggooien van de oude cups. De meeste machines vangen de oude koffiecups op in een speciale opvangbak. Leeg de bak en je kunt er weer even tegenaan. Een nadeel van deze machine is dat je maar één kopje per keer kunt zetten. Er past tenslotte maar één cupje in de machine. Daarnaast ligt de prijs van de cupjes behoorlijk hoog. Een kopje koffie kost je dus iets meer.

Koffiepadmachine

Een variant op de cupmachine is de koffiepadmachine. De twee werken nagenoeg hetzelfde. Echter, in plaats van een cupje gebruik je bij deze machine een pad. Ook met een koffiepadmachine gaat het zetten van een kopje koffie gemakkelijk en snel. Je plaatst een pad, drukt op de knop en de machine doet de rest. Sommige padmachines hebben een ingebouwd melkreservoir die de koffie meteen met melk vermengt.

Koffiepadmachines hebben vaak een mooie uitstraling en een compact formaat. Hierdoor kun je ze op iedere plek in je keuken kwijt. De machines zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Bij sommige koffiepadmachines kun je zelf de smaak van je koffie bepalen. Ook kun je in sommige gevallen de temperatuur, hoeveelheid water en sterkte aanpassen. Dit is afhankelijk van het type koffiepadmachine dat je koopt. Je kunt er één of twee pads in kwijt waardoor je tot twee kopjes koffie tegelijkertijd kunt zetten.

Ook dit type machine kent weer een aantal nadelen. De aanschafprijs van koffiepads licht relatief hoog, waardoor de prijs per kopje koffie ook vrij hoog uitkomt. Daarnaast kun je met deze machine niet iedere koffiespecialiteit klaarmaken. Hier heb je namelijk vaak een melkopschuimer of melkreservoir voor nodig en niet iedere padmachine beschikt hierover. Ook hebben de meeste padmachines weinig andere opties en instellingen.

Percolator

Als je op zoek bent naar een bijzondere manier van koffie zetten, dan is de percolator wat voor jou. Met deze koffiemaker verricht je al het werk zelf. Voor een kopje koffie gezet met een percolator heb je speciale voorgemalen koffie nodig. Een percolator zet je op het fornuis. Hij verbruikt dus geen elektriciteit. Stop de gemalen bovenin het apparaat en de warmte van je fornuis zal de rest doen. In het koffiereservoir wordt de koffie opgevangen, waarna je het in een kopje kunt schenken.

Als je een losse melkopschuimer hebt, dan is het mogelijk om koffiespecialiteiten te zetten. Handmatig koffie zetten, handmatig melk schuimen; het zetten van koffie met een percolator is een ware belevenis. Je kunt de smaak van de koffie met een percolator volledig zelf bepalen. Je hebt immers zelf de bonen gemalen of gekocht waardoor je veel invloed hebt op de uiteindelijke smaak. Ook bepaal je zelf de sterkte van je kopje koffie en de hoeveel water die je gebruikt.

Heb je weinig ruimte, dan is een percolator ideaal. De percolator is namelijk bijzonder compact qua afmetingen. Je kunt hem in ieder keukenkastje kwijt. Ook ligt de aanschafprijs van een percolator vaak niet hoog. Wat je wel moet beseffen is dat het relatief veel tijd kost om een kopje koffie te zetten. Je moet de nodige arbeid verrichten en er echt de tijd voor nemen. Ook het schoonmaken van de percolator is een tijdrovend klusje. Als je het apparaat niet goed schoonmaakt, krijgt je koffie een vies smaakje. De percolator is dus echt een apparaat voor de koffieliefhebber die het niet erg vindt om er de tijd voor te nemen.

Cafetière

Een variant op de percolator is de cafetière. Je kunt er je favoriete bonenmix in stoppen, waarna je hem vult met heet water. Het water neemt de gemalen koffie op waardoor alle aroma’s volledig vrijkomen. Het resultaat is een overheerlijk kopje koffie.

Ook het zetten van koffie met een cafetiere kost redelijk veel werk. Het apparaat gebruikt geen elektriciteit waardoor je het meeste werk handmatig zult moeten uitvoeren. Heb je een losse melkopschuimer, dan kun je koffiespecialiteiten bereiden. Een cafetière is dan ook een erg geschikt apparaat voor het maken van overheerlijke latte macchiato’s of cappuccino’s.

De nadelen zijn vrijwel hetzelfde als de nadelen van de hierboven beschreven percolator. Zo ben je ook met dit apparaat weer vrij veel tijd kwijt aan het schoonmaken en het zetten van een kopje koffie duurt vrij lang.

Welke verschillende soorten koffie kun je zetten?

Voor de een is koffie als benzine, voor de ander is het een genietmomentje. Voor weer een ander is het zetten en experimenten met koffie een ware belevenis op zich. Er bestaan inmiddels vele verschillende koffiespecialiteiten waar je uit kunt kiezen, ieder met zijn eigen charme. Voor de een is een zoete caramel latte macchiato de ideale koffie, voor de ander is een kopje sterke espresso perfect. Afhankelijk van het soort machine waar je voor gekozen hebt, kun je ze allemaal uitproberen! Hieronder vind je de enkele van de bekendste koffiesoorten:

Espresso

Dé basis van de meeste koffiespecialiteiten: espresso. Een espresso is een shot geconcerteerde koffie van 30 ml. Voor één kopje heb je zo’n 7 gram gemalen koffie nodig en de doorlooptijd bedraagt 22.5 tot 27.5 seconden. Espresso is perfect als je van een sterke koffiesmaak houdt.

Espresso doppio

De espresso doppio is vergelijkbaar met een traditionele espresso, echter bestaat de doppio uit twee shots espresso in één kopje. Tweemaal zoveel koffiebonen en water dus. De doppio wordt ook wel de dubbele espresso genoemd. De smaak is hetzelfde als die van een espresso en ook de kleur komt overeen. Het enige verschil is de hoeveelheid.

Espresso macchiato

De espresso macchiato bestaat uit een shot espresso met twee lepels opgeschuimde melk. De melk vult het kopje, maar overheerst niet. Je blijft de espresso dus goed proeven. Als je een espresso macchiato zet, dan kun je het best voor een sterke koffieboon kiezen, hierdoor blijf je de smaak van de espresso goed proeven. De espresso macchiato is ideaal als je zin hebt in een sterk kopje koffie, maar niet een te sterke koffiesmaak wilt proeven.

Ristretto

Voor het zetten van een ristretto heb je enkel koffiebonen nodig, zo’n 7 gram om precies te zijn (dezelfde hoeveelheid als voor het zetten van een espresso). Je zet een ristretto onder hoge druk en gebruikt hier 25 ml water voor. Een kopje ristretto is dus kleiner dan een kopje espresso. Er wordt veel smaak vrijgegeven aan een kleine hoeveelheid water, waardoor de concentratie heel hoog ligt. Het resultaat is een heel sterk shotje koffie. Je kunt de ristretto in een espressokopje serveren.

Lungo

De basis van de café lungo is hetzelfde als de hierboven beschreven espresso of ristretto alleen met meer water. Je hebt er ongeveer 7 gram koffiebonen voor nodig en je zet deze koffie eveneens weer onder hoge druk. Echter, doordat de koffie meer water bevat, is de smaak milder.

Americano

De basis van de americano is een espresso doppio (60 ml espresso). Deze leg je vervolgens aan met 90 ml water, waardoor de smaak milder uitvalt.

Café crema

In tegenstelling tot wat je wellicht verwacht van de naam, bevat deze koffie alleen koffiebonen. Echter, deze koffiebonen zijn van een andere kwaliteit dan de koffiebonen die je gebruikt voor het zetten van een espresso. De bonen die je gebruikt voor een café crema zijn café-creme-bonen, deze bonen hebben wegens een ander brandingsproces een mildere smaak. Je zet een kopje café crema met 120 ml water. Het principe van het zetten blijft hetzelfde.

Cappuccino

Vrijwel iedereen is bekend met de cappuccino. Deze is vandaag de dag overal verkrijgbaar. Je kunt deze heerlijke koffiespecialiteit ook thuis klaarmaken, simpelweg door drie gelijke delen espresso, warme melk en melkschuim in een kopje te gieten. Dit melkschuim geeft de cappuccino een heerlijke, romige schuimlaag. Een cappuccino is erg geschikt voor het maken van latte art.

Latte macchiato

Een andere populaire koffiespecialiteit met melk is de latte macchiato. De latte macchiato is meestal gemakkelijk te herkennen omdat deze vaak in een doorzichtig glas geserveerd wordt. Je ziet duidelijk verschillende laagjes. Allereerst schuim je ongeveer 250 ml melk op, deze schenk je in een lang, doorzichtig glas. Daarna schenk je er voorzichtig espresso in. Door pas later de espresso toe te voegen en voorzichtig te schenken, ontstaan er verschillende lagen. Het grootste verschil tussen een latte en een latte macchiato is de volgorde waarin het drankje wordt ingeschonken.

Latte

De latte, ook wel koffie verkeerde of cafe latte genoemd, lijkt erg op de cappuccino. Echter, een latte bevat meer melk. In plaats van opgeschuimde melk gebruik je verwarmde melk. De melk is dus dunner. Voor het maken van een latte voeg je ongeveer 250 ml melk toe aan een dubbele shot espresso. Door het gebruik van veel melk is de koffiesmaak een stuk milder, waardoor de koffie romig en zacht smaakt.

IJskoffie

Een variant op de espresso is de ijskoffie. Een ijskoffie bestaat simpelweg uit een shot espresso waar ijsblokjes aan toegevoegd zijn. Sterk, maar verfrissend! Heerlijk op warmere lente- of zomerdagen.

IJscappuccino

Een ijscappuccino is niets meer dan een cappuccino met ijsblokjes. Je kunt hem op twee manieren klaarmaken; de eerste is door een normale cappuccino te zetten en hier ijsblokjes aan toe voegen. De tweede is door alles in een shaker te stoppen, het geheel door elkaar te mixen en de inhoud vervolgens in een glas te gieten. Als je je ijscappuccino op de laatste manier maakt is hij zachter en romiger dan een ijscappuccino die op de eerste manier klaargemaakt is.

Affogato

De affogato wordt meestal als dessert geserveerd. Het is een shot espresso waar een bolletje vanille ijs aan is toegevoegd. Het is dus niet een drankje die je gemakkelijk onderweg opdrinkt. Wel is hij uitermate geschikt om als dessert te drinken na een diner of als snack op een warme, zomerse dag.

Cold brew

Een cold brew wordt met koud water gezet. Je kunt hem op twee manieren maken: de eerste manier is door ijswater langzaam over gemalen koffie te gieten. De tweede manier is door gemalen koffie in koud water te weken en de kan vervolgens 12 tot 24 uur lang in de koelkast te laten staan. Cold brew koffie is zachter, zoeter en bloemiger van smaak dan gewone koffie.

Nitro coffee

Een van de nieuwste trends in koffieland: de nitro coffee. Het is een variant op de cold brew, koude koffie, maar aangevuld met stikstof. Hierdoor krijgt de koffie prik en een schuimlaagje. In Nederland is de koffie nog niet overal te vinden, maar in Amerika bijvoorbeeld is de koffie ontzettend populair.

Hoe zet je de lekkerste espresso?

Het zetten van een goede espresso is een ware kunst. Je moet rekening houden met verschillende factoren, vooral als je een pistonmachine gebruikt:

  • Zorg ervoor dat de machine goed is opgewarmd. Je wilt natuurlijk geen koude espresso drinken.
  • Koop bonen van goede kwaliteit.
  • Maal de koffiebonen fijn en vers.
  • Gebruik per kopje koffie 7 tot 9 gram fijn gemalen koffie.
  • Gebruik een massieve tamper de goed aansluit in het filterbakje om de koffie aan te drukken. Gebruik geen tamper gemaakt van kunststof, deze drukt de koffie onvoldoende aan.
  • De lekkerste espresso’s zet je in 22.5 tot 27.5 seconden.

Hoe schuim je melk op?

Als je een latte macchiato of cappuccino wilt maken, dan heb je melkschuim nodig. Als je een espressomachine met een stoompijpje hebt, dan kun je handmatig melk opschuimen. Onderstaande tips zorgen voor het lekkerste melkschuim:

  • Gebruik melk die direct uit de koelkast komt (4 °C).
  • Gebruik altijd een speciaal melkkannetje.
  • Draai de stoompijp vol open en laat hem even doorlopen.
  • Plaats het tuitje van de stoompijp net onder het oppervlak van de melk, hierdoor zal de melk opschuimen.
  • Plaats het pijpje vervolgens dieper in de melk om de melk op te warmen.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 75 °C uit komt. Heb je geen thermometer bij de hand, stop dan met opwarmen als het melkkannetje te warm is om aan te raken met de hand.

Welke verschillende soorten koffiebonen zijn er?

Een onmisbaar accessoire bij je koffiemachine: koffiebonen! Het kiezen van de juiste koffiebonen is erg belangrijk, maar niet gemakkelijk. Er zijn vele verschillende smaken verkrijgbaar. Welke koffiebonen het lekkerst zijn, is geheel afhankelijk van jouw smaak.

Er zijn drie verschillende soorten koffie te onderscheiden: Coffea Liberica, Coffea Robusta en Coffea Arabica. Echter, enkel twee van deze soorten worden geproduceerd voor consumptie; Robusta en Arabica. De opbrengst en de kwaliteit van Liberica is niet goed genoeg om te consumeren.

Verschil tussen Robusta en Arabica

Ongeveer 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit Arabica bonen. De Arabica plant groeit op zo’n 1500 meter hoogte en heeft daardoor weinig last van parasieten en ziektes. De Robusta plant daarentegen groeit op slechts 600 meter hoogte waardoor deze plant zich beter moet beschermen. Dit doet de plant door meer cafeïne aan te maken. De Arabica heeft een zoete, verfijnde smaak. De Robusta boon daarentegen heeft van nature een meer bittere smaak.

Verschillende smaken koffiebonen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er twee soorten koffiebonen verkrijgbaar, Robusta en Arabica. Toch zijn er veel meer verschillende smaken koffiebonen te vinden. Dit heeft te maken met de verhoudingen tussen de twee koffiebonen en de branding.

Branding en smaak

De koffieboon bevat veel smaak en aroma. Maar, voordat je een koffieboon kunt gebruiken moet je deze eerst branden. Van nature bevat een koffieboon vele chemische stoffen en die wil je uiteraard niet in je koffie hebben. Tijdens het brandingsproces worden deze chemische stoffen omgezet in aroma’s die voor de smaak van je koffie zorgen.

Hoe brand je koffie?

Allereerst worden de koffiebonen tot een bepaalde temperatuur verwarmd. Op dit moment krijgen ze een geheel andere uitstraling. Een koffieboon die net geplukt is, heeft een groene kleur. Een gebrande koffieboon is bruin of zwart. Hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder de kleur. Zodra de koffieboon ploft is hij klaar voor gebruik.

Het brandingsproces is één van de belangrijkste factoren die invloed heeft op de smaak, maar er zijn nog meer factoren van belang. Onder andere het moment waarop de hitte wordt toegepast, de duur van het proces en de temperatuur. Licht gebrande bonen hebben een milde smaak. Medium gebrande bonen hebben een neutralere smaak. Tot slot zorgt een donkere branding voor een sterke koffiesmaak.

Wat is latte-art?

Als je een koffiemachine hebt aangeschaft wil je natuurlijk zoveel mogelijk verschillende soorten koffie uitproberen. Zodra je jouw favoriet hebt gevonden, maar toch door wilt met experimenten kun je je wagen aan latte-art.

Latte-art is het schenken van gestoomde melk door een kopje espresso op zo’n manier dat er mooie patronen ontstaan. Je kunt je eigen creatieve uiting dus opdrinken. Hartjes, draken of tulpen, met een beetje oefening maak je de mooiste koffie creaties. De espresso is je canvas, de melk neemt de rol van verf aan. Er zijn twee verschillende vormen van latte-art: etsen en schenken uit de vrije hand.

Etsen

Voor etsen heb je echt artistiek talent nodig. Bij etsen teken je met een dun stokje vormen op de koffie. Je kunt er dieren, portretten of zelfs gezichten mee maken. Het is een ware kunst.

Vrije hand

Schenken uit de vrije hand vergt iets meer techniek. Je schenkt de melk direct vanuit een kannetje op de espresso. Door een combinatie van pols- en handbewegingen toe te passen, beïnvloed je de manier waarop de melk in de koffie vloeit. Na een beetje oefenen kunnen de resultaten er prachtig uitzien.

Latte-art uit de vrije hand vergt geduld, handbehendigheid en oefening. Het kan tot wel honderden koffie’s duren voor je je deze kunst eigen hebt gemaakt. Maar, als je het goed kan, kun je een gemiddelde kop koffie omtoveren in een fantastische cappuccino. De meest bekende vormen zijn de cappuccino met rosetta of een hart.

Drink duurzame koffie

Niet alleen in Nederland drinken we graag koffie, over de hele wereld is koffie erg populair. Koffieproductie vindt dan ook op grote schaal plaats. Echter, massaproductie is niet altijd even duurzaam. Dit geldt ook voor koffie. Sommige koffieboeren krijgen weinig betaald voor hun koffie en andere gebruiken gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. Wil je goede koffie aanschaffen? Koop dan koffie met een van deze keurmerken:

  • Rainforest alliance: Deze koffie is geteeld onder veilige omstandigheden met aandacht voor het behoud van biodiversiteit en de natuur.
  • Fairtrade (Max Havelaar): Als je koffie koopt met dit keurmerk, dan weet je zeker dat de boeren voldoende betaald zijn en dat er aandacht is besteed aan het milieu.
  • UTZ Certified: Dit is koffie geteeld met aandacht voor het beschermen van de natuur en het verbeteren van arbeidsomstandigheden en landbouwmethoden.
  • Biologisch: Tot slot zegt ook dit keurmerk veel over de aandacht die besteed is aan het milieu.

Het beste uit je koffiemachine halen

Een koffiemachine is meestal een behoorlijke investering en je wilt natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende aandacht aan onderhoud besteedt. Spoel allereerst dagelijks je koffiemachine goed door. Als je het melkreservoir of stoompijpje gebruikt is het belangrijk dat je ook deze goed schoonmaakt. Doe dit het liefst vlak na het opwarmen van de melk. Als je er te lang mee wacht is de melk opgedroogd en moeilijker te verwijderen. Door je machine dagelijks door te spoelen voorkom je verstoppingen.

Naast de dagelijkse schoonmaak moet je je machine ook regelmatig ontkalken. Kalkafzetting kan je machine namelijk flink beschadigen. Meestal wordt in de handleiding uitvoerig beschreven hoe je je machine het best kunt ontkalken. In sommige gevallen kun je je machine prima met azijn ontkalken, maar in andere gevallen verloopt dan de garantie. Meestal ben je aangewezen op speciale tabletten of andere ontkalkingsmiddelen. Je kunt deze bij de fabrikant kopen, online bestellen of bij speciaalzaken vinden.

Veel voorkomende problemen bij koffiemachines

De levensduur van je koffiemachine is sterk afhankelijk van de regelmaat waarmee je je apparaat schoonmaakt en onderhoudt. Specialisten kunnen je machine servicebeurten geven en indien nodig onderdelen vervangen. Als je onvoldoende aandacht aan onderhoud besteedt, kunnen er problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen bij koffiemachines zijn:

Ophopen van kalk

Als je te laat bent met ontkalken, dan ontstaat er een dikke, moeilijke verwijderbare kalklaag die je machine beschadigd. Dit kan het einde van je koffiemachine betekenen. Erg zonde natuurlijk en gemakkelijk te voorkomen.

Verstoppingen

Tijdens het malen van koffiebonen kan een gedeelte van de koffie verstuiven. Dit kan in de machine gaan zitten waardoor er verstoppingen ontstaan. Maak je machine dus regelmatig goed schoon.

Lekkende machine

Het kan zijn dat rubberen afdichtringen in de loop der tijd uitdrogen. Als ze barsten laten ze water door. Het is belangrijk dat je uitgedroogde afdichtringen zo snel mogelijk vervangt.

De vijf beste koffiemachines van dit moment

We snappen dat dit behoorlijk wat informatie is omtrent het vinden van de beste koffiemachine. Om het wat gemakkelijk te maken hebben we het internet voor je afgezocht, verschillende reviews bekeken, aangehoord wat experts van de verschillende koffiemachines vinden en uiteraard meerdere klantervaringen gelezen. Omdat koffiemachines onderling natuurlijk erg verschillen, hebben we twee verschillende top -5’s opgesteld; een top 5 pistonmachines en een top 5 cupmachines.

Beste pistonmachines

Met een pistonmachine heb je de volledige controle over de smaak van je koffie. Je kunt je favoriete bonen gebruiken en bepaalt zelf de maling en de snelheid waarmee het water door de koffie stroomt. Het zetten van koffie met een pistonmachine is even oefenen, maar dan krijg je wel de koffie die jij het allerlekkerst vindt. Daarnaast is het zetten van koffie met een pistonmachine erg leuk om te doen! Hieronder vind je onze top 5 van beste pistonmachines:

1. Sage The Bambino Plus SES500 - Anmeldelse

Specificaties
  • Type: Pistonmachine
  • Vermogen: 1600 w
  • Inhoud waterreservoir: 1.9 l

Meer Specificaties: Pompdruk - 9 bar; Materiaal behuizing - Roestvrij staal; Lees verder

Zie prijzen
90

Uddybende anmeldelse af Sage The Bambino Plus SES500

Beste uit de test

Soort machine: Halfautomaat

Melkopschuimer: Stoompijpje

Max aantal kopjes per keer: 2

Type koffie: Gemalen koffie / koffiebonen

Instelbare maalgraad: Nee

Aanpasbaar maalvolume: Nee

Verstelbaar watervolume: Ja

Serveert heet water: Ja

Druk van de pomp: 15 bar

Automatisch ontkalken: Nee

Prijs: € 289,-

De Sage the Bambino is een van de betere keuzes die je kunt maken als je op zoek bent naar een goede pistonmachine. De machine is compact en eenvoudig te bedienen. Het is dan ook een uitstekend instapmodel voor de beginnende barista. Ondanks dat het een instapmodel is, kun je deze pistonmachine niet onderschatten. De machine heeft een compact formaat en een vriendelijke uitstraling, maar toch kun je er overheerlijke koffie mee zetten. De machine is al binnen drie seconden voorverwarmd en binnen 30 seconden heb je een kopje espresso voor je staan. De espresso-temperatuur is met 67 graden perfect.

Het zetten van de koffie gaat gemakkelijk. Het waterreservoir is praktisch in gebruik en ook de filterhouder is soepel in de machine te plaatsen. En hoewel de machine een compact formaat heeft, is het waterreservoir met 1.4 liter best ruim. Het bedieningsinterface bestaat uit slechts vijf drukknoppen waardoor er weinig instellingsmogelijkheden zijn. Ook heeft de machine geen ingebouwde koffiemolen.

Ben jij een echte cappuccino liefhebber? Dan kun je je hart ophalen. Het opschuimen van melk gaat namelijk erg gemakkelijk. Zodra je doorhebt hoe het opschuimen werkt kun je een kannetje vol melk met de perfecte textuur maken. Meer dan geschikt om mooie latte-art mee te tekenen. Het eindresultaat is een prachtige cappuccino die ook nog eens heerlijk smaakt.

Al met al is de prijs- / kwaliteitverhouding van deze machine uitstekend. Zowel de koffie als melk zijn eenvoudig te bereiden. Met de Sage the Bambino in huis geniet van een goede barista-machine die weinig ruimte in beslag neemt, maar overheerlijke koffie bereid.

2. Sage The Barista Pro SES878 - Anmeldelse

Specificaties
  • Type: Pistonmachine
  • Vermogen: 1650 w
  • Inhoud waterreservoir: 2.0 l

Meer Specificaties: Pompdruk - 15 bar; Maximale kophoogte - 12.0 cm; Materiaal behuizing - Roestvrij staal; Lees verder

Zie prijzen
92

Uddybende anmeldelse af Sage The Barista Pro SES878

Premium keuze

Soort machine: Halfautomaat

Melkopschuimer: Stoompijpje

Max aantal kopjes per keer: 2

Type koffie: Gemalen koffie / koffiebonen

Instelbare maalgraad: Ja

Aanpasbaar maalvolume: Ja

Verstelbaar watervolume:  Ja

Serveert heet water: Ja

Druk van de pomp: 15 bar

Automatisch ontkalken: Ja

Prijs: € 659,-

De nauwkeurigheid en snelheid van een professionele machine én de gebruiksvriendelijk van een machine voor thuis. De Sage Barista Pro is perfect voor de echte koffieliefhebber en fanatieke barista. Deze machine wordt dan ook vaak aangeduid als de beste keuze voor een gemiddeld budget. Met deze machine bereid je iedere keer weer overheerlijke koffie, zoals je dat gewend bent van je favoriete koffietent.

De vele instellingen zijn gemakkelijk te doorlopen via het handige LCD-scherm. Van het malen van de koffiebonen tot aan het uiteindelijke koffiezetten; met deze machine heb je de regie geheel in eigen hand. De machine biedt dan ook meer dan voldoende speelruimte voor het perfectioneren en personaliseren van koffie die volledig aan jouw smaak en behoefte voldoet. Kom je net uit bed en wil je zo snel mogelijk van een kopje sterke koffie genieten? Geen probleem, dankzij de automatische stand heb je met één druk op de knop en binnen een minuut tijd een kopje verse koffie voor je staan.

De machine heeft maar één boiler.  Als je je koffie graag met opgeschuimde melk drinkt kan dit een probleem zijn. Maar niet getreurd, ook hier heeft Sage iets op bedacht. Dankzij het ThermoJet verwarmingssysteem wordt het water in slecht drie seconden verwarmd. Je kunt dus razendsnel aan de slag.

Met de Sage Barista Pro geniet je altijd van perfect gemalen koffiebonen. De machine heeft maar liefst 30 maalstanden die je door middel van een draaiknop gemakkelijk kunt selecteren. Je hebt dus volledig de controle over de smaak van je koffie. Grover gemalen koffie zorgt voor een zachte smaak, terwijl een fijnere maling in een bittere, sterke smaak resulteert. Ook de dosering is gemakkelijk te regelen. Houd je van romige cappuccino’s? Met het bijgeleverde melkkannetje met temperatuurcontrole en het geavanceerde stoompijpje wordt het opschuimen van melk kinderspel. Je geniet altijd van melk op de perfecte temperatuur. Het schuim is dan ook uitermate geschikt voor het maken van de betere latte art.

De Sage Barista Pro is een professionele machine met een relatief bescheiden prijskaartje. Hij kost iets meer, maar daar krijg je ook veel voor terug. Als je je wilt verdiepen in de kunst van het koffiezetten dan is deze machine een prima investering. De overheerlijke koffie die je ermee zet overtuigt je meteen.

3. WMF Lumero Espresso - Anmeldelse

Specificaties
  • Type: Pistonmachine
  • Vermogen: 1400 w
  • Inhoud waterreservoir: 1.5 l

Meer Specificaties: Pompdruk - 15 bar; Maximale kophoogte - 15.0 cm; Materiaal behuizing - Kunststof; Lees verder

Zie prijzen
84

Uddybende anmeldelse af WMF Lumero Espresso

Lekkere koffie voor een goede prijs

Soort machine: Halfautomaat

Melkopschuimer: Stoompijpje

Max aantal kopjes per keer: 2

Type koffie: Gemalen koffie

Instelbare maalgraad: Nee

Aanpasbaar maalvolume: Nee

Verstelbaar watervolume:  Nee

Serveert heet water: Nee

Druk van de pomp: 15 bar

Automatisch ontkalken: Nee

Prijs: € 194,-

Dat je geen honderden euro’s hoeft neer te leggen voor een goede koffiemachine bewijst WMF met de WMF Lumero. De WMF Lumero is een betaalbare machine waarmee je heerlijke koffie kunt bereiden. Het is dan ook een machine die uitermate geschikt is voor de beginner die een eenvoudig apparaat zoekt.

Het eerste dat opvalt is het compacte design. De machine is smal en past daardoor in ieder hoekje van de keuken. Toch heeft het compacte design ook zijn nadelen. Zo is de piston moeilijker te plaatsen en bij het plaatsen kan het apparaat verschuiven. Ook heeft de machine geen ingebouwde of bijgeleverde bonenmaler, deze zul je dus apart moeten aanschaffen.

Het bedienen van de machine gaat redelijk eenvoudig. Je klikt het reservoir gemakkelijk in de machine en met één druk op de knop kun je vervolgens koffie zetten. Met het regelbare stoompijpje kun je overheerlijke cappuccino’s of latte macchiato’s maken. Het stoompijpje heeft een radius van 180° waardoor je hem zowel rechts als links kunt gebruiken. Het opwarmen van de machine gaat dankzij het thermoblock redelijk snel. In vergelijking met de Sage machines moet je iets meer geduld hebben, maar ook de WMF Lumero is in 30 tot 40 seconden klaar voor gebruik. Het thermoblock zorgt er daarnaast voor dat je kopjes warm blijven bovenop de machine.

Met een druk van 15 bar zorgt de Lumero ervoor dat alle aroma’s van de koffiebonen in je kopje terecht komen. De temperatuur van de koffie is eenvoudig aan te passen middels de bedieningsknop aan de zijkant. Heeft het apparaat onderhoud nodig of is het water op? Dan zie je dat meteen dankzij de verlichting rondom de knop, deze licht op in de relevante kleur. Je blijft dus altijd goed op de hoogte zodat je altijd van topkwaliteit koffie kunt genieten.

4. DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355.M - Anmeldelse

Specificaties
  • Type: Pistonmachine
  • Vermogen: 1450 w
  • Inhoud waterreservoir: 2.5 l

Meer Specificaties: Pompdruk - 19 bar; Maximale kophoogte - 12.0 cm; Materiaal behuizing - Roestvrij staal; Lees verder

Zie prijzen
<