De beste Babyfoon in test 2022 - Toppricer

De beste Babyfoon in test 2022

In dit artikel hebben wij 0 van de beste Babyfoons verzameld die er op dit moment te koop zijn. De Babyfoons hier zijn beoordeeld op basis van hoe goed ze hebben gepresteerd in 0 reviews, waar ze onder andere zijn uitgeroepen tot "beste uit de test".

Wij hebben de beste geselecteerd, op basis van reviews van experts, en de prijs van elke Babyfoon beoordeeld. Dus als je op zoek bent naar de juiste Babyfoon voor een goede prijs, dan kun je hier alles lezen over de verschillende Babyfoons en de speaker vinden die aan jouw wensen voldoet.

Geschreven door: freelance
0 Reviews
Goedgekeurd door: Simon Rasmussen
0 Producten
Laatst bijgewerkt: Aug 31, 2022
65 uren Tijd besteed

Toppricer aanbevolen producten

Hier ziet u de door Toppricer aanbevolen producten, zoals het product met de beste prijs of onze beste in tests.

Ons beste voor de prijs zal binnenkort worden gevonden
Best in test wordt binnenkort gestemd
Onze premium selectie vindt u binnenkort

Baby op komst? Dan kan het waardevol zijn een babyfoon aan te schaffen. Vrijwel iedere ouder gaat vroeg of laat op zoek naar een babyfoon. Een babyfoon zorgt vaak voor meer rust, omdat je gewaarschuwd wordt zodra je kindje gaat huilen of andere geluiden maakt. Er zijn een heleboel verschillende soorten babyfoons te vinden. Het grootste verschil zit hem vooral in de functies. Welke babyfoon de beste koop is voor jou? Dat is erg persoonlijk. Vind je het belangrijk dat je babyfoon een groot bereik heeft? Wil je je kindje naast horen ook kunnen zien? In dit artikel helpen we je op weg in de zoektocht naar de beste babyfoon voor jou.

 

Wat is een babyfoon?

Zeker als nieuwe ouder voel je constant de neiging om in de buurt van je kindje te zijn. Je wilt hem of haar continu in de gaten houden en er zeker van zijn dat alles goed gaat. Maar, dat is natuurlijk niet vol te houden. Om je kindje toch altijd en overal te kunnen horen, kun je een babyfoon gebruiken. Zo kun je vanuit een andere ruimte nog steeds je kindje in de gaten houden. Ook zijn er babyfoons met beeld beschikbaar waardoor je je kindje niet alleen kunt horen, maar ook kunt zien. Slaapt je kindje niet goed, of is hij of zij net wakker geworden, dan ben je daar meteen van op de hoogte.

Een babyfoon heeft een babyunit en een ouderunit. De babyunit plaats je in de slaapkamer van je kindje. Zodra er geluid wordt waargenomen, worden deze geluiden naar de ouderunit doorgestuurd. Als je kindje begint te huilen hoor je dit dus meteen, ook als je kindje op de bovenverdieping slaapt en jij je op de begane grond bevindt.

Wel of geen babyfoon aanschaffen?

Uiteraard is het wel of niet aanschaffen van een babyfoon je eigen keuze. Er is niemand die jou kan verplichten een babyfoon te gebruiken. Om je te helpen een beslissing te maken hebben we onderstaand lijstje opgesteld:

Een babyfoon is niet altijd nodig als:

  • Je in een studio, appartement of klein huis woont. Als je kindje dicht bij je in de buurt slaapt en je hem of haar dus altijd kunt horen.
  • Je kindje in een wiegje naast je slaapt en je de babyfoon vooral ’s nachts wilt gebruiken.
  • Je een oppas of au pair in huis hebt.
  • Je huis voorzien is van een beveiligingssysteem die je ook als babyfoon kunt gebruiken.
  • Je het oké vindt als je kindje soms even huilt.

Een babyfoon komt wel goed van pas als:

  • Je kindje net overgaat van een wiegje in jouw slaapkamer naar een ledikantje in een eigen kamer.
  • Je graag je kindje continu in de gaten wilt houden.
  • Je je snel zorgen maakt.
  • Je kindje graag op zijn of haar buik slaapt en je dit probeert te voorkomen.
  • Je je kindje in de gaten wilt houden terwijl je de hond uitlaat of koffie drinkt bij de buren.
  • Je je kindje wilt bekijken, maar hem of haar niet wakker wilt maken doordat je de slaapkamer binnenloopt.

Wat is de beste babyfoon?

Een babyfoon is één van de meest gebruikte babyitems. Het is erg fijn als je weet dat je kindje veilig en rustig ligt te slapen. Maar, waar moet je precies op letten bij het kopen van een babyfoon?

Babyfoons zijn verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende soorten en maten en daarom kan het soms lastig zijn om de beste babyfoon te vinden. Grofweg kun je babyfoons in drie categorieën indelen: babyfoons met alleen geluid, babyfoons met een camera en een app, en babyfoons met een camera en beeldscherm. Wil je graag een babyfoon kopen? Ga dan op onderzoek uit naar de babyfoon die het beste bij jouw wensen aansluit.

Analoog

Als je een analoge babyfoon hebt, dan kan het voorkomen dat je ook andere baby’s uit de buurt op je babyfoon hoort. Analoge babyfoons zijn babyfoons die alleen geluidssignalen oppikken. Ze zijn stralingsvrij en ze hebben vaak een goed bereik. Maar, ze kunnen dus ook het huilen van de buurbaby oppikken. Om dit te voorkomen hebben analoge babyfoons vaak meerdere kanalen. Als je buitenaf woont dat is de afluisterkans natuurlijk een stuk kleiner.

Analoge babyfoons zijn het goedkoopst en ze zijn al verkrijgbaar vanaf € 25,-. Ze ontvangen en zenden door middel van radiofrequentie, ze zijn niet uit te breiden met andere zenders en hebben een bereik tot ongeveer 250 meter (afhankelijk van het type). Het grootste voordeel is de aantrekkelijke prijs. Het grootste nadeel is dat ze last kunnen krijgen van storing door andere apparaten. Ook kan het voorkomen dat je niet je eigen huilende kindje hoort, maar een ander kindje uit de buurt. Daarnaast kun je gemakkelijk afgeluisterd worden.

DECT

Met een DECT-babyfoon hoef je je geen zorgen te maken over het afluisterprobleem. Een nadeel van DECT is dan wel weer dat deze babyfoon niet stralingsvrij is. Er is niet bekend in hoeverre deze straling slecht is voor je baby. De meeste DECT-babyfoons zenden tegenwoordig enkel straling uit als je kindje geluid maakt. Plaats de babyfoon in ieder geval niet vlak naast het hoofdje van je baby.

Met een DECT-babyfoon heb je geen last van storing. De communicatie verloopt namelijk geheel digitaal en is gecodeerd. Hierdoor kunnen anderen niet meeluisteren. Het bereik van dit soort babyfoons is maximaal 350 meter. Ook hebben ze vaak een terugspreekfunctie waardoor je op afstand tegen je baby kunt praten. Sommige DECT-babyfoons hebben een ECO-functie: deze babyfoons schakelen zichzelf automatisch uit als je kindje slaapt. Als er geluid wordt waargenomen, springt hij weer aan.

Een DECT-babyfoon is iets duurder dan een analoge babyfoon. Het grootste nadeel is dat deze babyfoon niet stralingsvrij is. Zoals we zeiden, hoe slecht dit precies is voor je kindje is niet bekend.

Babyfoon met beeld

Een babyfoon met beeld wordt ook wel een beeldbabyfoon genoemd. Naast dat je je kindje kunt horen, kun je ook zien wat er in de babykamer gebeurt. Vind je het fijn om je baby te allen tijde in de gaten te kunnen houden? Dan is een beeldbabyfoon wellicht de beste babyfoon voor jou. Sommige ouders worden erg onrustig van het constante gecheck, andere ouders vinden het juist een fijne gedachte.

Vele beeldbabyfoons zijn voorzien van handige, extra functies, zoals een infrarood lampje waardoor je je kindje ook in het donker kunt blijven zien, een nachtlampje of de mogelijkheid om op afstand slaapliedjes af te spelen. Heb je meerdere kinderen, dan kun je vaak extra camera’s toevoegen. Door een SD-kaart toe te voegen kun je de beelden in sommige gevallen ook opslaan. Zo kun je ieder moment koesteren.

Voor de aanschaf van een beeldbabyfoon is het belangrijk dat je op het bereik, de kwaliteit van de camera en de grootte van het beeldscherm let. Dit soort babyfoons hebben geen last van storing omdat de communicatie digitaal verloopt.

Wifi babyfoon met camera en app

In plaats van een beeldscherm, kun je ook kiezen voor een babyfoon met camera en app. Met deze babyfoon kun je je kindje altijd en overal via je tablet of smartphone bekijken. De babyfoon is te verbinden met het wifinetwerk in je huis. Hierna koppel je de babyfoon aan de applicatie op je smartphone of tablet. Je kunt je kindje nu op je smartphone of tablet horen én zien. Afhankelijk van het type babyfoon kun je ook terugpraten. Een nadeel is dat het beeld niet altijd even scherp is en het kan voorkomen dat er vertraging is. Als je geen internet hebt, dan werkt de app niet. Als je de babyfoon optimaal wilt laten functioneren, dan heb je een sterk wifi-signaal nodig.

Er zijn verschillende babyfoons verkrijgbaar die zowel een ouderunit als een app hebben. Je kunt dan je kindje in dat geval op het scherm van de ouderunit én via je smartphone of tablet bekijken.

GSM- en PMR-babyfoons

Minder bekende babyfoons zijn de GSM- en PMR-babyfoon. De Private Mobile Radio (PMR) is eigenlijk een soort portofoon. Een dergelijke babyfoon heeft een groot bereik: tussen de twee en vijf kilometer. Erg handig als je een kopje koffie gaat drinken bij de buren, een grote tuin hebt, op de camping zit of een stukje gaat wandelen. De babyfoon is onbeperkt uit te breiden, al kunnen anderen dan wel gemakkelijk afluisteren door op hetzelfde kanaal af te stemmen.

Een GSM-babyfoon verbind je met bluetooth. Zodra je kindje begint te huilen, word je gebeld. Je hoort dan je kindje en je kunt terugpraten. Een nadeel is de gevoeligheid. Ook als je kindje een keer hoest of niest, gaat de telefoon over. Je maakt telefoonkosten en je kunt je baby niet de hele tijd in de gaten houden. Het grootste voordeel is het onbeperkte bereik dat dit type babyfoon heeft.

Bereik van de babyfoon

Een vraag die je jezelf allereerst moet stellen is: ga je de babyfoon enkel binnenshuis gebruiken of geef je hem zo af en toe even af bij de buren als jij even de deur uit bent? Als je op zoek bent naar een babyfoon die enkel binnenshuis gebruikt wordt, dan is de beste babyfoon niet per se degene met het grootste bereik. Heb je een megagrote tuin waar je graag je zomeravonden in doorbrengt, dan natuurlijk wel.

Sommige babyfoons hebben enkele meters bereik, andere meerdere kilometers. De genoemde afstanden zijn ‘open veld’ afstanden. Het bereik neemt af door muren heen. Een babyfoon met een ‘open veld bereik’ van 300 meter, heeft vaak binnenshuis maar een afstand van 50 meter. Ook zijn er babyfoons verkrijgbaar die je bellen zodra je kindje begint te huilen. Zodra er in de babykamer geluid wordt gedetecteerd, gaat je telefoon over.

Extra functies

In je zoektocht naar de beste babyfoon is het ook belangrijk dat je de extra opties bekijkt. Sommige babyfoons kunnen muziek afspelen als je kindje huilt. Andere babyfoons hebben een out-of-range-indicator; zodra de verbinding weg dreigt te vallen gaat er een lampje branden. Ook zijn er babyfoons met ingebouwde luchtvochtigheidssensoren en thermometers. Zo weet je zeker dat het niet te vochtig of warm op de babykamer is. Vaak hebben deze babyfoons een marge die je zelf kunt instellen. Als de temperatuur hieronder of boven komt, klinkt er een alarmsignaal.

Sommige babyfoons hebben een nachtlampje, andere hebben dit niet. Er zijn babyfoons verkrijgbaar waarop je op afstand een slaapliedje kunt afspelen zodat je kindje gemakkelijker in slaap valt. Sommige babyfoons hebben twee ontvangers, je kunt dan op iedere verdieping een ontvanger neerzetten. Andere babyfoons geven naast geluid- ook lichtsignalen af. Dit kan erg handig zijn als je aan stofzuigen bent, of bezoek over de vloer hebt en je de geluiden van de babyfoon niet goed kunt horen.

Geeft de babyfoon een ‘batterij bijna leeg’ signaal af? Kan de ontvanger ook op batterijen werken? Kun je de gevoeligheid aanpassen zodat je niet voor ieder kuchje wakker wordt gemaakt? Dit zijn allemaal punten die je in overweging moet nemen in je zoektocht naar de meest geschikte babyfoon voor jou.

Het beste uit je babyfoon halen

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van je babyfoon. Door onderstaande tips op te volgen haal je het beste uit je babyfoon:

  • Houd je babyfoon uit de buurt van water.
  • Plaats je babyfoon op een vlak oppervlak waar er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie.
  • Gebruik de adapter die bij de babyfoon is geleverd.
  • Vermijd schade aan het snoer.
  • Wil je de babyfoon schoonmaken? Dompel deze dan niet onder in water, maar gebruik een droge doek om de babyfoon schoon te vegen. Spuit geen reinigingsmiddelen op de babyfoon.
  • Als je de babyfoon voor langere tijd niet gebruikt, schakel deze dan uit.

Tips voor het gebruik van een babyfoon

Het gebruik van een babyfoon is niet lastig. Toch kunnen deze tips je wellicht op weg helpen:

  • Maak gebruik van de VOX-functie: Om te voorkomen dat de batterij van je babyfoon snel leeg gaat, kun je (als jouw babyfoon deze functie heeft) de VOX-functie gebruiken. Het scherm zal dan enkel oplichten als er beweging of geluid wordt gedetecteerd. Als je kindje wakker wordt, zie je dit dus meteen.
  • Pas op voor grijpgrage kinderhandjes: Al die mooie knopjes op een babyfoon zien er natuurlijk erg interessant uit. Je wilt niet dat alle instellingen plots veranderd zijn, en dus is het van belang dat je de babyfoon buiten het bereik van je kindje houdt.
  • Beveilig je internetverbinding: Als je babyfoon via het internet werkt, is het van belang dat je je netwerk beveiligd. Kies een wachtwoord dat uniek en sterk is. Je wilt natuurlijk niet dat er vreemde mensen zomaar mee kunnen kijken.
  • Let op de afstand: Als je de ouder- en babyunit te dicht bij elkaar zet kan dit ruis veroorzaken. Houd dus altijd een gepaste afstand tussen de twee aan.
  • Beperk het gebruik van de terugspreekfunctie: Als jouw babyfoon een terugspreekfunctie heeft, pas dan op met het gebruik. Sommige kindjes kunnen erg schrikken als ze plots je stem horen, maar jou niet zien. Als je de functie toch wilt gebruiken, probeer deze dan eerst een keer uit terwijl jullie samen op de slaapkamer zitten.

Hoeveel kost een babyfoon?

De kosten van een babyfoon zijn erg afhankelijk van het merk dat je kiest en de functies die de babyfoon heeft. Je kunt al een babyfoon kopen vanaf € 25,-, maar er zijn ook babyfoons verkrijgbaar voor € 300,-, of zelfs meer. Beeldbabyfoons zijn vaak duurder dan babyfoons die enkel geluid verzenden. Als gemiddelde kun je ongeveer € 150,- voor een babyfoon aanhouden. Stel een budget voor jezelf op, bepaal welke functies je belangrijk vindt en ga dan pas op zoek naar een passende babyfoon voor jou en je kindje.

Beste babyfoon volgens de consumentenbond

De consumentenbond test ieder jaar de nieuwste babyfoons op gebruiksgemak, geluid en bereik. Je vindt op hun website de babyfoons die bestempeld zijn als ‘beste koop’ of ‘beste uit de test’. Ook heeft de consumentenbond een handige keuzehulp opgesteld. In enkele stappen vind je de babyfoon die het best bij jouw behoeften past. De keuzehulp kun je vinden op hun website.

De vijf beste babyfoons van dit moment

We snappen dat dit behoorlijk wat informatie is omtrent het vinden van de beste babyfoon. Om het wat gemakkelijk te maken hebben we het internet voor je afgezocht, verschillende reviews bekeken, aangehoord wat experts van de verschillende babyfoons vinden en uiteraard meerdere klantenervaringen gelezen. Dit zijn vijf van de beste babyfoons die je op dit moment kunt krijgen:

1. Alecto DBX Digitale Eco DECT babyfoon - Anmeldelse

Specificaties
  • Merk: Alecto
  • Kleur: Wit
  • Aantal batterijen: 2 AAA batterijen vereist.

Meer Specificaties: Spanning - 1.2 Volt; Lees verder

Zie prijzen
86

Uddybende anmeldelse af Alecto DBX Digitale Eco DECT babyfoon

Bereik: 300 meter

Camera: Nee

App: Nee

Nachtlampje: Ja

Slaapliedjes: Ja

Terugspreekfunctie: Ja

Ingebouwde thermometer: Ja

Grootte scherm: N.v.t.

Prijs: € 64,99

Ben je op zoek naar een voordelig geprijsde babyfoon die gewoon doet waar een babyfoon voor bedoeld is? Dan is de Alecto DBX-88 MT ECO zeker het bekijken waard. Deze babyfoon zonder camera gebruikt DECT-technologie. Hierdoor werkt de babyfoon draadloos en zonder storingen. Je kunt de ouderunit in het basisstation plaatsen, of deze met je meedragen. Ook kun je hem aan je broek bevestigen door middel van de riemklem. Erg handig als je ‘s avonds nog even in de tuin of op het balkon wilt zitten.

De babyfoon heeft geen camera en daarom is de audiokwaliteit nog belangrijker. Echter, daar hoef je je bij de Alecto DBX-88 MT ECO geen zorgen over te maken. Je kunt de gevoeligheid van de microfoon zelf instellen. Een grote huilbui of een klein kuchje, de Alecto DBX-88 MT ECO geeft ieder geluid helder weer.

De babyfoon heeft een terugspreekfunctie en verschillende slaapliedjes die je op afstand kunt afspelen. Ook kun je via de ouderunit een nachtlampje of een zacht licht op de babyunit aanzetten. Daarnaast heeft de babyfoon een ingebouwde thermometer waardoor je altijd op de hoogte blijft van de temperatuur in de babykamer.

Een nadeel is dat de babyfoon niet oplaadt als hij ingeschakeld is. Je kunt hem enkel uitgeschakeld opladen in het basisstation. De batterijen moeten na een dag alweer worden opgeladen en het opladen duurt vrij lang.

Met deze babyfoon kun je je kindje dus niet zien, maar wel erg goed horen. Het bereik is goed en het geluid komt erg helder door. Dit is dan ook waarom dit wat ons betreft de beste babyfoon zonder camera is. De babyfoon is verkrijgbaar in verschillende kleuren en de babyunit is voorzien van drie vrolijke, oplichtende sterren.

FAQ

Vind antwoorden op de vragen die normaal gesproken voorkomen bij de aankoop van een Babyfoon

Waar in de babykamer plaats ik de babyfoon?

Als je een babyfoon hebt aangeschaft, vraag je je waarschijnlijk af waar de beste positie voor een babyfoon is. Het is belangrijk om de babymonitor juist te positioneren. Allereerst is het van belang dat je de babyunit niet direct naar het hoofdje plaatst. Heb je een erg gevoelig apparaat, dan kun je deze het best iets verder weg zetten. Probeer een aantal verschillende plekken uit en bekijk zelf wat je het fijnst vindt. Zet de babyunit op de slaapkamer van je kindje en laat je partner naar beneden lopen. Zo kun je gemakkelijk bekijken waar de babyfoon een goed bereik heeft.

Tot welke leeftijd gebruik je een babyfoon?

Wanneer heeft je kindje geen babyfoon meer nodig? Hier is geen duidelijk antwoord op te geven. Dat hangt echt van jou als ouder af. Er zijn geen officiële richtlijnen of regels over het gebruiken van een babyfoon. Gebruik de babyfoon zoals het voor jou veilig en prettig voelt. Op een gegeven moment wen je aan het slaapritme van je kindje, waardoor je minder behoefte aan een babyfoon zal hebben.

Is een babyfoon schadelijk voor de gezondheid van mijn kindje?

Ieder elektronisch apparaat zendt straling uit. Fabrikanten proberen deze straling uiteraard te beperken tot een minimum. Als er geen geluid wordt verzonden, is de straling dan ook minimaal. Hoe slecht de straling van een babyfoon precies is, is niet bekend. Plaatst de babyfoon indien mogelijk niet direct naast het hoofdje van je baby. Heb je de babyfoon niet nodig, schakel hem dan uit. Wil je liever helemaal geen straling, kies dan voor een analoge babyfoon.

Wat betekent dual mode bij een babyfoon?

De meeste babyfoons hebben een ouderunit en een babyunit. De babyunit vangt geluiden op en verzendt deze naar de ouderunit. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je tablet of smartphone als ontvanger te gebruiken. Je kunt via een app je kindje horen en bekijken. Dit is vooral erg handig als je ook buitenshuis je kindje in de gaten wilt kunnen houden. Als je zowel via je smartphone als via een ouderunit verbinding kunt maken met een babyfoon, is er sprake van een zogeheten dual mode.

Wat betekent ECO-modus?

In je zoektocht naar de beste babyfoon ben je vast een babyfoon met ‘ECO-modus’ tegengekomen. Zodra je de ECO-modus van een babyfoon activeert, wordt de zendkracht automatisch gereduceerd wanneer de ouderunit zich in de buurt van het docking station bevindt. Op deze manier komt er minder straling vrij en bespaart het apparaat energie waardoor de batterij minder snel leeg gaat.